Chemikálie PFAS jsou zdraví nebezpečné, stále se ale používají při výrobě potravinových obalů

Horizont ČT24: Chemikálie PFAS v obalech potravin (zdroj: ČT24)

Říká se jim nesmrtelné chemikálie. Vyrábí se od poloviny minulého století a široce se užívají pro odpuzení vody a mastnoty z obalů potravin, z outdoorového oblečení, ale třeba i koberců. Jde o perfluorované a polyfluorované látky, zkratkou PFAS. Člověk je přijímá především s vodou a potravou – a pro naše zdraví jsou škodlivé.

Perfluorované a polyfluorované látky jsou lidskému oku neviditelné, prakticky věčné a zdraví škodlivé. Rodina PFAS má tisíce zástupců. Jsou v předmětech každodenní potřeby, v obalech potravin, v našem těle i v přírodě. 

Devět evropských nevládních organizací analyzovalo 40 typů obalů potravin prodávaných v EU. Látkami PFAS bylo ošetřeno kolem třiceti z nich.

„V papírových nebo kartonových obalech se tyto látky užívají na ochranu před prosakováním tuku, aby se například na sáčku s hranolky nevytvářely mastné skvrny, nebo abyste si neumazali prsty. Mají tedy velmi omezený přínos v porovnání s možným rizikem proniknutí do těla spotřebitele,“ vysvětluje Francois Veillerette, mluvčí nevládní organizace Génération Futures.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin bere riziko vážně. Za posledních deset let snížil akceptovatelný limit tisíc sedm setkrát. „V perinatálním období může být těmto látkám vystavena matka s možnými důsledky pro dítě,“ říká k tomu ředitelka výzkumu INRAE a potravinová toxikoložka Muriel Mercier-Boninová. 

„Máme případy rakoviny, účinků na štítnou žlázu a snížení účinnosti imunitního systému. Můžeme se dokonce domnívat, že během nedávných očkovacích kampaní se jejich dopad mohl oslabit, pokud jsme byli vystaveni tomuto druhu sloučenin,“ varuje toxikolog z Toulouské univerzity Hervé Robert.

PFAS jsou všudypřítomné

Perfluorované a polyfluorované látky jsou rozpustné ve vodě a v přírodě jsou už takřka všudypřítomné. Našly se i v sedmi z devíti vzorků sněhu odebraného na antarktické pevnině, kterou lidé prakticky nenavštívili.

Výrobci PFAS na žádosti francouzských novinářů o rozhovor nereagovali, s výjimkou giganta potravinových obalů Tetra Pak, který podle svých slov ekologickou zátěž stále zmenšuje. 

„Tetra Pak má tisíce položek, pokud jde o obalový materiál. V obalech Tetra Pak nejsou žádné látky PFAS, s výjimkou několika málo položek. Jde o tak minimální množství, že je zcela mimo zájem evropských úřadů,“ řekla k tomu Sarah Nerbonneová, ředitelka marketingu Tetra Paku France&Benelux. Společnost hodlá látky PFAS brzy zcela vyřadit. Dalším výrobcům to možná v příští dekádě nařídí zákony.