Festival ve Varech vyhrál poprvé dokument, diváky nejvíce dostaly Vlny

Křišťálový glóbus, tedy hlavní cena filmového festivalu v Karlových Varech, za rok 2024 náleží snímku Náhlý záblesk hlubších věcí. Je to poprvé, co varskou přehlídku vyhrál dokument. Vítězný titul je dílem Marka Cousinse ze Severního Irska. Z českých filmů má zvláštní cenu snímek Mord Adama Martince a pověst diváckého hitu potvrdily nesoutěžní Vlny Jiřího Mádla. Cenu prezidenta festivalu si ze závěrečného ceremoniálu odnáší britský herec Clive Owen.

Vítězný snímek Náhlý záblesk hlubších věcí je esejistickým portrétem významné britské abstraktní umělkyně Wilhelminy Barnsové-Grahamové. „To je ale šok! Také můj film je o šoku, o proměně, kterou prošla umělkyně Wilhelmina Barnsová-Grahamová poté, co v roce 1949 vyšplhala na švýcarský ledovec. Je o ženě, která žila svůj život naplno,“ řekl letošní držitel Křišťálového glóbu.

Filmař ze Severního Irska se stal historicky prvním držitelem Křišťálového globu za dokument. Dokumentární tvorba vedle hrané se v hlavní soutěži ale poměřuje teprve od roku 2022. Cousins už na festivalu v roce 2011 uvedl jeden ze svých zásadních počinů – patnáctihodinový dokument o historii kinematografie Příběh filmu: Odysea. 

Zvláštní cenu udělila porota hlavní soutěže celovečernímu debutu Adama Martince Mord. Podle vlastního scénáře zrežíroval sondu do české nátury, která se odehrává na pozadí domácí zabijačky.

Zvláštní cena hlavní poroty náleží rovněž německému Xoftexu o uprchlickém táboře a norskému filmu Až na věky, který si připsal rovněž cenu pro nejlepší herečku. Odnáší si ji Helga Gurenová za ztvárnění ženy procházející rozvodem. „Ocenění mi dokazuje, že jako filmaři můžeme jít do hloubky. I když se jeden druhého bojíme, vzájemně se potřebujeme,“ poděkovala režisérka snímku Liljy Ingolfsdottirová, která studovala také na pražské FAMU.

Nejlepšími herci byli porotci označeni hned dva: Ton Kas a Guido Pollemans, kteří hrají v nizozemském intimním rodinném dramatu Host a ryba třetího dne.

Ocenění za režii patří singapurské filmařce Nelicii Lowové. Natočila thriller o vině, nevině a bratrském poutu Na kordy.

Vítězem Proximy je Cizinec

Ceny se udělovaly také v sekci Proxima vyhrazené filmařům čekajícím na objevení i renomovaným autorům, kteří hledají nové směřování své tvorby. Velkou cenu této kategorie si odnáší epizodický snímek Cizinec čínského filmaře  Čeng-fan Janga. Absurdní i dojemné příběhy se střídají v jednom hotelovém pokoji, tedy místě, kde je každý tak trochu cizincem. „Název filmu je Cizinec, ale tady s vámi se cítím jako doma,“ poděkoval režisér festivalu.

Záznam: Slavnostní zakončení festivalu (zdroj: ČT24)

Zvláštní cenu poroty v sekci Proxima obdržel debut peruánského autora Paola Tizóna s názvem Když přišla noc. V něm se skupina mladých dobrodruhů přihlásí do jednoho z nejnáročnějších armádních výcviků v Latinské Americe.

Porotci se rozhodli v sekci Proxima udělit také zvláštní uznání slovenskému režisérovi Martinu Pavolovi Repkovi za v české produkci natočený snímek Od marca do mája. Neměnný život vesnické pětičlenné rodiny překvapí matčino těhotenství. „To, že tu můžeme stát, je zásluhou štábu a herců, kteří zvládli vystoupit ze své komfortní zóny a bez nároku na honorář uskutečnit tento film a na tři čtvrtě roku si jím zkomplikovat život. Tato cena je pro ně,“ uvedl Repka při přebírání ocenění.

Nesoutěžní cena pro Mádla, Trojana i Owena

Diváci nejvíce hlasovali pro nový film Jiřího Mádla Vlny, který se vrací k událostem v Československém rozhlase za okupace roku 1968. Tento nesoutěžní snímek vznikl v koprodukci České televize. Diváckým favoritem se stal hned.

„Zažil jsem něco, co jsem tu dosud nezažil. Energie v sále byla absolutně nepopsatelná, celé to trvalo sedm až devět minut, nikdo neví přesně, protože všichni byli v takovém úžasu,“ popsal bezprostřední standing ovations po premiéře Mádlova filmu umělecký ředitel festivalu Karel Och.

„Ze všeho nejvíce bych chtěl poděkovat divákům, že nám tady na festivalu způsobili takové vlnobití,“ uvedl při přebírání ceny Mádl.

Clive Owen s Cenou prezidenta festivalu
Zdroj: ČTK/Ondřej Hájek

Prezident festivalu Jiří Bartoška předal čestnou cenu britskému herci Clivu Owenovi. Ten poznamenal, že soška je pro něj příležitostí ohlédnout se za kariérou. „Na tu mou měl největší vliv malý film jménem Krupiér. Proto mladým filmařům, kteří chtějí prorazit, vždy říkám: Průlomem často může být film, od kterého to nečekáte, projekt, do něhož jste zapálení. Já sám jsem víc hrdý na některé své menší snímky a mnoho z nich začalo svůj život na filmovém festivalu. Ty jsou dnes důležitější než kdykoliv předtím. Jsem moc rád, že jsem tady poznal Jiřího Bartošku, který tu třicet let dává příležitost mladým filmařům najít publikum. Tuto cenu chci věnovat právě jemu,“ podotknul. 

Cenu za přínos české kinematografii si v závěrečném večeru odnesl také herec Ivan Trojan. „Děkuju Davidu Ondříčkovi, kterému bylo divné, že jsem ve 35 letech ještě nenatočil film, a dal mi roli v Samotářích. Děkuju Jirkovi Strachovi, Petru Zelenkovi, Dejvickému divadlu, mému bratrovi, že mi říkal, jak to na světě chodí. Vše, co jsem dělal, jsem dělal, protože jsem byl s těmi lidmi rád,“ prohlásil oceněný Trojan.

Hvězdnými hosty osmapadesátého ročníku byli rovně Viggo Mortensen, Steven Soderbergh a Daniel Brühl.

Co přinesl 58. festival ve Varech (zdroj: ČT24)