TÉMA

Adam Martinec

Skuteční sousedé a fingovaná zabijačka. Film Mord je o samotě, říká režisér

Dětství a dospívání na severní Moravě inspirovalo filmaře Adama Martince k jeho celovečernímu debutu Mord. Snímek, který zrežíroval podle vlastního scénáře, je jedním ze dvou českých zástupců v hlavní soutěži letošního festivalu v Karlových Varech. Režisér příběh odehrávající se na pozadí zabijačky natočil v rodném Krnově a obsadil do něj neherce, včetně vlastního otce.
30. 6. 2024|

Ve Varech budou soutěžit filmy Parkanové a Martince, premiéry čekají i Mádla a Havelku

Přes třicet titulů promítne letošní festival v Karlových Varech v hlavním programu. Do hlavní soutěže se dostali dva zástupci české kinematografie: Světýlka režisérky Beaty Parkanové a celovečerní debut Mord režírovaný Adamem Martincem. V porotě zasedne oscarový herec Geoffrey Rush, který na festivalu obdržel před dvěma lety cenu za přínos. Vary uvedou také premiéry nových filmů Jiřího Mádla a Jiřího Havelky.
28. 5. 2024|

Banality jsou někdy fatální. Nadějný filmař Adam Martinec chystá celovečerní zabijačku

Objevem loňské filmové sezony se stal Adam Martinec. Za krátkometrážní příběh inspirovaný skutečnou tragédií posbíral zásadní tuzemská filmová ocenění. Student FAMU nyní připravuje svůj celovečerní debut, který bude zároveň jeho absolventským snímkem na katedře režie. Točí se kolem zabijačky.
22. 3. 2021|

Stovky cen bez hodnoty. Oceněný filmař kritizuje festival, podle ředitele ale pomáhá mladým

Filmový festival Prague International Indie Film Festival je malým pražským festivalem krátkometrážních filmů. Neuděluje filmové ceny pouze jednou za rok, ale každé čtvrtletí. Ročně tedy rozdá na sedm set ocenění a čestných uznání. Smysl a etiku takové přehlídky někteří zástupci filmové branže kritizují.
19. 1. 2021|