TÉMA

Evropský úřad pro bezpečnost potravin

Evropská komise uvedla, že prodlouží o deset let licenci pro používání glyfosátu

Evropská komise (EK) oznámila, že prodlouží licenci pro používání pesticidu glyfosátu o dalších deset let. Bude ale potřeba dodržet nové podmínky a omezení, uvedla komise ve svém prohlášení. EK reagovala na čtvrteční  hlasování v odvolacím výboru, kde se zástupci členských států na návrhu, zda licenci prodloužit, opět neshodli.
16. 11. 2023Aktualizováno16. 11. 2023, 15:42|

Reuters: WHO označí aspartam za „potenciálně rakovinotvorný“

Světová zdravotnická organizace by měla brzy oznámit, že jedno z nejrozšířenějších umělých sladidel může způsobovat rakovinu. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na dva zdroje, které jsou s věcí detailně obeznámené.
29. 6. 2023|

Ministerstvo bude hledat způsob, jak se vyhnout zákazu CBD. Ten se zatím odkládá

Ministerstvo zemědělství bude hledat způsob, jak vyjmout produkty s CBD z konopí ze zákazu, který jeho úřad zdůvodnil pravidly Evropské unie. Na tom, že opatření zatím nevstoupí v platnost, se dohodl ministr Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) s premiérem Petrem Fialou (ODS) a vicepremiérem Ivanem Bartošem (Piráti). Fiala i Bartoš se proti původnímu záměru ministerstva zemědělství v minulosti vymezili.
17. 5. 2023Aktualizováno17. 5. 2023, 20:12|

Chemikálie PFAS jsou zdraví nebezpečné, stále se ale používají při výrobě potravinových obalů

Říká se jim nesmrtelné chemikálie. Vyrábí se od poloviny minulého století a široce se užívají pro odpuzení vody a mastnoty z obalů potravin, z outdoorového oblečení, ale třeba i koberců. Jde o perfluorované a polyfluorované látky, zkratkou PFAS. Člověk je přijímá především s vodou a potravou – a pro naše zdraví jsou škodlivé.
7. 6. 2022|

Bayer zaplatí jedenáct miliard dolarů za urovnání sporů kvůli přípravku Roundup

Za urovnání sporů o přípravek Roundup, který podle amerických stěžovatelů způsobuje rakovinu, zaplatí společnost Bayer odškodné 10,9 miliardy dolarů (zhruba 259 miliard korun). Německý agrární a farmaceutický koncern to oznámil ve středu. Kontroverzní přípravek vyrábí americká firma Monsanto, kterou Bayer v roce 2018 koupil za více než šedesát miliard dolarů (1,4 bilionu korun). Nyní oznámeným krokem chce ukončit vleklé právní spory.
24. 6. 2020|

Další obří odškodné kvůli přípravku Roundup. Bayer má zaplatit dvě miliardy dolarů

Kalifornská porota v pondělí přiznala více než dvě miliardy dolarů (zhruba 46 miliard korun) dvojici, která žalovala společnost Bayer za způsobení rakoviny přípravkem Roundup. Podle agentury Reuters jde o třetí a dosud nejtvrdší verdikt proti firmě Bayer kvůli kontroverznímu přípravku obsahujícímu herbicid glyfosát. Společnost verdikt kritizovala a oznámila, že se proti němu odvolá. Na rozsudek reagovaly trhy propadem hodnoty akcií německého agrochemického a farmaceutického konglomerátu.
14. 5. 2019Aktualizováno14. 5. 2019, 21:46|