TÉMA

Energetika

Temelín odstavil jeden blok. Musí opravit klapky na jednom ze systémů technické vody
Jaderná elektrárna Temelín v neděli v poledne odpojila od přenosové sítě první výrobní blok kvůli opravě klapky na jednom ze tří systémů technické vody. Reaktor nechají operátoři v takzvaném nahřátém stavu, který umožní jeho rychlejší návrat do provozu. To se předpokládá v nadcházejícím týdnu, sdělil mluvčí elektrárny Marek Sviták. Druhý blok Temelína je na plném výkonu.
včera|ČTK
Protesty hnutí Fridays for Future pět let poté. O klimatu se diskutuje více, konec uhlí se přiblížil
Studenti si v pátek v Praze připomněli první akci svého hnutí Fridays for Future, která se konala v Česku právě před pěti lety. Ochrana životního prostředí se podle nich za tu dobu posunula, ale pořád není politickou prioritou.
15. 3. 2024|ČT24
Macron v Praze vyzdvihl jadernou spolupráci. O dostavbu českých bloků soupeří Francie s Koreou
Francouzský prezident Emmanuel Macron na Česko-francouzském jaderném fóru řekl, že chce s spolupráci s Českem v rozvoji jaderné energetiky posilovat, země by měly sdílet například společný vědecký a diplomatický přístup. Technologie je podle něj klíčová pro zachování nezávislosti a konkurenceschopnosti kontinentu. Česká vláda se v současnosti chystá rozhodnout, zda zadá stavbu jednoho, dvou, nebo čtyř nových bloků. Účastníkem tendru je kromě korejské KHNP i francouzská státní společnost EDF, jejíž nabídku francouzská hlava státu podpořila.
5. 3. 2024Aktualizováno5. 3. 2024, 14:10|ČT24, ČTK
Energetické emise oxidu uhličitého byly loni rekordní, hlavně kvůli nedostatku vody
Celosvětové emise oxidu uhličitého související s energetikou loni stouply na nový rekord. Částečně k tomu přispělo zvýšené využívání fosilních paliv v zemích, kde sucho omezilo výrobu elektřiny ve vodních elektrárnách.
1. 3. 2024|ČTK
Společnost innogy od března zlevní fixované dodávky elektřiny a plynu. Následuje další dodavatele
Společnost innogy od 1. března sníží cenu energií. U fixovaných produktů na 24, respektive 22 měsíců, zlevní elektřinu o více než 600 korun za megawatthodinu, plyn o 200 korun za megawatthodinu, zjistila Česká televize. Energie letos postupně zlevňují i další dodavatelé, reagují na pokles velkoobchodních cen energií.
28. 2. 2024|ČT24, ČTK
USA zaostávají ve větrné energii z oceánu. Může za to sto let starý zákon
Spojené státy se zavázaly, že budou masivně investovat do obnovitelných zdrojů energie. Mezi ně patří i větrné turbíny na moři. Ale oproti evropským zemím v tom USA zatím zaspaly. Chybí jim totiž klíčový nástroj, bez něhož je instalace těchto elektráren nesmírně složitá. Celý proces navíc hatí zákon z roku 1920.
11. 2. 2024|Tomáš Karlík
Na ruském plynu jsme nezávislí, tvrdí ministerstvo. Problém může být se slovenskými nákupy
Česko je podle ministerstva průmyslu a obchodu nezávislé na ruském plynu. Statistický úřad přesto tvrdí, že podíl dovozu této suroviny z Ruska výrazně stoupl. Do tuzemska totiž proudí i plyn ze Slovenska, který z Ruska pocházet může.
10. 2. 2024|ČT24
Svět je o krok blíž k ochočení fúzní energie. Evropský reaktor JET jí vytvořil rekordní množství
Evropští vědci oznámili nový rekord v produkci fúzní energii, z velmi malého množství paliva se jim podařilo získat „explozivní“ energii odpovídající více než 16 kilogramům trhaviny. Perspektiva zeleného zdroje založeného na síle hvězd tak podle nich získala nový impuls.
8. 2. 2024|Tomáš Karlík
Evropa Alijeva potřebuje, Izrael vyzbrojuje. Ázerbájdžán volí „věčného“ prezidenta a míří k Rusku
Po triumfu v bleskové válce o Náhorní Karabach se v Ázerbájdžánu konají předčasné prezidentské volby. Podle expertů je výsledek jasnější než kdy dřív, protože vládci Ilhamu Alijevovi po dobytí separatistického regionu vzrostla popularita. V kavkazské zemi nyní sílí protizápadní rétorika, která ji žene do náruče Ruska. Baku má silného spojence i v Turecku a v Izraeli, jejichž zbraňové dodávky mu pomohly k vítězství nad arménskými separatisty. Přes sílící represe vůči kritikům režimu prohlubuje spolupráci s Alijevem rovněž Evropa, která potřebuje ázerbájdžánské dodávky ropy a plynu, aby se vymanila ze závislosti na Rusku. Volby, v nichž Alijev nemá reálného protikandidáta, mohou podle některých expertů vést i k odchodu země z Rady Evropy, jež porušování lidských práv v zemi kritizuje.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 10:16|Tamara Kejlová
Německo chce do dvaceti let nahradit fosilní paliva vodíkem. Už testuje nové technologie
Německo začne v roce 2024 stavět páteřní síť pro distribuci vodíku. Vláda v něm vidí sílu, která by měla společně s obnovitelnými zdroji zcela nahradit fosilní paliva – a to v horizontu dvou desetiletí. Berlín už testuje i technologie pro domácnosti, hlavně ty k vytápění domů a bytů.
4. 2. 2024|ČT24
Česko potřebuje konvenční zdroje, míní Topolánek. Plyn neřeší bezpečnost, kontruje Ehler z ministerstva
Kapacitu jaderných elektráren bude po roce 2050 třeba doplnit malými modulárními reaktory, řekl ve čtvrtečních Událostech, komentářích expremiér a předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR Mirek Topolánek. Zástupce vrchního ředitele Sekce energetiky a jaderných zdrojů z ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Ehler zmínil, že vláda už podmínky pro malé a střední reaktory chystá. Ředitel Burzy cenných papírů Praha Petr Koblic upozornil, že v debatě o výstavbě nových jaderných bloků je třeba řešit i otázku, jak dlouho bude možné využívat jiné typy energetických zdrojů.
2. 2. 2024|ČT24
Místo jednoho čtyři jaderné bloky. Není ale jasné, jak je stát zafinancuje
Vláda ve středu oznámila, že zvažuje, že by v Česku mohly vzniknout až čtyři nové jaderné bloky, dosud se přitom hovořilo o jediném novém bloku v Dukovanech. Otázkou tak zůstává, jak by stát stamiliardové náklady na jejich vybudování uhradil. Podle části odborníků může potřebná suma být i v řádech bilionů korun. O financování projektu začne expertní skupina teprve jednat.
1. 2. 2024Aktualizováno1. 2. 2024, 21:46|ČT24, ČTK
Vláda chce až čtyři nové jaderné bloky, žádá uchazeče o závazné nabídky
Vláda vyzve francouzskou společnost EDF a korejskou KHNP, které se ucházejí o stavbu jaderného bloku v Dukovanech, k předložení závazných nabídek k stavbě až čtyř nových reaktorů v Dukovanech a Temelíně. V další části tendru nebude pokračovat severoamerický Westinghouse, jehož propozice nesplnila podmínky. Na nové návrhy budou mít dva uchazeči čas do 15. dubna, oznámil po jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS).
31. 1. 2024Aktualizováno31. 1. 2024, 18:29|ČTK, ČT24
Všichni zájemci o Dukovany přislíbili nadpoloviční zapojení českého průmyslu
Většinu prací na stavbě nového jaderného bloku v Dukovanech by měl zajistit český průmysl. Nadpoloviční podíl tuzemských firem na projektu postupně přislíbili všichni tři uchazeči v dohodách o spolupráci s Aliancí české energetiky, která zastupuje největší tuzemské technologické firmy v oblasti jaderné energetiky. Dohodu v úterý uzavřel americký Westinghouse, který počítá se sedmdesátiprocentním zapojením českého průmyslu. Už dříve pak dohodu podepsaly také francouzská EDF a jihokorejská KHNP, které přislíbily minimálně 65procentní účast tuzemských firem.
30. 1. 2024|ČTK
Rusko se loni stalo hlavním dodavatelem ropy do Číny
Rusko loni sesadilo Saúdskou Arábii z pozice hlavního dodavatele ropy do Číny. Podle údajů čínského celního úřadu dodalo Rusko do Číny rekordních 107,02 milionu tun ropy, tedy 2,14 milionu barelů denně. To je mnohem více než další dva velcí vývozci, Saúdská Arábie a Irák. Čína je největším světovým dovozcem ropy a odmítá sankce na ruskou ropu uvalené Západem.
21. 1. 2024|ČTK
Ledovku vystřídalo sněžení, silnice kloužou dál a auta bourají. Meteorologové varují i před náledím
Již ve středu, ale znovu ve čtvrtek ráno se napříč Českem objevila ledovka. Déšť, jehož namrzáním na promrzlé zemi ledovka vzniká, později vystřídalo sněžení. Následky jsou ale podobné – auta bourají a chodci padají. Na západě, severu i ve středu Čech jsou některé silnice nesjízdné. Dopravu celý den komplikovaly dopravní nehody, zejména ty, při nichž havarovaly kamiony. Bouraly na průtahu Karlovými Vary, dálnici D7 u Postoloprt nebo silnici I/13 u Děčína. Pro celou republiku zároveň platí výstraha, podle které se může až do pátečního dopoledne vytvářet náledí.
18. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 23:35|ČTK, ČT24
V Rusku přibývá havárií na energetické infrastruktuře, tisíce obyvatel jsou v mrazech bez tepla
Tisíce Rusů jsou během letošní zimy, kterou doprovázejí silné mrazy, bez dodávek tepla, neboť přibývá havárií komunálních zařízení. Může za to zastaralá infrastruktura a nedostatek peněz na její opravu. Do podobné situace se přitom snaží uvrhnout Ukrajince ruská armáda svými útoky na energetiku. Také Evropě Kreml před rokem vyhrožoval krutou zimou, když varoval, že pozastaví dodávky plynu.
16. 1. 2024|ČT24
Už třetinu české roční spotřeby plynu přepravují lodě
Plynové zásobníky v Česku jsou plné téměř z devadesáti procent. Podle resortu průmyslu a obchodu je tak země i nadále na zbytek zimy dobře připravená. Energetickou bezpečnost pomáhá zajistit i terminál na zkapalněný plyn (LNG) v Nizozemsku, ve kterém si Česko pronajímá kapacitu. Lodě dosud přes něj do tuzemska dopravily skoro tři miliardy kubíků plynu, což je více než třetina roční spotřeby. Země se tak dále zbavuje energetické závislosti na Rusku.
6. 1. 2024|ČT24
Senát podpořil zavedení digitálních dokladů i energetické komunity
Obyvatelé se patrně budou moci od příštího roku prokazovat českým úřadům a institucím digitální podobou osobních dokladů místo fyzických, zavedení elektronických stejnopisů průkazů ve středu schválil Senát. Řešil také pravidla pro přípravu stavby hlubinného úložiště jaderného odpadu, v zákoně chce mít podmínku souhlasu obou komor parlamentu s jeho umístěním, kterou sněmovna zrušila. Horní komora rovněž kývla na novelu zákona zvaného lex Ukrajina, podle něhož si budou uprchlíci z Ukrajiny moci prodloužit dočasnou ochranu v Česku do konce března 2025.
20. 12. 2023Aktualizováno20. 12. 2023, 15:56|ČTK
Reportéři ČT: Těžké časy v zimě očekávají na Ukrajině obyvatelé frontových měst i podniky. Zásobují se generátory
Ukrajinu čeká s přicházejícími mrazy další těžká zkouška. Už loni ruští agresoři využili chladného počasí k úderům na energetickou infrastrukturu a tyto útoky čeká Ukrajina i letos. Zpravodajka ČT Darja Stomatová pro Reportéry ČT zachytila, jak se na zimu připravuje pekárna v Pokrovsku v Doněcké oblasti, obyvatelé Avdijivky, o níž se vedou těžké boje a kde stále zůstává zhruba tisícovka lidí, i energetická společnost Enerhoatom, která vlastní čtveřici největších jaderných elektráren v zemi. Ukrajina se také snaží o diverzifikaci energetických zdrojů.
4. 12. 2023|
Snížit spotřebu fosilních paliv, nebo je odstavit úplně? Světoví státníci hledají v Dubaji společnou cestu
Na výstavišti v Dubaji probíhá konference OSN o změně klimatu COP28. Na dvoutýdenním jednání téměř dvou stovek zemí o dalším společném postupu proti změnám klimatu vystoupí řada světových lídrů, mezi prvními promluvil britský král Karel III. či generální tajemník OSN António Guterres, kteří varovali před dopady klimatické změny. Očekávají se také projevy německého kancléře Olafa Scholze, vůdce Saúdské Arábie Muhammada bin Salmána nebo slovenské prezidentky Zuzany Čaputové. Za Česko se účastní mimo jiné premiér Petr Fiala (ODS), který promluví v sobotu.
1. 12. 2023Aktualizováno1. 12. 2023, 22:59|jch, Matěj Lucovič
Sněmovna podpořila rozšíření povinného ručení i vznik energetických komunit
Povinné ručení bude zřejmě nutné platit za víc druhů vozidel. Nově se má vztahovat třeba na některé elektrické koloběžky, segwaye, sněžné skútry či motorová golfová vozítka. Počítá s tím návrh nového zákona, který v pátek schválila sněmovna. Ukrajinští uprchlíci si také zřejmě budou moci prodloužit o rok dočasnou ochranu, poslanci však omezili dobu bydlení běženců v bezplatném nouzovém ubytování a upravili vyhošťování lidí s dočasnou ochranou. Sněmovna rovněž schválila novelu, podle níž budou moci v Česku vznikat energetické komunity.
1. 12. 2023Aktualizováno1. 12. 2023, 12:50|
Ceny energií by mohly klesnout tak, jak s tím počítá vláda, myslí si Bartuška
Pokles cen energií, aby se tím vyrovnalo zdražení jejich regulované složky, vypadá zatím nadějně, prohlásil v pořadu Interview ČT24 zvláštní zmocněnec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška. Právě s podobným snížením počítá vláda. Bartuška si myslí, že Česko a Evropa navzdory obavám přečkají zimu bez větších problémů, pokud nedojde k vojenskému útoku na energetickou infrastrukturu.
1. 12. 2023|jch
Získali jsme kapacitu v budovaném pevninském LNG terminálu v Německu, oznámil premiér Fiala
Premiér Petr Fiala (ODS) oznámil, že Česká republika ve spolupráci s energetickou skupinou ČEZ získala kapacitu v budovaném terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Německu. Terminál se bude nacházet ve Stade nedaleko Hamburku. V současnosti má Česká republika do roku 2027 pronajatou část terminálu na LNG v Nizozemsku, kde má k dispozici asi tři miliardy metrů krychlových plynu ročně.
23. 11. 2023Aktualizováno23. 11. 2023, 22:58|jch