TÉMA

Oběžná dráha

Dvacet metrů od srážky. Na oběžné dráze málem došlo ke kolizi mezi ruským a americkým satelitem

Kalifornská společnost LeoLabs, která se věnuje sledování těles na nízké oběžné dráze Země, oznámila, že se tam tento týden téměř střetly dvě družice. Mělo jít o satelit TIMED agentury NASA a nefunkční ruskou družici Cosmos 2221.
29. 2. 2024|

Írán vypustil na oběžnou dráhu tři satelity pomocí nosné rakety Símorgh

Írán vypustil na oběžnou dráhu tři satelity pomocí nosné rakety Símorgh, kterou vyvinulo ministerstvo obrany. S odvoláním na Klub mladých novinářů, zpravodajský portál napojený na státní televizi IRIB, o tom informovala agentura Reuters.
28. 1. 2024|

Božský drak snesl šest vajec: Čínský robot vypustil na orbitu neznámé objekty

Na oběžné dráze se od poloviny prosince pohybuje čínský robotický letoun s neznámou misí. Podle amatérských astronomů vypouští menší objekty.
20. 12. 2023|

Mise Psyche odstartovala. Sonda letí zkoumat vzdálenou planetku

Americká kosmická agentura oznámila, že do vesmíru úspěšně odstartovala její nová mise. Sonda Psyche míří ke stejnojmennému tělesu, které bude dva roky detailně zkoumat.
13. 10. 2023|

V USA padla první pokuta v souvislosti s vesmírným odpadem. Firma zaplatí přes tři miliony korun

Americká Federální komise pro spoje (FCC) tento týden poprvé oznámila pokutu udělenou za incident spojený s vesmírným odpadem. Dostal ji poskytovatel satelitní televize a internetu DISH, který nesprávně vyřadil z provozu svou družici EchoStar-7. Zaplatit má 150 tisíc dolarů, což je v přepočtu asi 3,5 milionu korun.
6. 10. 2023|

Vesmírná laboratoř vyrábějící lék proti HIV se nesmí vrátit na Zemi. Úřady se bojí špatného přistání

Na oběžné dráze nastala nezvyklá situace. Americké úřady odmítly, aby soukromá družice vstoupila do vzdušného prostoru USA. Obávají se, že by její přistání nemuselo dopadnout dobře.
20. 9. 2023|

Mise na likvidaci kosmického odpadu má problém. Narušil ji kosmický odpad

Vesmírný odpad je stále větším problémem. Ukázalo se to, když narušil experiment, který měl zjistit, jak se právě s kosmickým smetím vypořádat.
27. 8. 2023|

Smrťák půjde po družicích. Vesmírné síly USA představily novou jednotku

Vesmírné síly Spojených států spustily novou jednotku. Jejím účelem je odvracení hrozeb od jiných zemí – ve vesmíru.
17. 8. 2023|

Čínská raketa poháněná metanem vyletěla na orbitu. Předběhla západní konkurenty

Soukromá čínská vesmírná společnost jako první dokázala vypustit na oběžnou dráhu Země raketu poháněnou metanovým palivem. To je nejen ekologičtější, ale také ekonomicky vhodnější pro rakety schopné vícenásobných startů. O stejný pohon se již řadu let pokouší i SpaceX Elona Muska.
13. 7. 2023|

Česká kosmická mise SLAVIA má hledat suroviny ve vesmíru. Přípravnou fázi zvládla

Česká kosmická mise SLAVIA úspěšně dokončila přípravnou fázi. Jejím cílem je vynést na oběžnou dráhu země dva mikrosatelity vybavené pokročilými technologiemi pro hledání zdrojů surovin ve vesmíru. Odstartovat by měla v roce 2027.
20. 6. 2023|

Česká republika může mít dalšího astronauta. Dostala nabídku, zbývá sehnat peníze

Po více než 45 letech by mohl Čech znovu letět do vesmíru. Česká republika dostala v rámci soukromých misí Axiom nabídku poslat astronauta na oběžnou dráhu Země a na Mezinárodní vesmírnou stanici. Letět by mohl už příští rok – pokud by se podařilo pro tuto misi sehnat finance. Politici se již zabývají tím, jestli by se to vyplatilo a jak to případně financovat.
16. 6. 2023Aktualizováno16. 6. 2023, 19:54|

Nejdéle fungující česká družice shořela v atmosféře

Česká družice VZLUSAT-1, která byla vyvinutá ve Výzkumném a zkušebním leteckém ústavu (VZLÚ) ve spolupráci s tuzemskými společnostmi a univerzitami, shořela v atmosféře téměř po šesti letech fungování. Byla nejdéle fungující českou družicí na oběžné dráze. Poslední záznam je z 6. června, kdy se VZLUSAT-1 odmlčel.
6. 6. 2023|

Španělsko posiluje svůj kosmický program, otestuje vlastní raketu

Španělsko by chtělo tento týden týden otestovat raketu Miura 1, která je sice zatím suborbitální, ale do dvou let by ji mohla následovat raketa schopná vynést na oběžnou dráhu asi půl tuny nákladu. Vyvinula ji španělská soukromá firma PLD Space, která tento měsíc už úspěšně provedla zážehové zkoušky.
29. 5. 2023|

Vesmírná laboratoř Skylab odstartovala před 50 lety. Její první problémy vyřešil slunečník

Vesmírná stanice Skylab částečně vyplnila mezeru, která vznikla mezi koncem amerického programu dobývání Měsíce v roce 1972 a startem prvního raketoplánu na jaře 1981. Ambiciózní program, který vznikl i díky komponentům zbylým z měsíčního Apolla, zamířil do vesmíru před 50 lety, 14. května 1973. Tehdy z kosmodromu na floridském Mysu Canaveral odstartovala mohutná raketa Saturn V, jež na oběžnou dráhu kosmickou laboratoř vynesla.
14. 5. 2023|

K ISS míří záchranná mise. Rusko vyslalo do vesmíru náhradu za loď poškozenou meteoritem

Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu odstartovala v pátek ruská nosná raketa Sojuz-2.1a s vesmírnou lodí Sojuz MS-23, která je tentokrát bez posádky. V roli záchranné lodi míří k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), aby zde nahradila vesmírnou loď Sojuz MS-22, poškozenou mikrometeoritem. Loď se oddělila od třetího stupně nosné rakety a dosáhla oběžné dráhy. U ISS má přistát 26. února, oznámili reportéři ze střediska řízení vesmírného letu.
24. 2. 2023|

První satelity vypuštěné ze západní Evropy selhaly. Raketa dosáhla oběžné dráhy, pak došlo k anomálii

První vyslání družic ze západní Evropy bylo patrně neúspěšné. Raketa vypuštěná v úterý speciálně upraveným Boeingem 747 společnosti Virgin Orbit, který odstartoval z letiště u města Newquay v britském Cornwallu, kvůli „anomálii“ dosáhla oběžné dráhy, družice na ni ale nedopravila. Na Twitteru o tom informoval Virgin Orbit.
10. 1. 2023|

Loď Orion vstoupila na oběžnou dráhu Měsíce

Kosmická loď Orion vstoupila v pátek pozdě večer SEČ na oběžnou dráhu kolem Měsíce. Informoval o tom americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Orion zůstane na oběžné dráze zhruba týden a pak začne cestu zpět na Zemi. Cesta má prověřit podmínky pro návrat astronautů na Měsíc.
26. 11. 2022|

Na čínskou vesmírnou stanici dorazila nákladní loď, v plánu je výměna posádky

Trojice čínských kosmonautů začala v neděli na vesmírné stanici Tchien-kung (Nebeský palác) s vykládkou nákladní lodi Tchien-čou, která u ní úspěšně zakotvila. Informovala o tom agentura DPA. Loď s šesti tunami nákladu odstartovala na oběžnou dráhu v sobotu z kosmodromu Wen-čchang na tropickém ostrově Chaj-nan.
13. 11. 2022|

Měsíc mohl vzniknout za několik hodin, ukazuje nový model NASA

Starší modely předpokládaly, že vznik Měsíce trval měsíce nebo roky a že se na něm podobně podílela Země a těleso, které do ní narazilo. Nová hypotéza ale naznačuje, že všechno se odehrálo úplně jinak. Vychází ze zatím z nejdetailnější simulace této srážky.
11. 10. 2022|

NASA a SpaceX spojí síly. Uvažují o misi, která dá Hubbleovu teleskopu nový cíl

Společnost SpaceX podnikatele Elona Muska a americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) chtějí vytvořit studii, která by prozkoumala možnosti využití lodi Dragon pro vyslání Hubbleova teleskopu na vyšší oběžnou dráhu. Cílem je prodloužit stárnoucímu vesmírnému dalekohledu životnost, informovala agentura Reuters.
30. 9. 2022|

Zemřel kosmonaut Poljakov, držitel rekordu v délce pobytu člověka v kosmu

Ve věku 80 let zemřel ruský kosmonaut Valerij Poljakov, informovala vesmírná agentura Roskosmos. Poljakov se do kosmu vypravil dvakrát, během své mise v letech 1994 a 1995 tam strávil nepřetržitě 437 dnů, čímž vytvořil dosud nepřekonaný rekord.
19. 9. 2022|

Odchod Rusů z ISS Západ ustojí, ruský vesmírný program ale bude v troskách, myslí si odborníci

I přes ostrá slova z Moskvy podle odborníků a analytiků není zcela jasné, kdy, jak a zda vůbec skončí rusko-západní spolupráce na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Zatímco podle některých expertů Západ případný odchod Ruska z mezinárodního projektu zvládne a Moskva tím svůj vesmírný program naprosto zdevastuje, podle jiných by to znamenalo předčasný konec celého projektu ISS.
2. 8. 2022|

Před deseti lety poprvé vzlétl Muskův Dragon. Změnil americkou, ale i ruskou kosmonautiku

Spojené státy vedly od padesátých let minulého století kosmický závod se Sovětským svazem a ne vždy v něm vítězily. Celou tu dobu ale byli Američané schopni dopravovat náklad i lidi do vesmíru vlastními silami. Jenže po konci programu raketoplánů v roce 2011 nastalo období, kdy americký vesmírný program do značné míry závisel na Rusku, zejména to bylo vidět na zásobování Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Změna přišla s Elonem Muskem a firmou SpaceX, jejíž loď Dragon se do vesmíru poprvé vydala 22. května 2012.
22. 5. 2022|

Raketa s vesmírnou lodí Starliner od Boeingu odstartovala k ISS. Má lehké problémy

Z amerického mysu Canaveral po dlouhých odkladech odstartovala kosmická loď Starliner od společnosti Boeing. Modul vynesený raketou Atlas V by měl přibližně po 24 hodinách dorazit k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), jíž veze zásoby.
20. 5. 2022|