TÉMA

Bohemia Energy

Za energie si připlatí až 367 tisíc domácností a podnikatelů. Mají omezený čas na řešení
Téměř milion klientů navzdory uzavřeným smlouvám přišlo o dodávky energií, když před dvěma roky padla společnost Bohemia Energy. Část z nich si pak cenu u nového dodavatele zafixovala. Většina smluv končí právě v tomto období. Někteří z nich si s novými závazky znovu připlatí. Stejně tak to ale může v příštím roce čekat stovky tisíc lidí, kteří klienty Bohemia Energy nebyli.
13. 10. 2023|jch
Ministerstvo chystá režim pro hromadné žaloby. S Piráty a ANO se neshodne, jak mají být poškození aktivní
Poškození spotřebitelé by mohli ještě letos začít podávat hromadné žaloby. S návrhem zákona z dílny ministerstva spravedlnosti však nesouhlasí koaliční Piráti ani opoziční ANO. Shodně požadují, aby u malých částek bylo možné podat žalobu za všechny poškozené, kteří to neodmítnou. Resort naopak počítá s tím, že se každý bude muset k řízení aktivně přihlásit.
14. 2. 2023|
Přeje nám teplý podzim, další topná sezona ale už bude složitější, míní šéf Pražské plynárenské
Zásobníky jsou plné, ale další topná sezona je stále nejistá, řekl předseda představenstva Pražské plynárenské Martin Pacovský v pořadu Interview ČT24. Je optimistický v tom, že výhledově plyn bude, ale je otázka, za kolik. Podle něj bude trvat dva až tři roky, než si Evropa bude moct vybírat mezi dodavateli.
16. 11. 2022|
Ministerstvo přijímá žádosti velkých firem o pomoc s drahými energiemi. Připraveno je 30 miliard
Velké firmy mohou od úterý žádat ministerstvo průmyslu a obchodu o dotace, které jim mají kompenzovat zvýšené náklady na energie. Stát podnikům plánuje rozdělit až třicet miliard korun. Žádosti mohou firmy podávat prostřednictvím informačního systému ministerstva. Příjem žádostí skončí 31. ledna příštího roku. Pomoc české vlády firmám v objemu 1,23 miliardy eur, tedy 30 miliard korun, schválila i Evropská komise.
15. 11. 2022Aktualizováno15. 11. 2022, 20:00|
Vláda jde s podporou na hranici možností, řekl Kupka v Otázkách Václava Moravce
Nastavení nižšího cenového stropu pro enegie by bylo nezodpovědné, uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Větší plošná podpora by podle něj příliš zasáhla státní rozpočet a přijatá opatření tak jsou podle něj „schůdným kompromisem“. Řekl to v Otázkách Václava Moravce, kde o energetických otázkách diskutovali i europoslanec a bývalý viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer (TOP 09), předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová a viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.
18. 9. 2022|
Část peněz na výměnu kotlů zůstane nevyužita. Lidé odkládají investice
Kotlíkové dotace, které mají pomoci s výměnou starých topenišť, evidují letos mnohem menší zájem než v minulých letech. Lidé mohli o peníze žádat do konce srpna, nakonec toho ale využilo jenom sedmnáct tisíc domácností, které si rozdělí dvě a půl miliardy korun. Stát přitom nabízel dvojnásobek. Lidé se ale rozhodli kvůli nejistotě s plynem vyčkat. Někteří zase vyhledávají alternativy, například topení v kamnech.
5. 9. 2022|
Hlavní město plánuje ručit Pražské plynárenské za bankovní půjčky. Opozice prosadila audit
Praha plánuje poskytnout až čtyřmiliardové ručení za bankovní půjčky společnosti Pražská plynárenská. Rozhodli o tom radní města, ještě budou hlasovat zastupitelé. Již dříve město odsouhlasilo přímou dvoumiliardovou půjčku na nákup plynu do zásobníku na příští zimu.
6. 6. 2022|
Inflace začne klesat v červenci, výrazný pokles ale přijde až příští rok, očekávají ekonomičtí experti
V červnu inflace ještě poroste, v červenci by měla klesnout, i když číslo zůstane dvojciferné. Na tomto odhadu se v Otázkách Václava Moravce shodli ekonomičtí experti. Na jednociferná čísla se inflace zřejmě dostane až příští rok. V boji proti růstu inflace pomůže zvyšování úrokových sazeb, ale vláda by také měla zpomalovat růst mezd. Situace by nemusela být výrazně lepší, ani kdyby se v Česku platilo eurem.
29. 5. 2022|
Čistý zisk ČEZu se v prvním čtvrtletí meziročně ztrojnásobil, překonal odhady analytiků
Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostl meziročně o 218 procent na 26,7 miliardy korun, oznámila skupina v tiskové zprávě. Důvodem růstu je podle ČEZu mimo jiné enormní růst cen komodit na velkoobchodních trzích a rekordní zisk z obchodování s komoditami na západoevropských trzích. Výsledky výrazně překonaly odhady analytiků. Překvapil je především čistý a provozní zisk. Důvodem jsou mimo jiné vysoké ceny elektřiny.
10. 5. 2022Aktualizováno10. 5. 2022, 11:20|daz
PRE odpojila první zákazníky, kterým skončil režim DPI, ale situací se nezabývali
O elektřinu přijde 185 z odběrných míst, kam proud dodávala Pražská energetika coby dodavatel poslední instance. Společnost oznámila, že přistoupila k odpojování těch klientů, kteří včas neodešli z režimu DPI, nekomunikují a ani za odběr elektřiny neplatí. V řádu týdnů rozhodnou o odpojení také další dodavatelé poslední instance.
22. 4. 2022|
Bývalým klientům Bohemia Energy končí záchranný režim. Pokud si nesjednali novou smlouvu, hrozí odpojení
Bývalým odběratelům elektřiny od skupiny Bohemia Energy ve čtvrtek končí půlroční záchranný režim dodavatele poslední instance (DPI). Pokud si zákazníci nesjednali běžnou smlouvu, dostanou se do neoprávněného odběru a hrozí jim odpojení. Odběratelům plynu skončí režim DPI 17. dubna. Novou smlouvu stále nemají tisíce klientů.
14. 4. 2022|
Zlomek domácností ještě nemá nového dodavatele energií. Ministerstvo chce zjednodušit žádost o příspěvek na bydlení
U dodavatelů poslední instance (DPI) zůstává 5604 domácností v případě plynu a 13 880 odběratelů v případě elektřiny, řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Většina z nich má čas změnit dodavatele energií do 14. dubna.
5. 4. 2022Aktualizováno5. 4. 2022, 21:43|
Dodávky elektřiny ukončila další firma. Energo LaR měla 549 odběrných míst
Společnost Energo LaR skončila s dodávkami elektřiny. Vyplývá to z webu operátora trhu s elektřinou (OTE). Firma dodávala podle jeho dat elektřinu na 549 odběrných míst. Její klienti nyní skončí v takzvaném režimu dodavatele poslední instance (DPI) a mají šest měsíců na to, aby uzavřeli novou smlouvu u jiných dodavatelů.
10. 3. 2022|
V Česku padl další dodavatel energií, firma První Moravská Plynární
Dodavatel plynu a elektřiny První Moravská Plynární oznámil ukončení činnosti. Rozhodnutí zdůvodnil bezprecedentní a nepřehlednou situací na energetickém trhu. Na ukončení činnosti upozornil web TN.cz, podle kterého měla firma letos v lednu 267 klientů. Ti budou nyní převedeni pod takzvaného dodavatele poslední instance. Ceny plynu a energie v posledních dnech výrazně vzrostly po ruské invazi na Ukrajinu.
9. 3. 2022|daz
Vedení Prahy schválilo zákaz podomního prodeje energií. Umožňuje to novela zákona
V Praze bude od začátku března platit zákaz podomního prodeje energií. Nové nařízení, které reaguje na situaci na trhu po konci některých dodavatelů energií, schválili městští radní. Proti původnímu znění zákaz na základě došlých připomínek zahrnuje i prodej elektřiny či plynu na veřejných místech mimo obchodní prostory. Obce mohou prodej zakázat od ledna, umožnila to novela energetického zákona.
21. 2. 2022|
Češi kvůli drahému teplu hledají alternativy. Podle odborníků si teplárny řeknou o více peněz i příští rok
České domácnosti si letos kromě energií připlatí také za teplo. Teplárny, které vyrábějí z uhlí, hlásí zdražení v průměru o dvacet procent. Jenže některé menší teplárny navýšily své ceny ještě výrazněji, lidé tak na zálohách zaplatí o tisíce, někdy i o desítky tisíc víc. Navíc se očekává, že ceny tepla porostou i v příštím roce. Teplárny totiž komodity nakupují dopředu, do cen tepla se to tak promítá až se zpožděním.
19. 2. 2022|
Příspěvek na bydlení chce kvůli cenám energií 21 tisíc nových žadatelů, řekl Jurečka
Počet žadatelů o příspěvek na bydlení od začátku roku vzrostl o 21 tisíc lidí. Uvedl to ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který nárůst dává do souvislosti s cenami energií. Vláda v uplynulých týdnech kvůli turbulencím na energetickém trhu rozšířila sociální podpory, podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) chystá i podpůrný program pro živnostníky a legislativu, která má oblast pro příště lépe chránit.
17. 2. 2022Aktualizováno17. 2. 2022, 10:43|
Ministerstvo průmyslu chystá novelu energetického zákona. Má pomoci při řešení krize
Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje novelu energetického zákona. Její součástí mají být i některé návrhy, které resortu předložil Energetický regulační úřad (ERÚ) k řešení krize a zlepšení dohledu nad energetickým trhem. Informoval o tom ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN). Zlepšit se má i situace lidí v záchranném režimu dodavatele poslední instance (DPI).
15. 2. 2022Aktualizováno15. 2. 2022, 13:52|
Na vyúčtování a přeplatky stále čeká část bývalých klientů Bohemia Energy, majitel firmy dál podniká
Přinejmenším desetina bývalých klientů Bohemia Energy stále čeká na vrácení přeplatků. S odhadem přišla sama firma, která loni v říjnu svým koncem zaskočila zhruba milion klientů. Manželé Písaříkovi dál podnikají v jiných společnostech.
11. 2. 2022|
ERÚ navrhuje navýšení základního jmění dodavatelů energií i povinné pojištění
Energetický regulační úřad (ERÚ) navrhuje navýšení základního jmění společností, které dodávají energie, ale i jejich povinné pojištění. Pojistné plnění by například po předem stanovenou dobu pokrylo spotřebiteli rozdíl mezi cenami v záchranném režimu dodavatele poslední instance (DPI) a cenami původního dodavatele.
8. 2. 2022|
Ministerstvo navrhne další pomoc kvůli vysokým cenám energií, řekl Síkela
Ministerstvo průmyslu a obchodu chce do několika týdnů předložit návrh pomoci pro firmy potýkající se s vysokým nárůstem cen energií. Rozšířit by se měla i pomoc domácnostem, kterým hrozí energetická chudoba. V Otázkách Václava Moravce to řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Připustil také změny zákona ohledně cen energií.
6. 2. 2022Aktualizováno6. 2. 2022, 16:52|
Pražská energetika zdraží elektřinu o 25 procent. Za plyn si zákazníci připlatí zhruba o třetinu
Společnost Pražská energetika (PRE) zdraží od 1. dubna elektřinu v průměru o 25 procent. Změna se nedotkne zákazníků, kteří mají smlouvy s fixovanou cenou. V květnu PRE zdraží také plyn, a to v průměru o 30 procent. Důvodem je skokový nárůst velkoobchodních cen energií, informoval mluvčí společnosti  Karel Hanzelka. PRE naposledy zdražovalo k 1. září loňského roku. Skupina je se svými více než 800 tisíci odběrnými místy třetím největším dodavatelem elektřiny v České republice.
4. 2. 2022Aktualizováno4. 2. 2022, 13:43|
Praha zakáže podomní prodej energií a zdraží pronájmy pro filmaře
Praha zakáže podomní prodej elektrické energie a plynu. Návrh příslušného nařízení v pondělí schválili městští radní, nyní zamíří ve zkrácené lhůtě 15 dní do připomínkového řízení. Poté o něm bude znovu hlasovat rada. Radní se vyslovili také pro zdražení záborů pro natáčení filmů nebo reklam a rozdělili prostředky pro dopravní stavby desítce pražských radnic.
24. 1. 2022|
Příspěvky na bydlení se kvůli zdražení energií asi zvýší. Síkela chce také zlepšit ochranu zákazníků
Příspěvky na bydlení se kvůli razantnímu zdražení energií zřejmě zvýší. Na dávky by měl navíc dosáhnout širší okruh lidí. Předpokládá to vládní novela o státní sociální podpoře, kterou s úpravou schválila sněmovna zrychleně ve stavu legislativní nouze. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) chce také lepší ochranu zákazníků, požaduje to po Energetickém regulačním úřadu (ERÚ). Do jednoho měsíce pak ministr chce dostat strategický výhled, případně i konkrétní legislativní návrhy. Podle resortu průmyslu a obchodu (MPO) poroste cena elektřiny letos o 30 až 50 procent, cena plynu o 50 až 70 procent.
11. 1. 2022Aktualizováno11. 1. 2022, 23:31|