TÉMA

Fokus Václava Moravce

Hosté Fokusu Václava Moravce se snažili zodpovědět otázku, kde jsou hranice medicíny
Úterní Fokus Václava Moravce na téma Hranice medicíny se tentokrát snažil najít odpovědi mimo jiné na otázky, jaká léčba má budoucnost či zda dokáží lékaři zázraky. O tématu, které se dotýká v podstatě každého, diskutovali s moderátorem Václavem Moravcem v prostorách Masarykovy univerzity například fyzioterapeut Pavel Kolář, klinický psycholog Miroslav Světlák či onkolog Jaroslav Štěrba.
20. 2. 2024|ČT24
Jak vzniká nenávist, čím se přikrmuje a jak se jí zbavit? Odpovědi hledal Fokus Václava Moravce
Žijeme v nenávistné době, nebo jen známe dokonalejší způsoby, jak nenávist šířit? Odpověď nejen na tyto otázky hledali spolu s moderátorem hosté Fokusu Václava Moravce, tentokrát na téma nenávist. Pozvání přijali překladatel Martin Hilský, bývalá politička Magda Vášáryová, vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, profesor lékařské psychologie Radek Ptáček, teolog a filozof Tomáš Halík a atletka Zuzana Hejnová.
23. 1. 2024|ČT24
Bez člověka by umělá inteligence nebyla zajímavá, zaznělo ve Fokusu Václava Moravce
Máme se bát umělé inteligence? V pořadu Fokus Václava Moravce o jejích úskalích i výhodách debatovali neurochirurg David Netuka, kybernetik Michal Pěchouček, vědec Tomáš Mikolov, archeoložka a výzkumnice Sara Polak, právnička Alžběta Solarczyk Krausová a etik, biolog a kněz Marek Vácha.
12. 12. 2023|ČT24
Klimatická změna není záležitost budoucnosti, už je tu, zaznělo ve Fokusu Václava Moravce
S výraznými nárůsty teplot se letos potýkaly regiony různě po světě, planetou zmítaly vlny veder, bouře či záplavy. Tématem klimatické změny se zabýval úterní Fokus Václava Moravce v prostorách Národního technického muzea. Diskuse probíhala třeba o tom, jak zpomalit tání ledovců a odumírání lesů či jak zabránit dalšímu tání permafrostu se zásobami uhlíku.
14. 11. 2023Aktualizováno14. 11. 2023, 23:58|Matěj Lucovič
Co brání Česku v rozletu a proč je chudoba hrozbou pro všechny? Odpověď hledal Fokus Václava Moravce
Chudý stát, chudý občan, chudá demokracie. Co brání Česku v rozletu a proč je chudoba hrozbou pro všechny? Tím se zabýval pořad Fokus Václava Moravce, tentokrát na téma Hluboko do kapsy. Pozvání přijali bývalý premiér Jiří Rusnok, ekonomka Jana Matesová, odbornice na sociální začleňování Edita Stejskalová, dluhový expert Radek Hábl, sociální antropoložka Lucie Trlifajová a ekonom Filip Matějka.
19. 10. 2023|
Proč lidstvo fascinují tajné služby? Odpověď hledal Fokus Václava Moravce
Kdo je agent, kdo je konfident a kdo je zvěd? A proč lidstvo děsí i fascinují tajné služby? Tím se zabýval pořad Fokus Václava Moravce, tentokrát na téma Přísně tajné. Pozvání přijali spisovatelka Tereza Boučková, bezpečnostní expert Jan Paďourek, historici Eva Doležalová a Libor Svoboda, psycholog Daniel Štrobl nebo etický hacker Martin Haller.
20. 6. 2023|
Střední Evropa je nebezpečné území, zaznělo ve Fokusu Václava Moravce
Co je národ, jak se pozná a je v dnešním světě důležitý? Co je skutečné vlastenectví a má mít nějaké meze? Na tyto otázky se snažili odpovědět hosté Fokusu Václava Moravce, který se tentokrát zabýval tématem Potíže s národy. Pozvání přijali bývalá politička Magda Vášáryová, historik Michal Lukeš, politoložka Lucie Tungul, ukrajinista David Svoboda, politoložka Petra Mlejnková a diplomat Michael Žantovský.
16. 5. 2023|
Umí si Česko poradit se stárnoucí populací? Odpověď hledal Fokus Václava Moravce
Česko stárne. Jaké je to žít dlouhý život, který je zároveň důstojný? A jak vyšší věk ovlivňuje fungování mozku? Odpověď nejen na tyto otázky hledali spolu s moderátorem hosté aktuálního dílu Fokusu Václava Moravce. Debatovat přišla ekonomka Danuše Nerudová, etik, biolog a kněz Marek Vácha, socioložka Lucie Vidovićová, geriatr Zdeněk Kalvach či neurolog Martin Vyhnálek.
18. 4. 2023|
Odvaha promluvit není abstraktní, je propojením svědomí a kontextu, shodli se hosté Fokusu Václava Moravce
Jak se v současnosti i minulosti projevovala odvaha? Jak poznat, kdy včas promluvit, vzepřít se či protestovat proti mocným, nespravedlnosti nebo násilí? O různých podobách odvahy debatovali v pořadu Fokus Václava Moravce bývalá ombudsmanka a chartistka Anna Šabatová, novinář Martin Milan Šimečka, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti), právník Věnek Bonuš, publicistka Johanna Nejedlová nebo psycholožka Irena Smetáčková.
21. 3. 2023|
Dobrý panovník má sloužit lidem, zaznělo ve Fokusu Václava Moravce
Jak se pozná moudrý vládce a proč jich není mnoho? Odpovědi na tyto otázky hledali hosté Fokusu Václava Moravce.  Pozvání přijali překladatel Martin Hilský, historik Martin Wihoda, spisovatelka Radka Denemarková, virolog Libor Grubhoffer, historička a politoložka Adéla Gjuričová a také ústavní právník Jan Kysela.
14. 2. 2023Aktualizováno14. 2. 2023, 21:45|
Konvenční válka na Ukrajině nás překvapila, zaznělo v pořadu Fokus Václava Moravce
Proč jsou dějiny lidstva dějinami válek a proč ani 21. století není zatím jiné? O tom ve Fokusu Václava Moravce hovořili sociální antropolog Radan Haluzík, bývalý voják a diplomat Jiří Baloun, psychiatr Jan Vevera, vojenská zdravotnice Jitka Dušková, vojenský historik Aleš Knížek a filozofka Eliška Fulínová.
18. 1. 2023|
Naděje patří mezi vrozené instinkty, zaznělo ve Fokusu Václava Moravce
Proč je důležité neztrácet víru a naději? A odkud je čerpat? O jejich hledání hovořili ve Fokusu Václava Moravce psychiatr Radkin Honzák, spisovatelka Kateřina Tučková, jaderná fyzička Dana Drábová, farářka Sandra Silná, historik Jaroslav Šebek a sociální psycholog Jan Krajhanzl.
15. 12. 2022|
Česko se potýká s nedůvěrou v politiku, zaznělo ve Fokusu Václava Moravce
O tom, jak se proměňovala a jak vypadá důvěra v politiku a co všechno vlastně politika je, debatovali ve Fokusu Václava Moravce bývalá soudkyně Eliška Wagnerová, politolog Tomáš Lebeda, farář Miloš Rejchrt, filozof David Černý, ekonomka Eva Kotlánová a bývalý premiér Jan Fischer. V přímém přenosu ze Senátu probrali i to, jak vypadá politický ideál a proč je nedosažitelný.
15. 11. 2022Aktualizováno15. 11. 2022, 22:16|
Vědci by měli více mluvit s veřejností. Změny od ní přicházejí častěji než od politiků, zaznělo ve Fokusu Václava Moravce
Zdravotní krize, klimatická krize, krize potravinářská. S čím si vědci poradí a na co je lidský mozek krátký? V pořadu Fokus Václava Moravce diskutovali odborníci na téma Věda jako spása. Pozváni byli molekulární biolog Marián Hajdúch, strukturní virolog Pavel Plevka, odbornice na enviromentální chemii Jana Klánová, bioklimatolog Miroslav Trnka, agroekoložka Milada Šťastná a rostlinný genetik Karel Říha.
18. 10. 2022|
Jak spojit rozdělený národ? Návody hledali hosté pořadu Fokus Václava Moravce
Co společnost rozděluje a co ji může spojit? Na otázky týkající se stále větší polarizace společnosti hledal odpovědi Fokus Václava Moravce. V pořadu s podtitulem „Jak usmířit národ?“ diskutují historik Tomáš Petráček, filozofka Tereza Matějčková, politoložka Anna Durnová, právní filozof Jiří Přibáň, antropoložka Marie Heřmanová a psycholog Tomáš Vašák.
20. 9. 2022Aktualizováno20. 9. 2022, 22:01|
Farmáře zatěžuje byrokracie, zaznělo ve Fokusu Václava Moravce
Začít podnikat v zemědělství má smysl, ale je to velmi složité – hlavně kvůli byrokracii. Ve Fokusu Václava Moravce to řekla farmářka Lucie Bošinová. S dalším sedlákem Danielem Pitkem se shodla, že papírování práci na poli či se zvířaty velmi komplikuje. Ekonom Tomáš Maier ovšem poukázal na to, že je zemědělství v Česku ziskové jen díky dotacím. Ve Fokusu Václava Moravce hovořili zemědělci i odborníci ze zemědělské univerzity také o dopadech změny klimatu, inflace i války na Ukrajině na zemědělství a výrobu potravin v Česku.
28. 6. 2022|
Stát za covidu platil za nevykonanou práci. Přispělo to k zadlužení i inflaci, zaznělo ve Fokusu
Česko se potýká s dluhy – stát i jeho občané. Zadlužení sice není ve srovnání s jinými evropskými zeměmi dramaticky vysoké, ale přesto je to problém. Stát se v současnosti potýká s tím, že jeho dluh rychle roste, lidé zase často s dědictvím období, kdy z drobné pohledávky mohly vzniknout desetitisícové exekuce. O dluzích, jejich historii a změnách jejich vnímání hovořili ekonomové, sociologové i studenti ve Fokusu Václava Moravce.
31. 5. 2022|
Západ musí protiruské sankce dál utužovat, řekl ve Fokusu diplomat Povejšil
Západ nesmí polevit ve zpřísňování sankčního režimu namířeného proti Ruské federaci kvůli jeho útoku na Ukrajinu. Ve Fokusu Václava Moravce to prohlásil někdejší český velvyslanec při NATO a EU Martin Povejšil. V pořadu s podtitulem „Pravidla boje“ s ním dál diskutovala vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, novinář Jefim Fištejn, politický analytik Jolyon Naegelem, bývalý vojenský kaplan Pavel Ruml a sociolog Daniel Prokop.
26. 4. 2022|
Zemanově názorové otočce nevěřím, okupaci Krymu roky relativizoval, řekl expremiér Sobotka ve Fokusu
Bývalý předseda vlády Bohuslav Sobotka se v úterním Fokusu Václava Moravce k tématu ruské agrese na Ukrajině vymezil proti prezidentu Miloši Zemanovi i někdejšímu ministru financí svého kabinetu Andreji Babišovi (ANO). Mimo jiné uvedl, že nevěří podpoře Ukrajiny a odsudku Ruska, které v minulých týdnech zazněly od hlavy státu.
22. 3. 2022|
Matematika je styl přemýšlení, je třeba ji učit kreativně, zaznělo ve Fokusu Václava Moravce
V matematice je velký prostor pro kreativitu, je ale třeba vysvětlit dětem, kde konkrétně ji využijí v praxi. Nejen o tom mluvili hosté Fokusu Václava Moravce, který se věnoval právě matematice a hledal mimo jiné odpovědi na otázky, kde všude matematiku najdeme či proč se jí často bojíme.
11. 1. 2022|
Vnímání odpovídá realitě jen málo. Omylná je i umělá inteligence, zaznělo ve Fokusu Václava Moravce
K čemu je lidský mozek? Jak se má používat a jak se dá zneužít? Co o něm víme a kolik toho ještě nevíme? O vývoji mozku, vlivu na něj i umělé inteligenci hovořili v pořadu Fokus Václava Moravce astronom Jiří Grygar, kognitivní vědkyně Marie Postma, dětský neurolog Vladimír Komárek, neurovědkyně Tereza Nekovářová, filozofka Dita Malečková a anatom David Kachlík.
14. 12. 2021Aktualizováno14. 12. 2021, 22:09|
Zelená dohoda je výzva i příležitost, snižování emisí realistické, zaznělo ve Fokusu Václava Moravce
Zelená dohoda. Co vlastně znamená? Jak změní Česko? Kdo si ji přeje, kdo si ji nepřeje a proč? O budoucnosti green dealu, ochrany klimatu a proměně ekonomiky ve Fokusu Václava Moravce na půdě Fakulty elektrotechnické ČVUT diskutovali ekologové Marie Šabacká a Bedřich Moldan, ekonom a europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09), manažer Martin Jahn, psycholog Jan Krajhanzl a jaderná inženýrka Dana Drábová.
16. 11. 2021Aktualizováno16. 11. 2021, 22:02|
Důležitá je svoboda. Hosté pořadu Fokus Václava Moravce diskutovali o Evropě a její síle
Lidé v Evropě si mají zachovat svobodu a žít podle sebe, zaznělo v pořadu Fokus Václava Moravce. Hosté mluvili například o tom, jaké to je žít v Evropě a kde jsou její hranice. Pozvání přijali eurokomisařka Věra Jourová, stand-up komik Tigran Hovakimyan, slovenský expremiér Mikuláš Dzurinda, mluvčí Senátu Sue Nguyen, politolog Lukáš Macek a ekonom Filip Matějka.
12. 10. 2021Aktualizováno12. 10. 2021, 22:00|
Politici bývají odtržení od reality, shodli se hosté Fokusu Václava Moravce
Kde začíná a končí svoboda a demokracie? Kolik váží jeden hlas? A kolik stojí? Na tyto otázky v pořadu Fokus Václava Moravce odpovídali politolog Michael Kraus, historička Markéta Křížová nebo bývalý premiér Bohuslav Sobotka. Pozvání dále přijal bývalý ministr Pavel Bratinka, koreanistka Nina Špitálníková a psychiatr Prokop Remeš.
7. 9. 2021Aktualizováno7. 9. 2021, 22:02|