Čínská raketa poháněná metanem vyletěla na orbitu. Předběhla západní konkurenty

Soukromá čínská vesmírná společnost jako první dokázala vypustit na oběžnou dráhu Země raketu poháněnou metanovým palivem. To je nejen ekologičtější, ale také ekonomicky vhodnější pro rakety schopné vícenásobných startů. O stejný pohon se již řadu let pokouší i SpaceX Elona Muska.

Společnost Landspace ve čtvrtek v noci oznámila, že její raketa Ču-čchüe-2 úspěšně odstartovala ze střediska Ťiou-čchüan, které se nachází v poušti Gobi. Jednalo se už o druhý pokus této rakety o dosažení oběžné dráhy, ten první selhal při neúspěšném startu na konci roku 2022, při němž zaniklo i čtrnáct družic na palubě.

Tentokrát si už Ču-čchüe-2 vedla lépe: téměř padesátimetrová raketa se na oběžnou dráhu dostala bez větších technických problémů, což čínská společnost Landspace označila za „naprostý úspěch“.  Potvrdily to pak i americké Vesmírné síly.

Ve skutečnosti šlo jen o částečný úspěch, protože mise startovala bez nákladu, tentokrát žádné družice nenesla.

Ču-čchüe-2 v překladu znamená „Rumělkový pták“. Metanový pohon by raketě měl umožnit vynést až šest tun nákladu na nízkou oběžnou dráhu, případně o dvě tuny méně na vyšší oběžnou dráhu.

Metan se považuje za čistější palivo než cokoliv, co se pro pohon vesmírných raket využívá v současné době. Mimo to je také bezpečnější než kapalný vodík, kerosin a další v současnosti používané látky. Nejvíc ale podnikatele v kosmické dopravě zajímá cena: metan je výrazně levnější než jiná paliva.

Čína předběhla západní konkurenci

Americká společnost SpaceX, která patří podnikateli Elonu Muskovi, doufá, že bude používat kapalné metanové palivo pro nové generace raket Starship. Při prvním zkušebním letu v dubnu letošního roku se jí ale nepodařilo dosáhnout oběžné dráhy. Stejně dopadla i další  společnost, kalifornská Relativity Space, která vypustila raketu Terran-1 poháněnou metanem v březnu. Ani ona ale nedokázala dosáhnout oběžné dráhy.

Na metan vsadily i další společnosti, například Rocket Lab s raketou Neutron a Blue Origin se strojem New Glenn.

Start Ču-čchüe-1
Zdroj: Reuters

Společnost Landspace tyto společnosti překvapivě předběhla – po sérii neúspěchů v minulosti. Kromě výše popsaného loňského selhání neuspěla ani roku 2018 s raketou na pevné palivo.

Úspěch společnosti Landspace představuje významný milník pro čínský soukromý vesmírný sektor, který se v posledních letech rychle rozvíjí. Jeho expanzi umožnilo rozhodnutí čínské vlády opustit svůj monopol v kosmických letech a nabídnout příležitosti i privátnímu sektoru.