Stavební výroba v Česku v lednu meziročně klesla o 5,9 procenta, průmyslová výroba stagnovala

Události: České hospodářství neroste (zdroj: ČT24)

Stavební výroba v Česku v lednu meziročně klesla o 5,9 procenta, informoval v pátek Český statistický úřad (ČSÚ). Prosincová data revidoval, podle aktuálních údajů byl pokles za poslední měsíc loňského roku mírnější, dosáhl 3,4 procenta, původně statistici uváděli meziroční pokles 4,6 procenta. Průmyslová výroba v lednu po předchozím dvouměsíčním propadu podle ČSÚ meziročně stagnovala. Meziměsíčně produkce v průmyslu klesla o 2,3 procenta. Podle expertů by se stavebnictví letos mohlo vrátit k růstu. I v průmyslu se situace stabilizuje, ale oživovat bude výroba jen pozvolně, uvedli analytici.

„V lednu narazila stavební produkce na vyšší základnu a meziročně klesla o 5,9 procenta. Pokles tlumilo inženýrské stavitelství, které zaznamenalo meziroční růst o 1,4 procenta, zatímco produkce pozemního stavitelství klesla o 8,3 procenta,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Stavební výroba zaznamenala letos v lednu meziroční pokles počtvrté za sebou, naposledy rostla podle revidovaných dat loni v září, a to o 0,3 procenta. Loni stavební výroba rostla ještě v lednu, a to o 3,5 procenta, v ostatní měsíce klesala. Za celý loňský rok se meziročně stavební produkce snížila o 2,4 procenta, uvedli statistici v revidovaných datech.

Orientační hodnota staveb, na které bylo vydáno stavební povolení, v lednu dosáhla 40,3 miliardy korun, což bylo meziročně o dvanáct procent méně. Podle ředitele odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ stála za poklesem hodnoty výstavba nebytových budov a dopravní infrastruktury.

Náznaky oživení trhu s nemovitostmi

Stavět se letos v lednu začalo 3498 bytů, meziročně o téměř třicet procent více, podle statistiků to bylo díky kategorii bytových domů. Naopak počet dokončených bytů oproti loňskému lednu klesl zhruba o 28 procent na 2147. Meziměsíčně byla stavební produkce v lednu o jedno procento vyšší.

Letos by stavební produkce mohla podle odborníků opět oživit a dostat se do černých čísel. „Na jedné straně je zde vidět mírný růst oproti prosinci, za kterým stojí inženýrské stavitelství, na straně druhé pokračuje další útlum stavebního povolování. V každém případě už v průzkumech byly vidět určité známky optimismu, a to na rozdíl od průmyslu,“ řekl ekonom a analytik banky Credit Petr Dufek.

Meziroční zvýšení zahájené výstavby bytů o třicet procent může být podle expertů známkou oživení rezidenčního trhu. Zda trend vydrží, určí až výsledky v následujících měsících. Rozvoj rezidenčního trhu je podle nich důsledkem snižování úrokových sazeb a možného poklesu cen stavebních materiálů.

„Rozmrzání nemovitostního trhu potvrzuje i objem poskytnutých hypoték. Ten v únoru meziměsíčně vzrostl o 21 procent, přičemž po sezonním očištění byl meziměsíčně vyšší o necelých deset procent,“ sdělila analytička Komerční banky Jana Steckerová.

Průmyslová produkce stagnovala

„Průmyslová produkce v lednu 2024 meziročně stagnovala a pohybovala se zhruba na úrovni roku 2021,“ sdělil ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka. Výroba motorových vozidel stoupla oproti loňsku o 6,6 procenta.

Dále pokračoval výrazný propad v těžbě a dobývání, kde produkce klesla meziročně o 22 procent. Hodnota nových zakázek průmyslových firem v lednu meziročně klesla o 2,7 procenta. V lednu také ubylo meziročně zaměstnanců v průmyslu o dvě procenta.

Výroba motorových vozidel letos v lednu stoupla oproti loňsku o 6,6 procenta. Výrazně – o více než desetinu – vzrostla například produkce oděvů nebo papíru a výrobků z papíru. Naopak pokles o více než deset procent zaznamenali statistici u výroby strojů a zařízení či nábytku. Dál pokračoval výrazný propad v těžbě a dobývání, kde produkce klesla meziročně o 22 procent. Podobně se propadla i loni v říjnu a listopadu, v prosinci byl meziroční pokles výroby těžařů mírnější, když zpomalil na zhruba 13 procent.

U nových zakázek ze zahraničí činil meziroční pokles 2,5 procenta a u zakázek v Česku 3,1 procenta. Hodnota nových zakázek vzrostla podle statistiků pouze ve výrobě elektrických zařízení a v menších odvětvích – oděvním, papírenském a farmaceutickém průmyslu. Meziměsíčně hodnota nových průmyslových zakázek klesla celkově o 2,5 procenta.

Průmyslová výroba v lednu zaostala podle expertů za očekáváním a zřejmě se letos bude zotavovat jen pozvolna. „Lednový výsledek v průmyslu nepotvrdil očekávání, že v české výrobě již dochází k odrážení ode dna, a meziroční stagnaci tak lze hodnotit spíše negativně,“ řekl analytik Raiffeisenbank Vratislav Zámiš.

Letošní vyhlídky se podle posledního konsenzu postupně přehodnocují směrem ke slabšímu růstu a nyní se předpokládá mírný růst kolem 1,5 procenta, uvedl analytik České bankovní asociace Jakub Seidler. Je to podle něj i proto, že automobilový průmysl nebude moci přispět k růstu takovým dílem jako loni.