TÉMA

Průmysl

Usiluji o co nejlepší vztahy se Slovenskem, řekl při návštěvě Zlínského kraje Pavel

Prezident Petr Pavel usiluje o co nejlepší kvalitu vztahů mezi Slovenskem a Českou republikou, zejména v mezilidské rovině. Řekl to na úterní tiskové konferenci v rámci své návštěvy Zlínského kraje, který se Slovenskem sousedí. S krajskými zastupiteli a starosty jednal také o zdravotnictví nebo rozpočtovém určení daní.
16. 4. 2024|

ČKD Blansko míří do insolvence. Část zaměstnanců by mohla najít práci v ostatních provozech

Strojírenská společnost ČKD Blansko na sebe podala insolvenční návrh. Dluží přes tři sta milionů korun. Jediným akcionářem této tradiční firmy je ruská společnost. Výroba turbín pro vodní elektrárny tam tak pravděpodobně úplně skončí. Někteří zaměstnanci by mohli najít uplatnění v ostatních provozech, které se nacházejí v areálu Závody ČKD Blansko.
12. 4. 2024|

Jednání s majitelem Liberty přineslo jen další otázky, řekl Síkela

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) jednali s majitelem Liberty Ostrava Sanjeevem Guptou o aktuální situaci v ostravském hutním podniku. Síkela dal najevo zklamaní. Otázek je teď podle něj ještě víc. Vláda podle ministrů nebude poskytovat huti žádné prostředky daňových poplatníků, dokud se do ní nevrátí peníze vyvedené do zahraničí. Většina provozů v huti Liberty od prosince stojí, a značná část zaměstnanců je tak doma. Problém nastal poté, co dodavatel energií Tameh Czeh zastavil huti dodávky elektřiny kvůli tomu, že za ně podnik neplatil.
10. 4. 2024Aktualizováno10. 4. 2024, 19:18|

Spotřeba tepla loni klesla téměř o desetinu, pomohlo počasí i snaha o úspory

Češi napojení na ústřední topení spotřebovali loni 67,8 petajoulů tepla, uvedl Energetický regulační úřad. Oproti předchozímu roku byla spotřeba téměř o desetinu nižší a byla také nejmenší za sedm let. Údaje regulačního úřadu se ovšem poněkud liší od dat Teplárenského sdružení, které již v lednu informovalo o meziročním snížení spotřeby tepla z centrálních tepláren o šest procent. Podle ERÚ se zhruba o šest procent snížila spotřeba domácností, zatímco v průmyslu byla úspora třináctiprocentní.
10. 4. 2024|

Stavebnictví v Česku prudce vzrostlo o 3,6 procenta, lépe dopadl i průmysl a saldo zahraničního obchodu

Po čtyřech měsících poklesu se stavební výroba v Česku v únoru zvýšila meziročně o 3,6 procenta, což byl nejrychlejší růst od května 2022. Vzhůru stavebnictví táhly inženýrské stavby, kam spadá třeba budování cest nebo energetických sítí, pozemní stavitelství meziročně kleslo. Také se zvedla průmyslová produkce, po třech měsících poklesu v únoru se meziročně zvýšila o 0,7 procenta. Zlepšila se i bilance zahraničního obchodu, ta skončila v přebytku 34,6 miliardy korun, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).
8. 4. 2024Aktualizováno8. 4. 2024, 14:19|

Královéhradecký kraj nabízí firmám pozemky v solnické průmyslové zóně

Pozemky v nové části průmyslové zóny Solnice-jih, u automobilky Škoda v Kvasinách na Rychnovsku, začal nabízet investorům Královéhradecký kraj. Podmínky prodeje teď schválili radní. Nová část zóny má bezmála 22 hektarů. Kraj ji rozvíjí podle dohody s vládou a automobilkou.
26. 3. 2024|

Soud prodloužil Liberty Ostrava moratorium o tři měsíce

Krajský soud v Ostravě prodloužil všeobecné moratorium hutní společnosti Liberty Ostrava o tři měsíce, vyplývá z usnesení vyvěšeného na úřední desce. Moratorium poskytuje ochranu před věřiteli, především před insolvenčními návrhy a exekucemi. Účinné je od okamžiku vyvěšení. Původní platnost moratoria měla skončit právě ve čtvrtek, o jeho prodloužení firma požádala.
21. 3. 2024Aktualizováno21. 3. 2024, 20:20|

Reálné mzdy porostou, ale stále zaostáváme, řekl ekonom Stroukal. Podle Dolejše česká ekonomika potřebuje nové paradigma

Reálné mzdy zaměstnanců v Česku by měly pomalu růst, a to i díky nižší inflaci. V Otázkách Václava Moravce to řekl člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Dominik Stroukal. Míní však, že je to slabá útěcha, podle něj bude česká ekonomika stále dohánět Západ. Bývalý poslanec KSČM Jiří Dolejš si myslí, že tuzemská ekonomika by potřebovala nové paradigma. Pokud Česko nechce být jen montovnou, ale i mozkovnou Evropy, musí změnit myšlení.
17. 3. 2024|

Šok, frustrace a omezení práv. Hitler chtěl Československo před 85 lety zničit, míní odborníci

Před 85 lety skončilo i torzo meziválečného Československa a začala okupace nacistickým Německem. Adolf Hitler se procházel po Pražském hradě a nastalo jedno z nejtemnějších období naší země. Den poté vznikl Protektorát Čechy a Morava. Okupaci podle historiků nešlo příliš zabránit, protože Hitler chtěl Čechy zdecimovat, šlo o rozhodnutí jednotlivce, který svůj krok dlouho plánoval.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 23:11|

Stavební výroba v Česku v lednu meziročně klesla o 5,9 procenta, průmyslová výroba stagnovala

Stavební výroba v Česku v lednu meziročně klesla o 5,9 procenta, informoval v pátek Český statistický úřad (ČSÚ). Prosincová data revidoval, podle aktuálních údajů byl pokles za poslední měsíc loňského roku mírnější, dosáhl 3,4 procenta, původně statistici uváděli meziroční pokles 4,6 procenta. Průmyslová výroba v lednu po předchozím dvouměsíčním propadu podle ČSÚ meziročně stagnovala. Meziměsíčně produkce v průmyslu klesla o 2,3 procenta. Podle expertů by se stavebnictví letos mohlo vrátit k růstu. I v průmyslu se situace stabilizuje, ale oživovat bude výroba jen pozvolně, uvedli analytici.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 20:49|

Restrukturalizační plán Liberty je podle odborového předáka nepřijatelný. Firma ujišťuje, že propouštět neplánuje

Restrukturalizační plán hutní společnosti Liberty Ostrava označil předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo za zcela nepřijatelný. V podniku, který má zhruba šest tisíc zaměstnanců, by podle něj v souvislosti s poklesem výroby o šedesát procent přišly o práci tři tisíce lidí. Mluvčí firmy Kateřina Zajíčková v reakci na Ďurčovo vyjádření kontrovala, že Liberty žádné propouštění neplánuje. Předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina řekl, že je pro něj zásadní, že restrukturalizační plán pořád počítá s prvovýrobou.
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 14:08|

Obce na Karvinsku chtějí po státu, aby prověřil podmínky pro vybudování průmyslové zóny v Dolní Lutyni

Bohumín, Dolní Lutyně a Dětmarovice budou požadovat od státu důkladné prověření všech podmínek pro případné vybudování strategické průmyslové zóny v Dolní Lutyni na Karvinsku. Chtějí také záruky, že se nezhorší kvalita života jejich obyvatel. Se stavbou zóny souvisí několik problémů, upozornili po pátečním jednání bohumínský starosta Petr Vícha (SOCDEM) a dolnolutyňský starosta Pavel Buzek (STAN). Proti stavbě zóny už vznikla i petice.
8. 3. 2024|

Ceny v průmyslu meziročně klesly poprvé za více než tři roky

Ceny průmyslových výrobců v Česku v lednu meziročně klesly o 1,8 procenta, byly tak nižší poprvé za víc než tři roky. V zemědělství se výrobní ceny snížily o 19,8 procenta. Ceny stavebních prací se ve srovnání s loňským lednem zvýšily o dvě procenta a u tržních služeb pro podniky vzrostly o 4,6 procenta. Údaje zveřejnil Český statistický úřad. Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.
28. 2. 2024Aktualizováno28. 2. 2024, 20:43|

Německý Continental bude šetřit. Propouštění se má dotknout i českých poboček

V německé společnosti Continental, která je známá hlavně produkcí pneumatik, ale i dalšími komponenty v autoprůmyslu, se chystá hromadné propouštění. Snížení počtu pracovních míst bude mít dopad i na výrobní závody v Česku. Firma v tuzemsku zruší několik set míst, a to v továrnách ve Frenštátě pod Radhoštěm, v Brandýse nad Labem a v Jičíně.
27. 2. 2024|

Stát by měl více podporovat zbrojařský průmysl, shodli se Hynek s Petrášem

Podpora českého obranného průmyslu ze strany státu by měla být větší, uvedl v pořadu 90' ČT24 analytik z Centra bezpečnostních a vojensko-strategických studií univerzity obrany Zdeněk Petráš. Podobně se vyjádřil i prezident a výkonný ředitel Jiří Hynek z Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR, který ale zopakoval, že s navyšováním výroby je na tom Česko v rámci EU lépe než ostatní země.
26. 2. 2024|

Ještě zůstaňte doma, vzkázala už podeváté Liberty Ostrava svým zaměstnancům

Hutní společnost Liberty Ostrava už podeváté o týden odložila návrat zaměstnanců do práce, řekl předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina. Mluvčí podniku Kateřina Zajíčková další odklad potvrdila. Většina provozů v huti stojí, protože se Liberty stále nedohodla se svým dodavatelem Tameh Czech na dodávkách energií. Většina zaměstnanců obou firem je doma od loňského 22. prosince. Liberty nicméně připravuje návrat do práce dalších asi 1500 zaměstnanců. Chce instalovat zařízení, které jí umožní vyrábět bez energií od Tamehu.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 17:41|

Zaměstnanci Liberty a odboráři demonstrovali před branami podniku, chtějí zpátky do práce

Před hutním podnikem Liberty Ostrava se ve čtvrtek sešli lidé na odborový protestní mítink za zachování výroby oceli. Někteří přinesli transparenty s hesly jako „Nejsme v huti pro legraci, chceme dělat svoji práci“, „Kupme zpátky elektrárnu, zachráníme svou továrnu“ nebo „Ocelárnu zestátnit, práci lidem navrátit“. Protest začal čtvrt hodiny po poledni a trval asi hodinu. Generální ředitel pro hutní výrobu v Evropě společnosti Liberty Theuns Victor tvrdí, že bez dohody mezi Liberty a firmou Tameh Czech se výroba nerozjede. Předseda OS KOVO Roman Ďurčo pokládá situaci za kritickou. Není podle něj vůbec jisté, že zaměstnanci dostanou následující mzdy.
22. 2. 2024Aktualizováno22. 2. 2024, 23:06|

Plán industriální zóny u Hradce Králové naráží na odpor obyvatel. Bojí se zvýšení provozu na příjezdové silnici

Někteří obyvatelé Plácek v Hradci Králové se bojí takzvaného Induparku. Petici proti němu podepsalo už zhruba devět set místních. Ti se bojí, že kvůli novému skladištnímu areálu přibude doprava a hluk. Investor výtky odmítá – prostory budou podle něj určené jen pro drobné podnikatele – prodejce vířivek nebo zahradních doplňků.
20. 2. 2024|

Už poosmé se odsouvá nástup zaměstnanců Liberty Ostrava do práce

Hutní společnost Liberty Ostrava opět o týden odložila návrat zaměstnanců do práce. Do zaměstnání od úterý nově nastoupí jen asi sto lidí do rourovny, řekl předseda odborové organizace ocelárny Liberty Roman Bečica. Zaměstnanci jsou doma od loňského 22. prosince a jejich nástup firma každý týden odkládá, tentokrát už poosmé. Většina provozů v huti stojí, protože se Liberty stále nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Také mluvčí Tamehu Patrik Schober řekl, že většina zaměstnanců této firmy zůstává doma.
19. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 14:20|

Správce Liberty navrhl zrušit moratorium, které firmu chrání před věřiteli, píší Seznam Zprávy

Restrukturalizační správce podniku Liberty Ostrava navrhl soudu, aby zrušil všeobecné moratorium, které huť chrání před věřiteli. Firma je podle něj v platební neschopnosti, napsal server Seznam Zprávy a odvolává se na zprávu restrukturalizačního správce, kterou má k dispozici. Liberty Ostrava zůstává solventní a má připraven důkladný plán preventivní restrukturalizace, reagoval za hutní společnost Ivo Štěrba. Soud bude o věci podle Seznam Zpráv s vyloučením veřejnosti jednat 28. února.
16. 2. 2024Aktualizováno16. 2. 2024, 16:54|

Část zaměstnanců Liberty Ostrava se vrátila do práce. Situaci přijel „zachraňovat“ sám Gupta

Do provozu ostravské huti Liberty se vrátilo několik zaměstnanců. Firma se rozhodla zprovoznit linky vyrábějící svodidla. Vstupní materiál má zatím ze svých zásob, může ho ale i nakupovat od externích dodavatelů. Není tak závislá na prvovýrobě – tedy vysoké peci a koksárenských bateriích. Ty jsou totiž stále drženy v teplém útlumu. Všichni zaměstnanci dostali také výplaty za leden, Liberty na ně vynaložila tři sta milionů korun. Do Česka mezitím přijel majitel Liberty Sanjeev Gupta, aby jednal se společností Tameh Czech o obnovení dodávek elektřiny do ocelárny, píší Seznam Zprávy.
15. 2. 2024|

Nástup zaměstnanců Liberty do práce se opět odkládá, už posedmé

Návrat zaměstnanců hutní společnosti Liberty Ostrava do práce se opět odkládá o týden. Informoval o tom předseda tamní odborové organizace Roman Bečica. Doma jsou zaměstnanci od loňského 22. prosince a jejich nástup se každý týden posouvá, protože většina provozů v huti stojí; nyní k posunu dochází už posedmé. Huť se dosud nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Liberty potvrdila, že většina zaměstnanců nadále pokračuje se stoprocentní náhradou mzdy na takzvaných jiných překážkách na straně zaměstnavatele, a to až do pondělí 19. února. Výplatní termín bude podle odborů ve středu a mají příslib, že firma výplaty odešle na účet v úterý.
12. 2. 2024Aktualizováno12. 2. 2024, 20:06|

Největší obchodní partner Česka ekonomicky churaví. Německu klesá export, potíže má i průmysl

Německé hospodářství je v recesi. Čelí klesajícímu exportu i nadále vysokým cenám energií, v sousední zemi loni také klesla průmyslová výroba. Na největší evropské hospodářství je přitom úzce navázaná i tuzemská ekonomika. Česko proto na pokles německé ekonomické aktivity doplácí.
8. 2. 2024|

Odboráři chystají stávku před hutí Liberty Ostrava. Vadí jim, že vláda situaci víc neřeší

Před hlavní bránou hutní společnosti Liberty Ostrava se 22. února v poledne uskuteční odborový protestní mítink za zachování výroby oceli, informoval předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo a další zástupci odborů. Odboráři také kritizovali vládu, že situaci v huti Liberty Ostrava, která od 22. prosince stojí a zaměstnanci jsou doma, nevěnuje dostatečnou pozornost.
8. 2. 2024|