Je možné udržet současnou úroveň zdravotnictví? Odpověď hledal Fokus Václava Moravce

Fokus Václava Moravce: Budoucnost zdravotnictví v Česku (zdroj: ČT24)

Odborníci se v pořadu Fokus Václava Moravce zabývali situací v českém zdravotnictví a tím, zda je možné současnou úroveň udržet, případně jak dlouho. Řešili také, zda je léčba pro všechny nebo jen pro vyvolené. Pozvání přijali mimo jiné neurochirurg Vladimír Beneš, záchranářka Monika Hilšerová, onkolog Martin Palička, revmatolog Tom Philipp či bývalí ministři zdravotnictví Leoš Heger a Roman Prymula.

Neurochirurg Beneš zmínil, že v Česku byl skvělý systém vzdělávání, který byl ale zrušen. „Měli jsme Institut postgraduálního vzdělávání lékařů a to bylo perfektní, protože to bylo unifikované. Fungovalo to a od té doby mluvíme o tom, že musíme to postgraduální vzdělávání rekonstruovat,“ uvedl. Podotkl, že je také pro vysílání lékařů do zahraničí. „Dobré doktory vychovám tak, že je pošlu ven, že se něco naučí jinde a přinesou to domů,“ podotkl.

S tím souhlasil i Palička. „Každý osvícený šéf, který vede kliniku, tak své mladé lékaře pošle do zahraničí na co nejdelší dobu to jde. To je to know-how, které se vrací do systému a díky kterému jsme schopni držet krok.“ Zmínil také, že nyní je absolvent lékařských fakult slepý kůň, který jde do systému, který už počítá s tím, že dostane slepé koně, které to musí naučit. „To mi přijde v kontextu nejdelšího studia špatně,“ podotkl.

Hilšerová hovořila o tom, co nejvíce komplikuje práci záchranářům. Podle ní se často dostanou do nemocnice lidé s problémy, které by vyřešil praktický lékař. Podle ní to pak způsobuje přetížení systému, které je dáno zbytečnými výkony.

S tím souhlasil i Philipp, který zmínil, že chybí rozdělování například u záchranky, kdy by měl dispečer rozhodnout, zda člověk potřebuje akutní ošetření, a také chybí rozdělení u praktického lékaře. Podotkl, že dostupnost zdravotní péče v Česku je v rámci Evropy unikátní. „Za určitých okolností pomáhá i tomu, že se onemocnění u pacientů objeví dříve. Když cítí, že mají problém, tak za pomocí jdou a nic jim nestojí v cestě.“

Celé video můžete zhlédnout v úvodu článku.