Prodaná nevěsta oblékla plzeňský kroj a zkrátila Divadlu J. K. Tyla prázdniny

Tylovo divadlo v Plzni zahájilo sezonu Prodanou nevěstou (zdroj: ČT24)

Divadlo J. K. Tyla zahájilo novou sezonu o měsíc dřív, než je obvyklé. Zkrácením divadelních prázdnin nahrazuje divákům program, který na jaře zrušila vládní opatření v reakci na koronavirovou krizi. Na jeviště se plzeňští herci vrátili operní klasikou – Prodanou nevěstou. Příběh o lásce, do které kdekdo „kecá“, ostatně Bedřich Smetana zasadil právě na Plzeňsko jako vzpomínku na své mládí.

Jednoduchá scéna naznačující venkovská stavení a především plzeňské kroje, které si oblékli účinkující, a regionální lidové tance odkazují k dobám, kdy se mladý Smetana na Plzeňsku toulal přírodou, prožíval první lásky a také pod dozorem studoval. Na tamní premonstrátské gymnázium ho zapsal otec, když Bedřich na předešlé škole oznámil, že chce studia ukončit, aby se mohl věnovat hudbě. 

„Naše nová inscenace Prodané nevěsty je přesně taková, jak si ji pravděpodobně Plzeňané představují,“ podotýká režisér Tomáš Ondřej Pilař. „Prodankou“ se zároveň loučí s působením v čele plzeňské opery. Hudebního nastudování se ujal Jiří Štrunc. V rolích Mařenky a Jeníka, jejichž věrné milování nepřeruší žádné zloby naléhání, se představují Ivana Veberová a Amir Khan.

Inscenace, na které se nedostalo

V premiéře zaznělo nejnovější nastudování Smetanovy opery už 9. srpna. Po koronavirové krizi chce Tylovo divadlo postupně nahradit abonentům téměř 120 neodehraných představení. Finančně je plzeňská scéna nyní ve ztrátě zhruba šesti milionů. Repertoár musela ale trochu pozměnit, aby bylo možné uvést nastudované, ovšem kvůli krizi neuvedené premiéry.

Například Prodaná nevěsta nahradila původně plánovanou Wagnerovu romantickou operu Lohengrin, která byla přesunuta až na další sezony.  Na jeviště se také konečně dostane komedie o měšťanské morálce Španělská muška nebo slavný muzikál My Fair Lady.