Za energie si připlatí až 367 tisíc domácností a podnikatelů. Mají omezený čas na řešení

Události: Dva roky od pádu Bohemia Energy (zdroj: ČT24)

Téměř milion klientů navzdory uzavřeným smlouvám přišlo o dodávky energií, když před dvěma roky padla společnost Bohemia Energy. Část z nich si pak cenu u nového dodavatele zafixovala. Většina smluv končí právě v tomto období. Někteří z nich si s novými závazky znovu připlatí. Stejně tak to ale může v příštím roce čekat stovky tisíc lidí, kteří klienty Bohemia Energy nebyli.

Zákazníci Bohemia Energy přešli po jejím konci pod dodavatele poslední instance a museli platit zásadně vyšší zálohy na energie. Mnohým nyní končí smlouvy a je pravděpodobné, že jim platby vzhledem k nabídkám na trhu stoupnou.

„Přes devadesát procent bývalých zákazníků Bohemia Energy si nadále ceny fixuje a zůstává u nás v ČEZu Prodej,“ uvedl generální ředitel ČEZu Prodej Tomáš Kadlec.

Mluvčí skupiny PRE Karel Hanzelka zmínil, že u nich většina takových klientů přešla na smlouvu na dobu neurčitou, takže mají stejné podmínky jako ostatní zákazníci PRE.

Možný růst cen

Ceny ale mohou vzrůst i lidem, kteří zkušenost s Bohemia Energy nemají. Platby za energie by podle průzkumu Energetického regulačního úřadu mohly od příštího roku stoupnout necelým 370 tisícům domácností a podnikatelů. Jedná se o ty, kteří si zafixovali vysoké ceny energií na více let. Zatímco letos je chrání vládou stanovený strop, příští rok by mohli platit plné částky.

„V rámci druhé poloviny loňského roku se fixace pohybovaly i přes deset tisíc korun za jednu megawatthodinu. Z těch 367 tisíc je zhruba 300 tisíc odběrných míst, kde dodavatelé už oslovili zákazníky anebo to v nejbližší době plánují. Je ale nutné podotknout, že zákazníci musí na tu nabídku reagovat,“ vysvětlil mluvčí Energetického regulačního úřadu Michal Kebort.

To ale velká část z nich podle regulátora nedělá. Spotřebitelé mají také možnost od stávajícího dodavatele odejít, ale v takovém případě si musí dát pozor na případné sankce. Přechod k jiné společnosti řeší i ti, kterým smlouva standardně končí nebo ji mají na dobu neurčitou.

Ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor upozornil na nutnost řešit věc včas. „Pokud klienti nedají stávajícímu dodavateli do dvaceti dnů před koncem fixovaného kontraktu na vědomí, že nehodlají pokračovat, dodavatel má právo je překlopit na další smluvní období,“ připomněl. U smluv na dobu neurčitou musí zákazníci také počítat se zpravidla tříměsíční výpovědní lhůtou.

Krach Bohemia Energy

Skupina Bohemia Energy tvrdí, že důvodem jejího krachu byl extrémní růst cen elektřiny a plynu na velkoobchodních trzích. Podle některých kritiků byla ale důvodem riskantní strategie společnosti, která sázela na krátkodobé nákupy energií za nízké ceny, ze kterých sice zákazníci nějakou dobu profitovali, ale nakonec na ně doplatili. Firma totiž pro své zákazníky neměla zajištěný dostatek elektřiny a plynu za ceny, které jim garantovala ve smlouvách na roky dopředu.

Ze samotné skupiny Bohemia Energy funguje v současnosti jen firma Amper Market, většina společností ze skupiny je v likvidaci. Majitel Jiří Písařík se stáhl z veřejného života.