Ceny v průmyslu meziročně klesly poprvé za více než tři roky

Události: Situace v průmyslu a inflace (zdroj: ČT24)

Ceny průmyslových výrobců v Česku v lednu meziročně klesly o 1,8 procenta, byly tak nižší poprvé za víc než tři roky. V zemědělství se výrobní ceny snížily o 19,8 procenta. Ceny stavebních prací se ve srovnání s loňským lednem zvýšily o dvě procenta a u tržních služeb pro podniky vzrostly o 4,6 procenta. Údaje zveřejnil Český statistický úřad. Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.

„V meziročním srovnání ceny v průmyslu klesly téměř o dvě procenta, což byl první pokles od listopadu 2020. V zemědělství se ceny meziročně snížily již devátý měsíc v řadě, tentokrát téměř o dvacet procent,“ uvedl vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš.

Loni v prosinci ceny v průmyslu meziročně vzrostly o 1,4 procenta, v zemědělství klesly o 19 procent.

Meziměsíčně ceny v lednu v průmyslu vzrostly o 2,5 procenta, v zemědělství se zvýšily o 0,7 procenta. Za stavební práce se v lednu platilo stejně jako v prosinci, za tržní služby pro podniky o 0,1 procenta méně.

V lednu byly v průmyslu meziročně nižší ceny základních kovů o 12,3 procenta, v potravinářství klesly o 5,3 procenta, u chemických látek a přípravků o 12,4 procenta, u dřevěných a korkových výrobků o pětinu. Ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu se snížily o 0,7 procenta a ropy a zemního plynu o 19,5 procenta.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) statistiku vítá, ale vnímá i rizika. „Je to samozřejmě otázka hospodářského růstu v Německu, kde ty problémy nejsou nejoptimističtější. A propojení české ekonomiky s německou je samozřejmě výrazné,“ podotýká.

Podle místopředsedy hnutí ANO a bývalého ministra průmyslu Karla Havlíčka byly ceny v Česku v minulosti už tak vysoko, že nelze, aby rostly dále. „Ale musíme si uvědomit, že průmysl se ze stran své výkonnosti dostává do velkých problémů,“ dodal Havlíček.

Vyšší ceny ovoce i zeleniny

V zemědělství ceny meziročně klesly v rostlinné výrobě o 25,3 procenta a v živočišné o 12,9 procenta. O víc než třetinu zlevnily obiloviny a o víc než čtvrtinu olejniny. Zvýšily se ceny ovoce o 34,7 procenta, brambor o 29,1 procenta a zeleniny o 5,6 procenta. Zhruba o pětinu proti loňskému lednu klesly ceny vajec a mléka, dolů šly také u drůbeže a skotu. Vyšší o 4,2 procenta byly ceny prasat.

Meziroční dvouprocentní odhadovaný nárůst cen stavebních prací v lednu následoval po prosincovém zvýšení o 2,4 procenta. Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví ale proti loňskému lednu klesly o 1,1 procenta.

Meziroční růst u cen tržních služeb pro podniky zůstal v lednu téměř stejný, v prosinci se zvýšily o 4,4 procenta. V lednu vzrostly ceny za reklamní služby a průzkum trhu, za služby v oblasti zaměstnání a za poštovní a kurýrní služby. Víc než před rokem podniky platily také za služby v oblasti nemovitostí, za právní a účetnické služby a za vydavatelské služby.

Není důvod k růstu spotřebitelských cen, míní analytici

Vývoj výrobních cen potvrzuje, že nákladové tlaky v ekonomice odezněly a inflace slábne. Není důvod k dalšímu výraznějšímu růstu spotřebitelských cen, potraviny by naopak mohly ještě zlevnit, shodují se analytici.

„Lednová data nepotvrdila varování z podzimu loňského roku, kdy část podnikatelské sféry hrozila dvouciferným růstem nákladů. V drtivé většině sledovaných odvětví byl naopak cenový vývoj velmi umírněný,“ uvedl hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil. Dosavadní vývoj podle něj zatím spíše potvrzuje opačnou tezi, tedy že nákladové tlaky ve výrobní sféře z velké části pominuly a nezavdávají důvod k výraznému zvyšování cen spotřebitelských.

„Znamená to, že skutečně velká inflační vlna je v podstatě asi za námi, byť jedna vlaštovka jaro nedělá, jak se říká. A z druhé strany je potřeba si uvědomit, že ceny výrobců jsou volatilnější indikátor než spotřebitelské ceny. To znamená, mají jak vyšší nárůsty, tak i podstatně rychlejší poklesy, takže je potřeba být vždycky opatrný, když to hodnotíme,“ řekl ekonom Martin Janíčko z MND.

Ekonom Martin Janíčko o vývoji cen výrobců (zdroj: ČT24)

O odeznění nákladových inflačních tlaků mluví i hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek. „Inflační tsunami je na ústupu, a to jak díky zklidnění situace na komoditních trzích, tak i v důsledku slabé domácí a zahraniční poptávky. Pro spotřebitele dobré zprávy přichází i z potravinářského průmyslu, který dál snižuje ceny své produkce. Napomáhá k tomu i výrazný propad cen v zemědělství,“ sdělil. Podle Dufka to znamená, že zlevňování potravin nekončí.