TÉMA

Eurofighter

Nad Českem létají spojenecké stíhačky. Začalo cvičení Lion Effort

Do Čáslavi se po devíti letech vrátily gripeny. Naostro začalo cvičení Lion Effort, kterého se účastní letectva vyzbrojená nejen těmito stroji. Ve vzduchu se objeví dopravní a tankovací letouny, další spojenecké stíhačky nebo domácí L-159, které budou simulovat nepřátele. Manévry se konají každé tři roky a zohledňují současné bezpečnostní hrozby.
15. 5. 2024|

V Polsku pohřbili druhou oběť výbuchu rakety

Ve vsi Przewodów na východě Polska se konal státní pohřeb druhého z dvojice mužů, kteří přišli v úterý o život při explozi po dopadu zřejmě ukrajinské rakety. Podle agentury PAP z místa neštěstí už odjeli vyšetřovatelé. Úřady tuto informaci nekomentovaly. Německo v reakci na úterní událost nabídlo Polsku systémy protivzdušné obrany Patriot.
20. 11. 2022Aktualizováno20. 11. 2022, 21:33|

Po volebním triumfu přicházejí náročná jednání o koalici. Bude to těžší než minule, tuší Kurz

Bývalý a s největší pravděpodobností i budoucí rakouský kancléř Sebastian Kurz, jehož lidová strana (ÖVP) s výrazným náskokem vyhrála nedělní předčasné volby, očekává obtížná jednání o budoucí vládní koalici. Jedním z ústředních bodů programu jakékoli vlády pod jeho vedením musí být koncept úspěšné hospodářské politiky, řekl Kurz rakouskému rozhlasu.
30. 9. 2019|

Bundeswehr je kaput. Oživit jej má spolupráce s Francií

Německo a Francie budou podle svých lídrů pokračovat v užší vojenské spolupráci. Emmanuel Macron a Angela Merkelová to potvrdili po setkání v Paříži. Zmírňovali přitom roztržku kvůli vývozu zbraní na Blízký východ. Společný vývoj výzbroje má německé armádě pomoct se dostat z vleklé krize.
1. 3. 2019|