V USA padla první pokuta v souvislosti s vesmírným odpadem. Firma zaplatí přes tři miliony korun

Horizont ČT24: První pokuta v souvislosti s kosmickým smetím (zdroj: ČT24)

Americká Federální komise pro spoje (FCC) tento týden poprvé oznámila pokutu udělenou za incident spojený s vesmírným odpadem. Dostal ji poskytovatel satelitní televize a internetu DISH, který nesprávně vyřadil z provozu svou družici EchoStar-7. Zaplatit má 150 tisíc dolarů, což je v přepočtu asi 3,5 milionu korun.

Federální úřad hovoří o „přelomovém urovnání“ v rámci regulace vesmírného odpadu, která přitahuje čím dál větší pozornost, napsala televize CNBC. „S tím, jak roste rozsah satelitních operací a vesmírná ekonomika nabírá obrátky, musíme mít jistotu, že provozovatelé dodržují své závazky,“ uvedl v tiskové zprávě. 

FCC mimo jiné rozhoduje o tom, za jakých podmínek mohou americké firmy využívat zařízení ve vesmíru. Podle agentury Reuters v posledních letech zvýšila důraz na vymáhání pravidel v této oblasti.

Vizualizace družice Echostar-7
Zdroj: Wikimedia Commons

Firma DISH podle úřadu porušila svou dohodu s FCC, když loni ukončila činnost satelitu EchoStar-7 ve výrazně menší výšce, než bylo uvedeno v původním plánu jeho odstavení. Tím vytvořila riziko vzniku „orbitálních trosek“, uvedla vládní agentura.

DISH podle tiskové zprávy přiznala odpovědnost a s pokutou souhlasila. K oznámení FCC se ihned nevyjádřila. Pokuta přišla přesto, že se reálně nic nestalo – zvýšilo se sice riziko, ale nijak se to neprojevilo v praxi.