TÉMA

Demokraté

Bidenovi vyneslo superúterý nominaci v patnácti státech, na Samoi prohrál

Americký prezident Joe Biden podle očekávání s přehledem zvítězil v souboji o demokratickou nominaci během takzvaného superúterý. To přineslo rozuzlení demokratické nominace pro listopadové prezidentské volby v dalších patnácti státech a v Americké Samoi. Toto území je jediné, kde nyní utrpěl porážku.
6. 3. 2024Aktualizováno6. 3. 2024, 19:51|

Další triumf hlavních rivalů. Biden a Trump s přehledem vyhráli primárky svých stran v Michiganu

Joe Biden a Donald Trump s přehledem vyhráli úterní primárky svých stran v americkém státě Michigan. Původní odhady médií potvrdilo v noci na středu sečtení drtivé většiny hlasů. Současný demokratický prezident a jeho republikánský předchůdce se stejně jako před čtyřmi lety nejspíše v listopadu znovu utkají v prezidentských volbách, předpokládají analytici.
28. 2. 2024|

Demokraté opět sází na Bidena. Překonat má Trumpa, věk i nevalnou popularitu

Američtí demokraté se drží hesla o tom, že vítězný tým se nemění. Prezident Joe Biden má cestu k nominaci volnou, seriózní rival se mu ve straně nepostavil. V minulých volbách zastavil Donalda Trumpa, což bude s největší pravděpodobností jeho úkolem i nyní. Vyvstávají ale otázky kolem jeho věku, nemluvě o nízké popularitě mezi Američany.
23. 1. 2024|

Začínají republikánské primárky. Donald Trump jasně vede, šance mu ale komplikují soudy

Předtím, než si Američané v listopadu zvolí prezidenta, si jednotlivé strany vyberou kandidáty v procesu známém jako primární volby neboli primárky. Nemá se za to, že by přední kandidát demokratů a současný prezident USA Joe Biden narazil ve straně na vážného vyzyvatele. U opozičních republikánů bude situace o něco složitější. I přes značné kontroverze a komplikace však zůstává favoritem bývalý prezident Donald Trump.
15. 1. 2024|

Americká Sněmovna reprezentantů podpořila vyšetřování prezidenta Bidena

Americká Sněmovna reprezentantů vyjádřila podporu pro vyšetřování prezidenta Joea Bidena. Podle analytiků by mohlo vést k jeho takzvanému impeachmentu – ústavní žalobě na prezidenta. V dolní komoře Kongresu mají většinu republikáni. Výsledek hlasování byl podle amerických médií očekávatelný, sám o sobě však Bidena z ničeho neviní.
14. 12. 2023Aktualizováno14. 12. 2023, 12:48|

Američany dříve znechutila i jízda v opilosti, z desítek Trumpových obvinění ale otupěli, píše NYT

Obvinění bývalého šéfa Bílého domu Donalda Trumpa ze spiknutí, uchovávání tajných materiálů a dalších přečinů nejprve společnost šokovala, současných 91 obvinění vůči Trumpovi už ale Američany tolik nevzrušuje. Píše to v analýze list The New York Times. Republikáni v reakci na nejnovější kauzu hovoří o politicky motivovaném stíhání a „honu na čarodějnice“, lídři Demokratické strany zase zdůrazňují rovnost všech Američanů před zákonem.
16. 8. 2023|

Předseda slovenské sněmovny Kollár přiznal, že uhodil partnerku. Čelí výzvám k rezignaci

Předseda slovenské sněmovny Boris Kollár čelí výzvám k rezignaci poté, co přiznal fyzické násilí vůči své někdejší partnerce. Dopustil se ho v době, kdy ještě nepůsobil v politice. Kollár označil kauzu za diskreditační kampaň před zářijovými předčasnými volbami a odejít z čela parlamentu odmítl.
21. 6. 2023|

Na Slovensku vede žebříček preferencí Smer-SD, OĽaNO je na hranici vstupu do sněmovny

Smer-SD bývalého trojnásobného slovenského premiéra Roberta Fica nadále těsně vede v žebříčku preferencí politických stran před zářijovými předčasnými parlamentními volbami. Kolem pětiprocentní hranice, jejíž zdolání ve volbách je podmínkou pro vstup do sněmovny, se pohybuje hned několik stran a hnutí, například nyní nejsilnější parlamentní formace Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Vyplývá to z květnového průzkumu veřejného mínění agentury Focus pro televizi Markíza.
5. 6. 2023|

Debata o Bidenově zdraví se opět rozvířila poté, co upadl při ceremonii v Coloradu

Čtvrteční pád Joea Bidena na pódiu v Coloradu znovu vyvolal otázky ohledně jeho zdravotního stavu. Nejvyšší představitel v USA zakopl o nevhodně umístěný pytel s pískem, dle Bílého domu je ale v pořádku. Bidenovi kritici však upozorňují na jeho další obtíže. Nejde ale jen o ně. Dle průzkumu, který zveřejnil The Washington Post, jen 32 procent Američanů věří, že prezident je duševně schopen výkonu funkce. Šestačtyřicátá hlava USA přitom plánuje, že se příští rok na podzim pokusí mandát obhájit — pravděpodobně proti o čtyři roky mladšímu Donaldu Trumpovi.
2. 6. 2023|

Český přístup k pomoci Ukrajině a podpoře Tchaj-wanu budí uznání, hodnotí Pekarová Adamová návštěvu USA

Česká zahraniční politika se podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) ve Washingtonu těší uznání amerického Kongresu. Na závěr čtyřdenního jednání uvedla, že sněmovní delegace se ujistila hlavně o stejném přístupu ohledně pokračující pomoci napadené Ukrajině či podpoře Tchaj-wanu vůči potenciální čínské hrozbě.
26. 5. 2023|

Sněmovnou reprezentantů prošlo navýšení dluhového stropu. Republikáni požadují úspory

Americká Sněmovna reprezentantů v noci na čtvrtek těsně schválila navýšení dluhového stropu. Podmínila ho ale rozsáhlými rozpočtovými škrty v příštích deseti letech, což podle agentury Reuters nejspíš odmítne Senát. Stejně jako prezident Joe Biden totiž jeho demokratická většina požaduje zvýšení dluhového stropu bez jakýchkoliv podmínek. Pokud se na navýšení nenajde shoda, nebude si od léta americká vláda moci půjčovat další peníze, což by ochromilo americké úřady a mělo vážné dopady na světovou ekonomiku.
27. 4. 2023|

Trumpův případ je průlomem v politické kultuře, míní Klvaňa. Obviněných prezidentů přibyde, řekl Fištejn

Obvinění Donalda Trumpa z trestného činu způsobí politickou krizi, která už tak rozdělenou společnost Spojených států silně zasáhne, uvedl Tomáš Klvaňa z New York University in Prague. Americkému exprezidentovi však může paradoxně zvýšit podporu, domnívá se komentátor a publicista Jefim Fištejn. O reakcích na obvinění i jeho možných důsledcích spolu debatovali v pořadu Události, komentáře.
31. 3. 2023|

Spisovatelka Williamsonová vstoupila do boje o Bílý dům. Moc šancí se jí nedává

Americká spisovatelka a politická aktivistka Marianne Williamsonová v sobotu oznámila, že se bude ucházet o demokratickou nominaci do amerických prezidentských voleb v roce 2024. Pro současného prezidenta Joea Bidena je tak první demokratickou vyzyvatelkou. Informuje o tom agentura AP, podle níž má tato autorka spirituálně zaměřených knih jen malou šanci nominaci získat.
4. 3. 2023|

Léta tahanic končí. Demokratičtí kongresmani zveřejnili Trumpovy daňové záznamy

Americká Sněmovna reprezentantů ovládaná Demokratickou stranou v pátek zveřejnila daňové záznamy bývalého šéfa Bílého domu Donalda Trumpa za roky 2015 až 2020. Krok představuje vyvrcholení několikaleté snahy rozkrýt finance někdejšího prezidenta, který na rozdíl od svých předchůdců daňová přiznání sám neposkytl a proti dohledu se bránil u soudů.
30. 12. 2022Aktualizováno30. 12. 2022, 18:08|

Nejvyšší soud USA nechal v platnosti Trumpovo nařízení umožňující snazší vracení migrantů

Americký nejvyšší soud ponechal v platnosti opatření o jednodušším vracení migrantů. Nařízení zavedl bývalý prezident Donald Trump, který ho hájil jako nástroj proti šíření covidu. Úřady dekret od března 2020 uplatnily zhruba u dvou a půl milionu případů. Republikáni rozhodnutí vítají, avšak Bidenova administrativa dál mluví o reformě migrační politiky.
28. 12. 2022|

Sněmovna reprezentantů USA schválila vládní výdaje v hodnotě 1,66 bilionu dolarů

Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu schválila návrh zákona o vládních výdajích v objemu 1,66 bilionu dolarů (37,9 bilionu korun). Zahrnuje i pětačtyřicet miliard dolarů pro Ukrajinu. Americký prezident Joe Biden podle agentury Reuters řekl, že návrh podepíše, jakmile ho dostane na stůl.
23. 12. 2022|

Odchod Sinemaové demokratům v americkém Senátu zkomplikuje situaci, volby 2024 budou velkou neznámou

Demokratická strana se těšila na začátek příštího roku, kdy složí přísahu nově zvolená třetina členů amerického Senátu. Původně počítali s 51 členy komory, což by o hlas navýšilo jejich současnou nejtěsnější možnou většinu, kterou jim zajišťoval hlas viceprezidentky. Svůj rozchod s partají ale tento týden oznámila arizonská senátorka Kyrsten Sinemaová a demokraté mají po ztrátě většiny ve Sněmovně reprezentantů další potíž. O obsazení arizonského senátorského křesla – stejně jako o tom, kdo bude pobývat v Bílém domě – budou voliči rozhodovat už za necelé dva roky.
14. 12. 2022|

Americká senátorka Sinemaová opustí řady demokratů a stane se nezávislou

Americká senátorka Kyrsten Sinemaová v pátek oznámila, že opustí řady Demokratické strany. Zároveň ale zdůraznila, že se nehodlá stát členkou Republikánské strany; chce být nezávislou senátorkou. Informuje o tom agentura Reuters, která připomíná, že Sinemaová stranu, za niž byla před čtyřmi lety zvolena, opouští jen pár dnů poté, co demokraté v Senátu získali většinu v poměru 51 ku 49.
9. 12. 2022|

Ameriku čeká volební superúterý, Georgii klíčový souboj o Senát

Spojené státy čeká velmi důležité volební úterý. Stovky milionů Američanů během něj mají možnost ovlivnit podobu třetiny Senátu a celé Sněmovny reprezentantů. Voliči budou vybírat i guvernéry, starosty, státní úředníky a hlasovat v referendech o zákazu potratů nebo legalizaci marihuany. Demokraté hrají o to, jestli si udrží, nebo naopak ztratí většinu v Senátu. Jeden z klíčových soubojů se odehrává ve státě Georgie.
7. 11. 2022Aktualizováno7. 11. 2022, 22:05|

Amerika prochází předem zpochybněnými volbami. Hraje se o samotnou důvěru v demokracii

Desítky republikánských kandidátů na kongresmany, guvernéry i další vysoké funkce ve státních správách dosud odmítají uznat porážku Donalda Trumpa v předloňských volbách. Někteří také odmítli potvrdit, že uznají výsledek letošních voleb. Regulérnost se tak stává hlavním tématem kampaně trumpistického křídla republikánů. Z druhé strany na ni upozorňují i demokraté. A to s důrazem na nová omezení volebního práva posvěcená Nejvyšším soudem.
7. 11. 2022|

Když jde ve volbách o život. Potraty hýbou Amerikou, šokující verdikt ale zastínilo zdražování

Američtí demokraté usilují v listopadových průběžných volbách o udržení většiny v obou komorách Kongresu. Jejich největší zbraní k mobilizaci voličů se stalo po červnovém zrušení precedentu téma potratů. Šéf Bílého domu Joe Biden slíbil, že pokud jeho strana zvítězí, zajistí, aby bylo právo na interrupce dané ze zákona. Šance demokratů se ale snižují; výbušné téma potratů sice dál hýbe společností, Američany však mnohem víc trápí zdražování a další ekonomická témata, která se daří vyzdvihnout republikánům. Klíčová zůstává otázka potratů hlavně ve státech, kde hrozí kvůli změně guvernéra výrazné zpřísnění zákonů. V dalších státech lidé rozhodnou o interrupcích sami v referendech.
4. 11. 2022|

Kandidáti do Senátu slibují v Ohiu pomoc chudým. A v zákulisí jde Trump proti Cheyneové

Ohio patří v Americe mezi státy, kde se tradičně o vítězství ve volbách přetahují demokrati s republikány. I letos se na něj upírá pozornost celé země. Už příští týden se totiž rozhodne, jestli senátorské křeslo za Ohio připadne demokratům, což by bylo vzpruhou pro prezidenta Joea Bidena, nebo jednomu z nejhlasitějších republikánských stoupenců bývalého prezidenta Donalda Trumpa.
2. 11. 2022|

Floridou po hurikánu otřásají volby do Kongresu. Lidé hojně využívají možnost hlasovat předčasně

Předčasná možnost volit do Kongresu je ve Spojených státech stále oblíbenější. Některé státy zaznamenávají rekordní zájem, týden před oficiálním termínem voleb má odhlasováno více než 21 milionů Američanů. Předvolební boj na Floridě ovlivňují i možné prezidentské ambice.
2. 11. 2022|

Biden viní Trumpa a jeho příznivce, že rozvrací demokracii

Americký prezident Joe Biden v projevu ve Filadelfii prohlásil, že extremismus jeho předchůdce v Bílém domě Donalda Trumpa a Trumpových přívrženců mezi republikánskými politiky rozvrací demokracii. Pokračoval tak ve vystoupeních, která mají posílit šance demokratů před listopadovými volbami do Kongresu. Republikáni současnému prezidentovi naopak vyčítají, že svojí rétorikou stále více rozděluje Ameriku.
2. 9. 2022Aktualizováno2. 9. 2022, 22:33|