Smrťák půjde po družicích. Vesmírné síly USA představily novou jednotku

Vesmírné síly Spojených států spustily novou jednotku. Jejím účelem je odvracení hrozeb od jiných zemí – ve vesmíru.

Během ceremoniálu na Petersonově vesmírné základně v Coloradu oznámily Vesmírné síly (Space force) vznik Zpravodajské sledovací a průzkumné perutě (ISRS). Jejím cílem je odstrašit konkurenty Spojených států od nepřátelských aktivit na oběžné dráze.

Tomu odpovídá i její logo, v němž je Smrťák – ztělesnění smrti v podobě kostry v plášti. Má představovat „zánik jakéhokoli protivníka, na kterého se peruť zaměří“. Na druhou stranu záblesk hvězdy Polárka v oku smrtky „symbolizuje vůdčí světlo bezpečnosti a odkazuje na stálou přítomnost a bdělost ve vesmíru nyní i v budoucnu“.

ISRS se bude zaměřovat na satelity i pozemní stanice, které jsou součástí protivníkových vesmírných sil a protihrozby vesmírných sil. Peruti velí plukovník Travis Anderson, který během srpnového ceremoniálu popsal, proti čemu by jeho jednotka měla bojovat: „Protikosmické síly jsou vesmírné kapacity nepřítele určené k tomu, aby Spojeným státům odepřely možnost používat naše družicové systémy během konfliktu.“

„Dnešní den je významným okamžikem v historii naší služby,“ řekl Anderson. „Myšlenka na tuto jednotku vznikla před čtyřmi lety na papíře a v hlavách několika zpravodajských důstojníků amerického letectva pravděpodobně ležela ještě déle.“ ISRS se podle něj zaměřuje na tři hlavní úkoly: analýzu cílů, sledování cílů a jejich zachycení. Má zkrátka připravit zpravodajské balíčky o cílech, které mohou ohrožovat americké družice. 

Reálný nepřítel je Čína

Spojené státy podle analytiků stále víc řeší schopnosti Číny operovat mimo Zemi. Tato asijská velmoc už má na oběžné dráze vlastní trvale obývanou stanici, plánuje poslat lidskou posádku na Měsíc a také vyvíjí stále dokonalejší zbraně schopné fungovat v kosmu. 

Už od roku 2007 je schopná sestřelovat družice na orbitě – toho roku to provedla pomocí rakety vůči vlastnímu nefunkčnímu satelitu. V září 2022 Spojené státy oznámily vlastní zákaz protisatelitních zbraní a vyzvaly další země, aby se k němu připojily. Čína tuto výzvu ale obratem odsoudila s tím, že to mělo oslabit ostatní země.

Podle deníku South China Morning Post Čínské ministerstvo obrany nedávno odsoudilo samotné zřízení amerických vesmírných sil s tím, že má „negativní dopad na vesmírnou bezpečnost a globální strategickou stabilitu“.

„V posledních letech Spojené státy urychlily militarizaci vesmíru,“ cituje agentura Associated Press mluvčího čínského ministerstva obrany. „Rád bych zde zopakoval, že Čína se drží mírového využívání vesmíru, rozhodně odmítá zbrojení a přeměnu vesmíru v bojiště a je proti jakékoli formě závodů ve zbrojení ve vesmíru.“ 

Kontroverzní vojenský projekt

O vzniku Kosmických jednotek rozhodl americký prezident Donald Trump před pěti lety. Pentagonu tehdy nařídil, aby uvedl do praxe plán vytvoření nezávislé sekce vesmírných sil jako další součásti armády – staly se tak šestou složkou po armádě, námořnictvu, námořní pěchotě, letectvu a pobřežní stráži.

Už tehdy byl projekt označován jako kontroverzní, protože neměl jasně vymezenou kompetenci a jeho cíle se v mnohém překrývaly s tím, co už dělaly jiné složky americké armády.