Mise na likvidaci kosmického odpadu má problém. Narušil ji kosmický odpad

Vesmírný odpad je stále větším problémem. Ukázalo se to, když narušil experiment, který měl zjistit, jak se právě s kosmickým smetím vypořádat.

Na oběžné dráze kolem Země je už asi třicet tisíc větších trosek, které tvoří vesmírný odpad. Jejich hmotnost překročila devět tisíc tun a stávají se stále větším problémem. Přesný počet objektů o velikosti nad jeden centimetr lze těžko určit, nicméně jich mohou být stovky tisíc až milion.

Musí kvůli nim měnit dráhu třeba i Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) a hrozí, že naruší lidské snahy o pronikání do hlubšího kosmu. A problém se stále zvětšuje: Americká NASA měla při budování ISS v roce 1998 seznam asi 350 objektů, které do stanice mohou narazit. Dnes jejich počet odhaduje na zhruba trojnásobek.

Proto řada kosmických mocností zkouší testovat technologie, jimž se v lehké nadsázce říká „vesmírní popeláři“, tedy specializované satelity, které by měly na orbitě tento odpad ničit.

Neúspěšná mise

Jednou z těch nejlépe financovaných je dlouhodobý projekt Evropské vesmírné agentury, který se jmenuje ClearSpace-1 a podílí se na něm i Česko. Vede ho švýcarská startupová společnost ClearSpace, jejímž cílem je odstranit z oběžné dráhy družici VESPA (Vega Secondary Payload Adapter). Hlavní úkol je vyzkoušet technologie pro setkávání, zachycení a zničení družic s ukončenou životností, a tím vytvořit cestu ke zvládnutí problému kosmického odpadu. 

To všechno platilo až do letošních prázdnin. Američtí vědci sledující tělesa na oběžné dráze totiž v polovině srpna informovali ESA, že VESPA už neexistuje. Namísto jednoho kusu odpadu je teď na jeho místě celý shluk – což s nejvyšší pravděpodobností znamená, že tento objekt byl zničený při srážce s orbitálním smetím.

„Vývoj mise ClearSpace-1 bude pokračovat podle plánu, zatímco budeme shromažďovat další údaje o této události,“ napsala ESA v prohlášení. „ESA a průmysloví partneři pečlivě vyhodnocují dopad události na misi.“

Kde je problém…

Za kosmické smetí se obvykle označují všechny umělé objekty a jejich části ve vesmíru, které jsou vadné, nefungují a nikdy už nebudou sloužit užitečným účelům, ale které představují nebezpečí při srážce s funkčním kosmickým zařízením, zejména s pilotovanou vesmírnou lodí. V některých případech mohou tyto objekty znamenat přímou hrozbu pro Zemi při nekontrolovaném sestupu a možném dopadu jejich fragmentů.

Nejvíce znečištěná je oblast nízkých orbit do výše dvou tisíc kilometrů, která je využívaná hlavně pro činnost satelitů. V ní se aktuálně pohybují více než tři tisíce funkčních aparátů a kolem čtrnácti tisíc kusů odpadu o velikosti přes deset centimetrů.

V pásmu středních oběžných drah ve výšce kolem dvaceti tisíc kilometrů krouží přibližně 150 přístrojů, pro něž potenciální nebezpečí představuje více než pět set předmětů vesmírného odpadu. V oblasti geostacionárních a vysoce eliptických oběžných drah je přes šest set funkčních aparátů a více než patnáct stovek kusů smetí.

… a kde řešení

Kromě evropského projektu ClearSpace se snaží o likvidaci tohoto odpadu i řada dalších. Například britský pokus o „kosmickou harpunu“ se snaží zdokonalit střelu, která pronikne kovovým pláštěm tělesa a zachycený odpad následně odtáhne do atmosféry, kde potom shoří.

„Celé to funguje tak, že harpunu vystřelí systém z mateřské lodi. Používá se k tomu stlačený plyn, který uvolní písty a vymrští harpunu – a to v obrovské rychlosti přibližně dvacet metrů za sekundu,“ vysvětlují autoři.

Kosmická harpuna má ničit vesmírný odpad na oběžné dráze (zdroj: ČT24)

Další nadějnou snahou je například systém, který už roku 2018 na Mezinárodní vesmírnou stanici dopravila raketa společnosti SpaceX. Podle vize konstruktérů by satelit mohl za pomoci obřích sítí sesbírat i drobné kousky na oběžné dráze.