Částečné proplácení bílých plomb či logopeda. Ministerstvo navrhuje změny pojištění

Události: Změny ve fungování zdravotních pojišťoven (zdroj: ČT24)

Pojišťovny by měly v budoucnu moci hradit část ceny bílé plomby nebo preventivní péči logopeda ve školách. Za prohlídky a screeningová vyšetření by pak lidem mohly nabízet více příspěvků a bonusů. Změnu obsahuje novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, kterou navrhuje ministerstvo zdravotnictví. Pojišťovny si podle něj budou moci více konkurovat a více odměnit pojištěnce za vlastní péči o zdraví. Se sankcemi pro ty, kteří si zdraví sami poškozují, zatím ale systém nepočítá.

Náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček považuje za nejdůležitější změnu větší možnost podpory prevence. „Pro nás je nejpodstatnější změna v tom, jaké programy mohou zdravotní pojišťovny svým pojištěncům nabízet,“ řekl Dvořáček. „Je to první krok v tom, že se v tom pojišťovny začnou lišit,“ dodal. Toto téma podle něj nastartovalo přípravu novely, další body, které bylo třeba řešit, se pak přidávaly. Bylo to i součástí programového prohlášení vlády.

„Jdeme cestou pozitivní motivace, ale zároveň když nebudete plnit některé preventivní kroky, nebudete chodit na screening, tak poté nedosáhnete na bonusový program zdravotní pojišťovny,“ vysvětluje Dvořáček.

Částečné hrazení bílé výplně

Budoucí zákaz amalgámu si podle ředitele odboru regulace cen a úhrad Tomáše Trocha vyžádal změny v úhradách stomatologie. Nově se počítá s tím, že pojišťovna by dospělým hradila čtyřicet procent ceny bílé zubní výplně, žádná by ale nebyla zcela zdarma.

Lidé by mohli část rozdílu mezi cenou a úhradou čerpat právě z fondu prevence své zdravotní pojišťovny. „Podmínkou bude účast na programech, které pojišťovna nastaví, například preventivní prohlídky, očkování nebo screeningy,“ doplnil ředitel odboru dohledu nad zdravotním pojištěním Jan Zapletal.

Poslanec a člen sněmovního zdravotnického výboru Kamal Farhan (ANO) míní, že to nestačí. „Ten poměr by měl být vyšší. Pro ministra zdravotnictví by to měla být priorita, aby to zajistil pacientům,“ podotkl.

Podobně se ve večerním vysílání vyjádřil i poslanec, místopředseda výboru pro zdravotnictví a předseda správní rady VZP Tom Philip (KDU-ČSL). „Zdravý chrup je základ zdravého žaludku a zdravého trávení, proto bych byl spíše pro to, aby v případě, že lidé chodí pravidelně na kontroly, na prevenci, aby měli stoprocentní úhradu všech plomb nebo sanací kazů,“ podotkl.

Podle ředitele VZP Zdeňka Kabátka se škála příspěvků, které budou vázány na absolvování prevence, bude rozšiřovat. „Můžeme se bavit i o tom, že to budou například sportovní aktivity, které jsme schopni kontrolovat formou dokladu,“ vysvětluje také ředitel VZP Zdeněk Kabátek. 

Podobně by pojišťovny mohly nabízet i úhradu další jinak nehrazené péče. Novela počítá také s tím, že zdravotní pojišťovny budou moci pro své pojištěnce nasmlouvat zdravotní péči v zahraničí nebo uhradit například péči o zraněného v pohraničí, kde je blíž nemocnice v cizině. Nově by měli více pravomocí v předepisování péče mít i nelékaři, například fyzioterapeuti či sestry v domácí péči.

Ministerstvo podle Dvořáčka očekává velké množství připomínek a pozměňovacích návrhů, připomínkové řízení bude v dubnu a květnu a novela by měla jít do prázdnin do sněmovny.

Do fondů prevence, ze kterých pojišťovny například dávají lidem příspěvky na očkování, sport nebo zubní hygienu, budou moci podle návrhu jít místo současných 0,5 procenta vybraného pojistného až tři procenta. Letos systém hospodaří se zhruba 500 miliardami korun, šlo by tedy až o patnáct miliard korun.

Pojišťovny by také zároveň zrušily své rezervní fondy, které musí plnit ze zákona a ve kterých je asi šest miliard korun. Zůstatky na účtech pojišťoven jsou zhruba 56 miliard korun. Návrh počítá také se vznikem fondu obecně prospěšných činností, z něhož by se financovaly další akce prospěšné pro celý systém. Podporu by z něj měl získat Ústav zdravotnických informací a statistiky nebo pacientské organizace.

„Vznikat by mohly stipendijní programy pro lékaře v předatestačním vzdělávání, protože pojišťovny nemají žádný nástroj, jak lékaře dostat do oblastí, kde chybí,“ řekl také Zapletal. Lékař pobírající stipendium by se zavázal, že v regionu zůstane.