TÉMA

Tom Philip

Je možné udržet současnou úroveň zdravotnictví? Odpověď hledal Fokus Václava Moravce

Odborníci se v pořadu Fokus Václava Moravce zabývali situací v českém zdravotnictví a tím, zda je možné současnou úroveň udržet, případně jak dlouho. Řešili také, zda je léčba pro všechny nebo jen pro vyvolené. Pozvání přijali mimo jiné neurochirurg Vladimír Beneš, záchranářka Monika Hilšerová, onkolog Martin Palička, revmatolog Tom Philipp či bývalí ministři zdravotnictví Leoš Heger a Roman Prymula.
23. 4. 2024|

Částečné proplácení bílých plomb či logopeda. Ministerstvo navrhuje změny pojištění

Pojišťovny by měly v budoucnu moci hradit část ceny bílé plomby nebo preventivní péči logopeda ve školách. Za prohlídky a screeningová vyšetření by pak lidem mohly nabízet více příspěvků a bonusů. Změnu obsahuje novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, kterou navrhuje ministerstvo zdravotnictví. Pojišťovny si podle něj budou moci více konkurovat a více odměnit pojištěnce za vlastní péči o zdraví. Se sankcemi pro ty, kteří si zdraví sami poškozují, zatím ale systém nepočítá.
5. 4. 2024Aktualizováno5. 4. 2024, 19:44|

Lékařů není málo, problém je v organizaci, míní Philip. Pediatrů ubývá, absolventi nechtějí do maloměst, říká Bodnár z VZP

Česká lékařská komora upozorňuje na nedostatek lékařů. Podle místopředsedy sněmovního výboru pro zdravotnictví Toma Philipa (KDU-ČSL) jich je téměř šedesát tisíc, což je v rámci Evropské unie průměr. V některých státech Unie ale možná nejsou zatíženi tolika administrativními úkony, a tak mají více času na pacienty, míní. Dle náměstka ředitele VZP Jana Bodnára počet lékařů v Česku dokonce stoupá, ubývá ale pediatrů, což může být v některých regionech brzy problém. Typický student lékařství navíc pochází z velkého města, kde chce zůstat. „Musí se podporovat vzdělávání lékařů. (…) pokud na to nebude dost peněz, nikdy jich nemůže být dostatek,“ míní člen zdravotnického výboru Kamal Farhan (ANO). Uvedli to v pořadu Události, komentáře.
24. 6. 2023|