TÉMA

Jana Mračková Vildumetzová

Prodejem podílu v České poště by stát mohl podle Stanjury získat peníze na transformaci podniku
Stát by případným prodejem podílu v České poště mohl podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) získat peníze na samotnou transformaci zadlužené státní firmy. Ta se má rozdělit na dvě části — státní podnik, který bude zajišťovat zákonem dané služby, a akciovou společnost. Právě její část by v budoucnu mohl koupit soukromý investor.
12. 3. 2024|ČT24
Sněmovna souhlasí s rozvojem labské vodní cesty. Vláda také čelila interpelacím poslanců
Poslanci ve čtvrtek v úvodním kole podpořili smlouvu s Německem o údržbě a rozvoji labské vodní cesty. Ta mimo jiné stanoví základní parametry pro fungování vodní cesty z Pardubic do Hamburku. Sněmovna se také věnovala interpelacím. Premiér Petr Fiala (ODS) se při nich vyjádřil k ukončení česko-slovenských mezivládních konzultací, které podle něj neznamená, že se nebudou konat jiná jednání či debaty o spolupráci.
7. 3. 2024Aktualizováno7. 3. 2024, 20:48|ČTK, ČT24
O korespondenční volbě jsme s opozicí připraveni jednat, řekl Benda v debatě čtyř poslanců
Šéf poslanců ODS Marek Benda je připraven sednout si se členy opozice a projednat podobu korespondenční volby. Řekl to v pořadu Otázky Václava Moravce. Jednání může být podle něj svoláno. Místopředsedkyně poslaneckého klubu ANO Jana Mračková Vildumetzová mu vytkla, že se to nestalo už dříve. Předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala zopakoval, že jeho strana korespondenční volbu odmítá, možnost dialogu ale uvítal. Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti) připomněla, že ANO mělo korespondenční volbu obsaženu v programovém prohlášení vlády.
11. 2. 2024|ČT24
Babiš je znovu předsedou ANO, ve vrcholném vedení je jedno nové jméno
Andrej Babiš na sněmu ANO v Praze obhájil pozici předsedy strany, získal asi 90 procent platných hlasů. Obdržel nominaci ze všech čtrnácti krajů, stejně jako první místopředseda Karel Havlíček. I on funkci bez problémů obhájil. Neměli protikandidáty. Delegáti následně zvolili i čtyři řadové místopředsedy, novým se stal poslanec Robert Králíček. Babiš v dopoledním projevu prohlásil, že loni zvažoval konec v politice. Osočil současný kabinet z neschopnosti. Za úkol ANO označil návrat do vlády. Na odpolední tiskové konferenci dodal, že neusiluje o voliče hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), ale o zrazené voliče vládních stran. Za ideální by pokládal zisk nadpoloviční podpory ve volbách.
10. 2. 2024Aktualizováno10. 2. 2024, 20:51|ČTK, ČT24
Hejtmani a vláda se blíží dohodě na rozpočtovém určení daní. Kraje by mohly dostávat ze sdílených daní o šest miliard víc
Hejtmani a zástupci vlády se výrazně přiblížili dohodě na novém rozpočtovém určení daní. Nejpozději za tři roky by měly kraje dostávat víc z DPH i z daní z příjmu, oproti letošku zhruba o šest miliard. Do výše peněz taky promluví kritéria jako délka silnic nebo počet žáků středních škol. Jak zjistila Česká televize, s návrhem souhlasí většina hejtmanů.
30. 1. 2024|ČT24
Rakušan chce zvýšit platy policistů, hasičů a dozorců od října o deset procent. Bude o tom jednat v koalici
Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) by chtěl prosadit zvýšení platů policistů, hasičů či pracovníků vězeňské služby – konkrétně by to mohlo být od října, a to o deset procent. Záměr potvrdil České televizi. Chce tak zatraktivnit práci v bezpečnostních sborech, nabrat nové lidi a zpomalit odchody těch zkušených. Podporu zatím dojednanou nemá, koaliční partneři ale o návrhu mluvit chtějí.
29. 1. 2024|ČT24
Sněmovna schválila nový zbraňový zákon, který ukládá prodejcům hlásit podezřelé obchody
Sněmovna schválila nový zákon o zbraních a střelivu, který ukládá prodejcům zbraní hlásit podezřelé obchody, umožňuje zabavit zbraně kvůli bezpečnostnímu riziku nebo zkracuje lhůtu pro lékařské prohlídky držitelů zbraní. Poslanci v pátek navzdory nesouhlasu resortu vnitra do vládního návrhu vložili dosavadní ustanovení, které zachovává právo pořizovat, vlastnit a nosit zbraně za zákonných podmínek. Normu nyní dostane k projednání Senát. Dolní komora rovněž schválila, že použití vojenské munice zřejmě bude mít vlastní zákonná pravidla. Podpořila také zpřísnění pravidel proti praní špinavých peněz nebo pravidla pro správce nesplácených úvěrů.
26. 1. 2024Aktualizováno26. 1. 2024, 20:16|ČTK
Poslanci se z podnětu ANO sešli k určení daní a referendu, sněmovna ale neschválila program schůzí
Členy dolní komory po desítkách hodin pří o korespondenční volbu čekaly ve čtvrtek odpoledne ještě dvě mimořádné schůze svolané z podnětu opozičního ANO. Na té první měli projednávat návrh na vydání zákona o celostátním referendu, na druhé zase šestici krajských novel zákona o rozpočtovém určení daní obcím a krajům. V obou případech však sněmovna hlasy koaliční většiny neschválila program.
25. 1. 2024Aktualizováno25. 1. 2024, 18:48|ČTK, ČT24
ANO neprosadilo přerušení debaty o korespondenční volbě do konce roku. Sněmovna jednala do půlnoci
Sněmovna od středečního rána v úvodní debatě řešila sporný koaliční návrh na zavedení možnosti korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí. Debata se protáhla do půlnoci, poté byla schůze přerušena. Zákonodárci budou znovu jednat ve čtvrtek od devíti hodin ráno. Opozičnímu hnutí ANO, které proti novele tvrdě vystupuje, se večer nepodařilo prosadit návrh na přerušení debaty o předloze do konce letošního roku. Do sálu stačil dorazit dostatečný počet zákonodárců koaliční většiny na to, aby tento procedurální návrh neprošel.
17. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 01:07|ČTK, ČT24
Rakušan hájil před bezpečnostním výborem sněmovny zásah policie proti střelci na fakultě
Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) dosud nezahájila trestní řízení v souvislosti s policejním zásahem při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) loni v prosinci, řekl ve čtvrtek poslancům z bezpečnostního výboru ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), podle kterého byl postup policie i dalších složek záchranného systému profesionální. Zásah už zkoumala vnitřní kontrola, pochybení nezjistila. Na jednání měl emotivní vystoupení jeden z poslanců, jehož dceru útočník postřelil. Vytkl policii i vedení školy styl komunikace. Sněmovní výbor projednávání po zhruba třech hodinách bez přijetí závěrů či úkolů přerušil na neurčito.
11. 1. 2024Aktualizováno11. 1. 2024, 23:45|ČTK, ČT24
Policisté, hasiči i dozorci přijdou o benefity. Chybí i peníze na provoz sborů
Platy policistů, hasičů a vězeňských dozorců sice neklesají, nyní ale příslušníci těchto sborů přijdou o některé benefity nebo investice. Zároveň nemají dostatek peněz na celoroční provoz. Ministři vnitra Vít Rakušan (STAN) i spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) říkají, že chybějící finance seženou. Za zásadní považují, že po vyjednávání o státním rozpočtu nemuseli plošně snižovat mzdy o dvě procenta.
6. 1. 2024|ČT24
Posilujeme práva, řekl Pospíšil ke korespondenční volbě. Mračková Vildumetzová se bojí o svobodu volby
Korespondenční volbou posilujeme právo a možnosti občanů volit, uvedl europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). Připomněl, že většina zemí EU ji má. Podle stínové ministryně vnitra Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) korespondenční volba nezaručuje to, že bude osobní, tajná a svobodná, jak je dáno ústavou. Vadí jí také, že byl návrh předložen jako poslanecký, tudíž neprojde řádným legislativním procesem.
9. 12. 2023|Andrea Gričová
Sněmovna podpořila rozšíření povinného ručení i vznik energetických komunit
Povinné ručení bude zřejmě nutné platit za víc druhů vozidel. Nově se má vztahovat třeba na některé elektrické koloběžky, segwaye, sněžné skútry či motorová golfová vozítka. Počítá s tím návrh nového zákona, který v pátek schválila sněmovna. Ukrajinští uprchlíci si také zřejmě budou moci prodloužit o rok dočasnou ochranu, poslanci však omezili dobu bydlení běženců v bezplatném nouzovém ubytování a upravili vyhošťování lidí s dočasnou ochranou. Sněmovna rovněž schválila novelu, podle níž budou moci v Česku vznikat energetické komunity.
1. 12. 2023Aktualizováno1. 12. 2023, 12:50|
Výcvik ukrajinských vojáků v Česku bude pokračovat i příští rok, schválila sněmovna. Podpořila i novelu vodního zákona
Výcvik ukrajinských vojáků bude v Česku pokračovat i příští rok, schválila během úterní schůze sněmovna. Dolní parlamentní komora odsouhlasila také prodloužení většiny misí českých vojáků v cizině. V úvodním kole podpořila vládní novelu vodního zákona, která má minimalizovat rizika havárií na vodách a současně upřesnit pravomoci při likvidaci jejich následků. Souhlasila i s vládním návrhem změn ve vzdělávání úředníků nebo přísnějšími pravidly pro nelicencované správce majetku. Poslanci také podpořili novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 21:08|jch
Kriminalisté navrhli obžalovat 11 lidí v kauze Dozimetr
Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) v úterý navrhla obžalovat 11 lidí v kauze Dozimetr, která se týká zakázek v pražském dopravním podniku. Stíháni jsou mimo jiné za účast na organizované zločinecké skupině, přijetí úplatku, podplacení či legalizaci výnosů z trestné činnosti, uvedl na policejním webu mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.
31. 10. 2023|
Uvidíme-li podporu terorismu, zasáhneme, říká Rakušan. Mračková Vildumetzová mu vytkla pozdní komunikaci
V současnosti neexistují poznatky, že by se muslimská komunita v Česku radikalizovala, řekl v Otázkách Václava Moravce ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Kdyby byl na propalestinských shromážděních jakkoli podporován terorismus, policie by podle něj zasáhla. Členka sněmovního výboru pro bezpečnost Jana Mračková Vildumetzová (ANO) Rakušanovi vytkla pozdní komunikaci. Lidé se podle ní chtějí cítit bezpečně a nechtějí demonstrace.
22. 10. 2023Aktualizováno22. 10. 2023, 14:47|
Část krajů navrhuje přerozdělení veřejných peněz. Současný systém je podle nich nespravedlivý
Zatím pět krajů schválilo zákonodárnou iniciativu, která jim má přinést víc peněz do rozpočtů. Změnit by se podle nich měl systém rozdělování daňových výnosů. Ty se dělí mezi stát a samosprávy podle zástupců krajů diskriminačně. Hejtmani proto připravují vlastní návrhy úprav, které chtějí poslat do sněmovny. Proti je ministerstvo financí, stát by mohl podle propočtů přijít zhruba o dvanáct miliard korun.
1. 10. 2023|Matěj Lucovič
Lidé budou nejspíš moci o důchody žádat i on-line, sněmovna to schválila
Žádosti o přiznání důchodu budou moci lidé podávat od prosince zřejmě také on-line. Možnost elektronického podání schválila ve středu sněmovna. Zákonodárci také podpořili úpravy v rozhodování o investičních pobídkách, v pořizování státních hmotných rezerv či začlenění rejstříku trestů pod ministerstvo spravedlnosti. Sněmovna měla po poledni na programu i volbu člena širšího vedení Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Skupina poslanců také navrhla v rámci pozměňovacího návrhu zvýšení některých matričních poplatků či zavedení poplatků nových.
13. 9. 2023Aktualizováno13. 9. 2023, 14:59|
Policie stíhá tři firmy v nové části korupční kauzy Dozimetr, píše Deník N
V nové části korupční kauzy Dozimetr stíhá policie v souvislosti se zakázkami pražského dopravního podniku (DPP) tři firmy. Uvedl to Deník N s odvoláním na státního zástupce a s tím, že obvinění se týká dodavatelských či subdodavatelských společností Analogia, Uniprog Solutions a Information Systems Factory Group. Základem kauzy Dozimetr je stíhání skupiny kolem podnikatele Michala Redla, o níž policisté tvrdí, že systematicky obsadila klíčové pozice v DPP tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení.
18. 7. 2023|
Poslanci podpořili návrat spotřební daně z nafty do původní výše. Schválili rovněž novelu o státním podniku
Sněmovna ve středu schválila vrácení daně z nafty na úroveň před loňskou úlevou v souvislosti s extrémně vysokými cenami pohonných hmot. Poslanci rovněž schválili další novely, mezi nimi například tu, podle níž bude vláda moci zvyšovat základní jmění státních podniků, pokud si takový krok vyžádají bezpečnostní zájmy státu nebo zajištění důležitých veřejných potřeb.
12. 7. 2023Aktualizováno12. 7. 2023, 13:40|
Česká pošta se vydala vstříc nové budoucnosti. Bez 300 poboček a s plány na záchranu
Česká pošta zrušila v rámci úspor tři sta svých poboček. Vláda zároveň schválila její transformační plán, který má pomoci státnímu podniku dostat se z letitých ztrát. V něm se například počítá s vyčleněním Balíkovny či s tím, že pobočky budou vyřizovat některé sociální dávky.
3. 7. 2023|
Zpřísnění podpory uprchlíkům vyrovnává podmínky, řekl Rakušan. Podle Mračkové Vildumetzové přišly změny na poslední chvíli
Po změně podpory by od července mohlo zůstat bez bydlení zhruba deset tisíc válečných uprchlíků z Ukrajiny, řekl v pořadu Otázky Václava Moravce ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Hostem byla i opoziční poslankyně a členka sněmovního výboru pro bezpečnost Jana Mračková Vildumetzová (ANO), podle které by však změny v podpoře mohly dopadnout až na 50 tisíc lidí. V pořadu se věnovali také evropské migrační reformě, plánovanému rozpočtu pro ministerstvo vnitra nebo současnému dění v Rusku.
25. 6. 2023|
Solidarita není ostuda, hodnotí migrační dohodu Rakušan. Ohrožujete bezpečnost, vytýká Mračková Vildumetzová
„Není ostuda, že česká vláda patří ke státům, které solidaritu uznávají a vyznávají nějaké společné hodnoty,“ komentoval dohodu o reformě migračních pravidel Evropské unie (EU) vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle poslankyně Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) k přijetí dohody neměl ministr mandát vlády a ohrozil tím „naši bezpečnost“. O české a evropské migrační politice debatovali v pořadu Události, komentáře.
15. 6. 2023|Matěj Lucovič
Nekula končí v čele resortu zemědělství, nahradit ho má Výborný
Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) končí v čele ministerstva zemědělství. Nominaci předsednictva KDU-ČSL na nového šéfa resortu přijal bývalý šéf lidovců Marek Výborný. Návrh ještě musí schválit širší vedení strany. Oznámil to předseda strany a ministr práce Marian Jurečka na mimořádné tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně. Nekula uvedl, že v posledních týdnech mu chyběla podpora ze strany vedení lidovců.
14. 6. 2023Aktualizováno14. 6. 2023, 22:40|