TÉMA

Divadlo J. K. Tyla

Zemřela Jana Hlaváčová, divadelní a filmové herečce bylo 85 let

Ve věku 85 let během sobotního večera zemřela divadelní a filmová herečka Jana Hlaváčová. Pražská rodačka ztvárnila desítky rolí v Národním divadle (ND) nebo v Divadle na Vinohradech. Známá je také z filmové série režiséra Dušana Kleina „o básnících" i mnoha televizních seriálů. O úmrtí herečky informoval mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.
14. 1. 2024Aktualizováno14. 1. 2024, 14:56|

Milovníci kultury se vrátili do divadel, ta teď plánují zdražovat

Ceny vstupenek v nadcházející divadelní sezoně porostou. Za představení si diváci v průměru připlatí nižší desítky korun. Vyplývá to z vyjádření divadel oslovených Českou televizí. Ta se doposud bála výrazněji zdražovat kvůli odlivu diváků během pandemie covidu-19. Především divadla v menších městech stále hlásí nižší návštěvnost.
16. 7. 2023|

„Nejhlubší emoce nelze říci slovy.“ Anestezioložka napsala taneční drama o transplantaci srdce

Skutečný příběh, který se v jedné české nemocnici odehrál před čtvrtstoletím, se stal inspirací k tanečnímu dramatu. Jeho autorkou je lékařka Milana Pokorná, která na emotivní události nedokázala zapomenout. Inscenaci Srdce nastudoval baletní soubor Divadla J. K. Tyla v Plzni.
8. 1. 2022|

My Fair Lady má předky ve starověkém Římě. A k Audrey Hepburnové nebyla fér

Muzikál o prostořeké květinářce, z níž se profesor fonetiky rozhodne vychovat pravou dámu, patří k oblíbeným titulům už od svého premiérového uvedení před pětašedesáti lety, kdy se stal trhákem. Popularitě pygmalionského příběhu ještě napomohla filmová adaptace s Audrey Hepburnovou. Pro ni samotnou to ale už taková sláva nebyla. S více než ročním zpožděním se nyní My Fair Lady dostala na prkna plzeňského Divadla J. K. Tyla.
15. 6. 2021|

Divadlo J. K. Tyla zabavilo sebe i diváky muzikálovou televizí

Muzikálový soubor Divadla J. K. Tyla v Plzni je v kontaktu se svými diváky alespoň prostřednictvím internetového vysílání. Po uzavření scén spustil totiž muzikálovou televizi. MuzTV vysílá nejen hudební videa, ale třeba také vědomostní kvízy. A to vše s humorem.
16. 11. 2020|

Nový videoportál streamuje inscenace, část předplatného podpoří divadla

Nabídku streamovacích služeb rozšířil od 20. října videoportál Dramox. Předplatiteté zde mohou sledovat záznamy divadelních představení, a to jak stále hraných, tak po derniéře. Zatím nabízí čtyři desítky her od tří desítek scén. Větší část předplatného půjde tvůrcům.
20. 10. 2020|

Prodaná nevěsta oblékla plzeňský kroj a zkrátila Divadlu J. K. Tyla prázdniny

Divadlo J. K. Tyla zahájilo novou sezonu o měsíc dřív, než je obvyklé. Zkrácením divadelních prázdnin nahrazuje divákům program, který na jaře zrušila vládní opatření v reakci na koronavirovou krizi. Na jeviště se plzeňští herci vrátili operní klasikou – Prodanou nevěstou. Příběh o lásce, do které kdekdo „kecá“, ostatně Bedřich Smetana zasadil právě na Plzeňsko jako vzpomínku na své mládí.
11. 8. 2020|

Co je pravda? V plzeňské novince má každý „voyeur“ tu svou

Zvědavost je přirozenou lidskou vlastností, zvláště když se týká života druhých. Ale kde má tenhle voyeurismus hranice? A co je iluze a co skutečnost? Odpovědi hledá novinka plzeňského Divadla J. K. Tyla. Hru Každý má svou pravdu od italského nobelisty Luigiho Pirandella tvůrci charakterizují jako metafyzickou grotesku.
11. 2. 2020|

Karafiátovi Broučci přezimují v Divadle J. K. Tyla

Pohádkový příběh Broučci vyšel už v roce 1876, od té doby se dočkal řady dramatizací. Naposledy si knihu Jana Karafiáta vyhlédli v Divadle J. K. Tyla. Na zadání této plzeňské scény tak vznikla nová opera. Poetická inscenace nemá být naivní pohádkou, ale podobně jako knížka oslovit i dospělé.
16. 11. 2019|

Divadlo J. K. Tyla prožívá v Middletownu nostalgii po životě

Křehký, tragikomický i dojemný je příběh o obyvatelích Middletownu. Stejně jako fiktivní městečko se jmenuje i hra současného amerického dramatika Willa Ena, která se v něm odehrává a kterou v české premiéře uvádí plzeňské divadlo J. K. Tyla.
6. 11. 2019|

Na roboty není spoleh, varuje plzeňské divadlo

Rossumovi Univerzální Roboti, tedy R. U. R., ovládli lidstvo už při premiéře v roce 1921. Od letošního října si zabrali také plzeňské Divadlo J. K. Tyla, které slavné drama Karla Čapka zařadilo na svůj repertoár. Fantaskní hra o stvoření umělé inteligence a souvisejících rizicích je podle tvůrců aktuální i po téměř století.
30. 10. 2019|

Recenze: Jenom konec světa. Jemné napětí a kouzlo nejednoznačnosti v Plzni

Hru Jeana-Luca Lagarcea Jenom konec světa uvedlo na své Malé scéně Divadlo J. K. Tyla v Plzni. Náročný text jednoho z nejhranějších francouzských dramatiků současnosti se představil v Česku poprvé.
28. 11. 2018|

Orfeus se pustil do podsvětí a Tylovo divadlo do jedné z nejstarších dochovaných oper

Světovou premiéru měla opera Orfeo na karnevalu v Mantově v roce 1607, plzeňskou o několik století později v Divadle J. K. Tyla. Jednu z nejstarších kompletně dochovaných oper s tamním souborem nastudoval režisér Tomáš Pilař.
6. 6. 2018|