Soud prodloužil Liberty Ostrava moratorium o tři měsíce

Krajský soud v Ostravě prodloužil všeobecné moratorium hutní společnosti Liberty Ostrava o tři měsíce, vyplývá z usnesení vyvěšeného na úřední desce. Moratorium poskytuje ochranu před věřiteli, především před insolvenčními návrhy a exekucemi. Účinné je od okamžiku vyvěšení. Původní platnost moratoria měla skončit právě ve čtvrtek, o jeho prodloužení firma požádala.

Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, má delší dobu problémy platit dodavatelům. Výroba ve většině jejich provozů stojí od loňského 21. prosince, kdy dodavatel Tameh Czech zastavil dodávky energií.

Tameh Czech v prosinci skončil v úpadku, který zdůvodnil právě tím, že mu Liberty neplatila. Uvádí, že mu huť dluží aktuálně zhruba 2,2 miliardy korun. V doplňujícím vysvětlení k restrukturalizačnímu plánu Liberty Ostrava uvedla, že ke konci února eviduje celkové závazky zhruba za 16,4 miliardy korun.

Restrukturalizační plán by měl vést k obnovení výroby

Soudce Viktor Břeska v usnesení o prodloužení moratoria uvedl, že návrh Liberty odůvodnila tím, že pokračuje její preventivní restrukturalizace a že předložila věřitelům k hlasování restrukturalizační plán. Věřitelé, kterých je podle soudu více než třináct set, budou o plánu hlasovat do 15. dubna.

O maximální možnou dobu, tedy o tři měsíce, chtěla podle soudu Liberty prodloužit moratorium proto, aby platilo do nabytí účinnosti restrukturalizačního plánu. „Restrukturalizační plán podnikatele je postaven na tom, že dojde k obnovení primární i sekundární výroby v obchodním závodu podnikatele a že pohledávky dotčených stran budou uspokojeny ve stoprocentním rozsahu (bez příslušenství), a to v prodloužené době splatnosti,“ uvedl soudce.

„Za tři poslední měsíce bohužel nepřistupovala Liberty Ostrava k řešení svých dluhů konstruktivně. Liberty Ostrava by dle veřejných informací měla být v úpadku, místo toho zneužívá ochranné moratorium k oddálení řešení situace. To by mělo obnášet navrácení skoro osmi miliard, které Liberty půjčila svým sesterským společnostem, a následné zaplacení dvoumiliardového dluhu Tamehu. Jen takto se celá situace vyřeší,“ uvedl k prodloužení moratoria mluvčí společnosti Tameh Patrik Schober.

Většina zaměstnanců obou firem je od prosince doma. Tameh má okolo tří set zaměstnanců, Liberty zhruba 5400. Restrukturalizační plán má dvě varianty. Varianta A vychází z toho, že se Liberty s Tamehem dohodne na obnovení dodávek energií. Druhá počítá s řešením bez Tamehu.

O postupu se rozhodne na konci dubna

Poslední funkční vysoká pec Liberty Ostrava je od loňského října v takzvaném teplém útlumu. Firma tento týden uvedla, že v případě varianty A, kdy by se huť domluvila s Tamehem na dodávkách energií za akceptovatelné ceny, by spustila vysokou pec v létě. Pokud by Tameh nahradila dodávkami od jiných dodavatelů energií a hlavně z nového energetického komplexu, spustila by vysokou pec na přelomu let 2024 a 2025.

Alternativa B je podle Liberty neslučitelná se zájmy Tamehu, proto navrhla jeho vyloučení ze seznamu věřitelů. Rovněž o tom věřitelé hlasují. Zda se firma vydá cestou plánu A, nebo plánu B, se má rozhodnout na konci dubna.

Většina věřitelů s restrukturalizací souhlasí, uvedla mluvčí Liberty

Podle mluvčí huti Kateřiny Zajíčkové většina věřitelů již vyslovila souhlas s restrukturalizačním plánem firmy. „Důležitým signálem pro nás je, že se náš restrukturalizační plán setkává s pozitivní odezvou u našich věřitelů. Většina z nich s ním již také vyslovila svůj souhlas. V rámci tohoto plánu jsme již spustili většinu našich válcovacích tratí a do práce se vrátilo více než 2100 zaměstnanc,“ uvedla Zajíčková.

„Nyní se obracíme na všechny naše věřitele, aby vyjádřili svůj souhlas s naším plánem, a dále všechny zúčastněné strany, aby s námi spolupracovaly na jeho úspěšném naplnění,“ dodala.

Huť podle Zajíčkové začíná zaznamenávat zlepšení poptávky. „Pokračujeme také v práci na obou variantách plánu, které se týkají dodávek energií pro huť tak, abychom mohli co nejdříve opět zprovoznit vysokou pec a ocelárnu,“ řekla mluvčí.

Tameh je někdejší závod Energetika, který byl postaven jako součást tehdejší Nové huti, nynější Liberty. Tameh huti dodává elektřinu, plyny a páry. Liberty dodává Tamehu palivo v podobě vysokopecních a koksárenských plynů, bez nichž se jeho provoz neobejde.

Když huť vlastnila skupina ArcelorMittal, byla Energetika vyčleněna do samostatné firmy. Když se v roce 2019 majitelem huti stala Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty, Tameh zůstal majetkem společného podniku skupiny ArcelorMittal a polského holdingu Tauron.