TÉMA

Monika Hilšerová

Je možné udržet současnou úroveň zdravotnictví? Odpověď hledal Fokus Václava Moravce

Odborníci se v pořadu Fokus Václava Moravce zabývali situací v českém zdravotnictví a tím, zda je možné současnou úroveň udržet, případně jak dlouho. Řešili také, zda je léčba pro všechny nebo jen pro vyvolené. Pozvání přijali mimo jiné neurochirurg Vladimír Beneš, záchranářka Monika Hilšerová, onkolog Martin Palička, revmatolog Tom Philipp či bývalí ministři zdravotnictví Leoš Heger a Roman Prymula.
23. 4. 2024|

Lékaři mohou mít v druhé polovině roku opět vyčerpané přesčasy, varuje Hilšerová. Válek to chce řešit novelami

Ve druhé polovině příštího roku hrozí, že lékaři budou mít znovu vyčerpaný roční limit přesčasů, upozornila v pořadu Otázky Václava Moravce zástupkyně Sekce mladých lékařů České lékařské komory (ČLK) Monika Hilšerová. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) jeho resort pracuje na tom, aby k dalším problémům a možnému omezení péče nedošlo. Chystá se proto znovu novela zákoníku práce. Válek rovněž vyzývá nemocnice, aby zavedly směnný provoz.
17. 12. 2023Aktualizováno17. 12. 2023, 20:36|

Výpověď z přesčasů dalo přes šest tisíc lékařů. Odloží se stovky operací, uvedli zástupci komory

Výpovědi z přesčasů podalo podle zástupců České lékařské komory (ČLK) více než 6100 lékařů. Nemocnicím budou chybět ve směnách; od 1. prosince podle doktorů sice bude zajištěná akutní péče, odloží se ale tisíce ambulantních návštěv a stovky operací. Na tiskové konferenci Sekce mladých lékařů ČLK to řekla její zástupkyně Monika Hilšerová. Ve velkých i menších nemocnicích jsou podle sekce oddělení, která mají sedmdesát až sto procent protestujících lékařů. Ministr Vlastimil Válek (TOP 09) se s lékaři sejde v úterý, představit jim chce návrhy na navýšení základních platů a jejich propočet do výplatních pásek zdravotníků.
20. 11. 2023Aktualizováno20. 11. 2023, 18:34|