Božský drak snesl šest vajec: Čínský robot vypustil na orbitu neznámé objekty

Na oběžné dráze se od poloviny prosince pohybuje čínský robotický letoun s neznámou misí. Podle amatérských astronomů vypouští menší objekty.

Čínský robotický kosmický letoun Šen-lung, v překladu Božský drak, je v současné době na své třetí vesmírné misi. Na oběžnou dráhu krátce po vypuštění vypustil šest neidentifikovaných objektů. Právě proto, že Čína neoznámila, co jsou zač, se dostaly do hledáčku nejen zvídavých amatérských astronomů, ale také Vesmírných sil Spojených států amerických.

Čína letoun bez posádky vypustila 15. prosince, do kosmu ho z kosmodromu v severozápadní Číně vynesla raketa Dlouhý pochod 2F, což je stejný stroj, jaký se využívá pro vynášení astronautů do vesmíru. Čínská média zatím ani nezveřejnila fotografie letounu Šen-lung.

Co se o nich ví – a co ne

„Zkušební sonda bude po určitou dobu pracovat na oběžné dráze a poté se vrátí na plánované místo přistání v Číně,“ uvedla čínská státní agentura Nová Čína. „Během tohoto období bude podle plánu prováděno ověřování opakovaně použitelných technologií a kosmické vědecké experimenty, které mají poskytnout technickou podporu pro mírové využívání vesmíru.“

Americké ministerstvo obrany dalo objektům banální označení A, B, C, D, E a F. Více o nich informoval web Space.com, který vycházel z analýz amatérského astronoma Scotta Tileyho. Podle něj se objekty drží za svým mateřským plavidlem a sledují ho. A přitom vysílají. Zejména A vydává signály, jež připomínají ty z minulých misí Šen-lungu. D a E zase vysílají „prázdné“ signály, tedy jen jakýsi šum, který neobsahuje žádná data. Toto vysílání není kontinuální, signál se objevuje jen občas, a navíc bývá přerušovaný.

Kosmický letoun Šen-lung se podobně choval i na svých minulých misích ve vesmíru. Také v září 2020 a v srpnu 2022 totiž vypustil malý objekt neznámé povahy. Analytici tehdy spekulovali o tom, že by se mohlo jednat o servisní moduly nebo o malé družice, které by mohly sledovat letoun.