Vesmírná laboratoř vyrábějící lék proti HIV se nesmí vrátit na Zemi. Úřady se bojí špatného přistání

Na oběžné dráze nastala nezvyklá situace. Americké úřady odmítly, aby soukromá družice vstoupila do vzdušného prostoru USA. Obávají se, že by její přistání nemuselo dopadnout dobře.

Americké úřady zodpovědné za bezpečnost vesmírného prostoru zakázaly návrat modulu společnosti Varda Space Industries. Ten na orbitě vyráběl krystaly potřebné pro lék na virus HIV.

Miniaturní kosmická laboratoř měla přistát v Utahu, ale americké letectvo to nepovolilo, přičemž Federální úřad pro letectví (FAA) neudělil modulu ani právo vstoupit do atmosféry, informoval web TechCrunch. Mluvčí FAA to zdůvodnil „obavami o celkovou bezpečnost z hlediska rizika a analýzy dopadu“.

Společnost Varda Space nejprve nechtěla konkrétně reagovat, na sociální síti X pak napsala: „Máme radost, že vám můžeme oznámit, že je naše kosmická loď v pořádku. Původně byla navržena na celoroční misi na oběžné dráze. Těšíme se, že s našimi vládními partnery budeme nadále spolupracovat, aby se kapsle bezpečně vrátila zpět na Zemi, co nejdříve to půjde.“

Malá laboratoř využívající mikrogravitaci

Laboratoř je na orbitě od 12. června, kdy ji tam vynesla raketa Falcon 9. Tvoří ji 120kilogramová kapsle, která chrání experimenty uvnitř před podmínkami, jež na oběžné dráze panují.

Současně využívá mikrogravitaci, která umožňuje odlišný růst krystalů než na Zemi. Na konci června proběhl první experiment, při němž na stanici vyrostly krystaly léku ritonavir, jenž se používá proti viru HIV, který způsobuje nemoc AIDS. 

Bohužel se teď kapsle nesmí vrátit zpět a řešení je v nedohlednu.

  • Ritonavir, prodávaný pod značkou Norvir, je antiretrovirový lék používaný spolu s dalšími léky k léčbě HIV/AIDS. Tato kombinovaná léčba je známá jako vysoce aktivní antiretrovirová terapie.