ČKD Blansko míří do insolvence. Část zaměstnanců by mohla najít práci v ostatních provozech

Události v regionech Brno: Strojírenství na jižní Moravě (zdroj: ČT24)

Strojírenská společnost ČKD Blansko na sebe podala insolvenční návrh. Dluží přes tři sta milionů korun. Jediným akcionářem této tradiční firmy je ruská společnost. Výroba turbín pro vodní elektrárny tam tak pravděpodobně úplně skončí. Někteří zaměstnanci by mohli najít uplatnění v ostatních provozech, které se nacházejí v areálu Závody ČKD Blansko.

Už skoro padesát let pracuje v ČKD Blansko Luboš Sedlák. Kulaté výročí tam však zřejmě už neoslaví. Blanenské strojírny totiž míří do insolvence. „Pro zaměstnance to není růžová záležitost. To je konec této firmy v Česku,“ míní Sedlák.

Štáb ČT se pokusil firmu kvůli jejímu úpadku kontaktovat telefonicky, e-mailem i osobně na adrese předsedy představenstva Jaroslava Ochatrina, ovšem bez úspěchu. V insolvenčním návrhu předlužení odůvodnil kombinací inflace a ruských sankcí. Právě Rusko bylo pro ČKD Blansko významným zdrojem zakázek.

„V důsledku zpřísnění sankčního režimu došlo ke zrušení veškerých bankovních účtů firmy a žádná z českých bank v současné době není ochotna bankovní účet otevřít, což dělá provozování podniku a plnění zákonných povinností vůči věřitelům, zaměstnancům, státu a uspokojení věřitelů zcela nemožným,“ píše se v odůvodnění.

Insolvenci firmy řeší i pronajímatel celého areálu Závody ČKD Blansko. „Vzhledem k tomu, že finanční situace holdingu není už nějakou dobu uspokojivá, tak jsme zahájili investice do vnitřních prostor, aby největší hala, kterou užívají, šla pronajímat po částech,“ sdělila ředitelka areálu Závody ČKD Blansko Tereza Svobodová.

Výroba zčásti běží

Areál o rozloze 23 hektarů koupili před čtyřmi lety, postupně ho opravují. „Soustředili jsme se na opravy střech, nové opláštění, aktuálně probíhá montáž fotovoltaiky,“ přiblížila Svobodová.

Výroba je pořád částečně v provozu – například v hale s názvem Dalešice, ze které v minulosti odcházely turbíny pro stejnojmennou přehradu. Dodnes vyrábějí turbíny pro Česko i celý svět – například také pro Orlík či Dlouhé stráně.

V podniku však zatím panuje nejistota. Prohlášení úpadku firmy Krajským soudem v Brně totiž ještě možné není. „Jedná se zejména o seznamy majetku a závazků, které soud považuje za nedostatečné, dlužníka vyzval k tomu, aby je opravil,“ sdělila mluvčí krajského soudu Klára Belkovová.

Někteří ze 130 zbývajících zaměstnanců zřejmě najdou místo v ostatních firmách v areálu. To ale neplatí pro Luboše Sedláka, který už je v důchodu.