TÉMA

Zřícení letadla na Sinaji

Zřícení letadla na Sinaji

Rok od výbuchu letadla nad Sinají: Rusko zvažuje, že obnoví lety do Egypta

Před rokem se na egyptském Sinajském poloostrově zřítilo charterové letadlo Airbus A321 ruské společnosti Kogalymavia s 224 lidmi na palubě. Tragédii, ke které se přihlásili tamní džihádisté napojení na Islámský stát, nikdo nepřežil. Památku mrtvých už v neděli uctili lidé v Egyptě i Rusku. Rusko od katastrofy do Egypta nelétá. Nyní se začíná mluvit o obnovení letů do Káhiry.
31. 10. 2016|
Zřícení letadla na Sinaji

Za pádem ruského letadla na Sinaji prý stojí příbuzný bojovníka IS

Hlavním podezřelým z loňského pumového útoku na ruské letadlo, které se zřítilo na Sinajském poloostrově, je prý bratranec muže, který bojuje v řadách Islámského státu v Sýrii. S odvoláním na zdroje blízké egyptskému vyšetřování to uvedla agentura Reuters. Za teroristický útok loňský čin označila většina zemí včetně Ruska, zatímco Egypt dosud tvrdil, že pro tuto hypotézu neexistují důkazy. Při tragédii tehdy zemřelo 224 lidí.
29. 1. 2016Aktualizováno29. 1. 2016, 13:01|
Zřícení letadla na Sinaji

Teroristé podle britské rozvědky mluvili o útoku na Sinaji, Putin souhlasí se zákazem letů

Britská rozvědka zachytila po pádu ruského letadla na Sinaji komunikaci teroristů. Mluvili o organizování velkého útoku v oblasti. Napsal to britský list Daily Telegraph. Informaci zaznamenali britští agenti až po katastrofě, při které minulou sobotu zahynulo 224 lidí. Britové po zákazu odletů z Šarm aš-Šajchu obnovili spojení. Šéf ruské tajné služby nicméně navrhl a prezident Vladimir Putin s tím souhlasí, aby se zakázalo aerolinkám létat do Egypta, dokud se příčiny katastrofy nevyšetří.
6. 11. 2015Aktualizováno6. 11. 2015, 19:46|
Zřícení letadla na Sinaji

Po Washingtonu se ozývá i Londýn: Stopy od pádu airbusu vedou k IS

Pád ruského airbusu na Sinaji čím dál více spojuje s Islámským státem (IS) také Londýn. Premiér David Cameron považuje verzi o teroristickém útoku sinajské odnože IS za stále pravděpodobnější. Ostrovy tak přisuzují odpovědnost radikálům podobně jako američtí zpravodajové. Bílý dům ale zatím nevylučuje ani ostatní verze. Británie a Irsko zastavily ve středu odlety svých letadel z letoviska Šarm aš-Šajch. Britské aerolinky ale začnou turisty přivážet už v pátek.
5. 11. 2015Aktualizováno5. 11. 2015, 23:07|
Zřícení letadla na Sinaji

Češi se dovolené v Egyptě nebojí, ministerstvo nabádá k obezřetnosti

Česko zatím žádná omezení v souvislosti s možným teroristickým útokem na ruské letadlo nechystá. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) českým turistům v Egyptě žádné bezprostřední nebezpečí nehrozí. Cesty do egyptských destinací se zatím nechystají omezovat ani letecké společnosti. Diplomacie ale v oblasti dlouhodobě doporučuje zvýšenou obezřetnost.
5. 11. 2015Aktualizováno5. 11. 2015, 19:33|
Zřícení letadla na Sinaji

Kreml odmítá teorii o útoku na ruské letadlo jako spekulaci

Dosavadní hypotézy o příčinách pádu ruského letadla nad Egyptem jsou spekulace. Řekl to mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Premiér Dmitrij Medvěděv nařídil ministrovi dopravy vyjednat se státy, kam létají ruské letecké společnosti, zpřísnění bezpečnostních opatření. Británie a USA se kloní k tomu, že příčinou pádu letadla byla bomba. Londýn považuje za pravděpodobného viníka radikály z Islámského státu působící na Sinaji.
5. 11. 2015Aktualizováno5. 11. 2015, 13:03|
Zřícení letadla na Sinaji

Bezletových zón přibývá ostošest – nováčkem je egyptský Sinaj

Egyptský Sinaj, kde havaroval ruský airbus, je pouze jedním z řady rizikových vzdušných prostorů. Zvlášť v posledních týdnech přibývají nové. Piloti se nyní vyhýbají víc než deseti nebezpečným oblastem – mimo jiné části Ukrajiny, Krymu, Afghánistánu, Pákistánu nebo Sýrie. Omezení se týkají i spojů z České republiky. Ještě před 25 lety se přitom v Evropě a jejím okolí létalo všude.
4. 11. 2015Aktualizováno4. 11. 2015, 09:12|
Zřícení letadla na Sinaji

Bomba? Exploze nádrží? USA zachytily v době katastrofy ruského airbusu tepelnou stopu

Americký satelit zaznamenal v době zřícení ruského dopravního letounu Airbus A321 nad Sinají zvýšenou tepelnou aktivitu. Informovala o tom stanice CBS News. Tepelná stopa by tak mohla být například důsledkem náhlé exploze motoru či palivových nádrží, ale i důsledkem výbuchu nálože. Agentura TASS s odvoláním na své zdroje v Káhiře napsala, že vyšetřovatelé nalezli na místě nehody předměty nepocházející z letadla. V ruském Petrohradu mezitím pokračuje identifikace dalších těl obětí.
3. 11. 2015Aktualizováno3. 11. 2015, 16:25|
Zřícení letadla na Sinaji

Čtyři teorie: Co způsobilo nejhorší tragédii v historii ruského civilního letectví?

Egyptští vyšetřovatelé spolu se zahraničními experty začali vyšetřovat tragédii airbusu ruských aerolinek Kogalymavia, při níž na Sinaji zemřelo 224 pasažérů. Mezi možné příčiny nehody patří technická závada, lidská chyba a terorismus. Aerolinky ale tvrdí, že byl jejich stroj technicky v pořádku a posádka byla zkušená. Bezpečnostní experti zase zpochybňují tvrzení radikálů, že stroj sestřelili. Za pravděpodobnější scénář považují bombu na palubě. „Ruská média začínají o teroristické verzi mluvit stále častěji. Oficiální místa ale říkají, že je velmi málo informací, aby se touto verzí mohla zabývat,“ uvedl zpravodaj ČT Miroslav Karas.
2. 11. 2015Aktualizováno2. 11. 2015, 22:11|
Zřícení letadla na Sinaji

Aerolinky: Pád ruského letadla způsobily vnější vlivy. Černá skříňka to ale prý vyvrací

Stále nejasnější jsou diskuze nad příčinou katastrofy ruského letadla nad Sinají. Aerolinky Kogalymavia u svého stroje vyloučily závadu či chybu pilotů – za pádem letadla prý bylo „mechanické působení zvenčí“. Podobnou verzi ale podle všeho vylučují data z černé skříňky, jak uvedl zdroj znalý analýzy. Na vyšetřování přímo v Egyptě spolupracují místní experti s kolegy z Ruska a Francie. Nejhorší katastrofu v dějinách ruského civilního letectví nepřežil nikdo z 224 lidí na palubě.
2. 11. 2015Aktualizováno2. 11. 2015, 19:49|
Zřícení letadla na Sinaji

Experti začali zkoumat černé skříňky airbusu. Rozpadl se už ve vzduchu

Ruské letadlo s 224 lidmi na palubě, které se v sobotu zřítilo v Egyptě, se rozpadlo ještě ve vzduchu. Řekl to šéf ruské federální agentury pro leteckou dopravu Alexandr Něradko. Ruský ministr dopravy Maxim Sokolov ovšem upozornil, že ke stanovení příčin tragédie je ještě daleko. Letecká společnost Kogalymavia, které zřícený airbus patřil, musela z rozhodnutí úřadů zrušit všechny lety.
1. 11. 2015Aktualizováno1. 11. 2015, 19:20|
Zřícení letadla na Sinaji

Na místo pádu airbusu míří vyšetřovatelé z Ruska, Německa a Francie

Ruští vyšetřovatelé prohledali kanceláře aerolinek Kogalymavia, jejíž stroj se s 224 lidmi na palubě zřítil v Egyptě, a zabavili zde blíže neupřesněné dokumenty. Vyšetřovatelé také začali prověřovat vzorky paliva z ruské Samary, kde havarovaný stroj naposledy tankoval. Manželka kopilota letadla podle ruské státní televize NTV uvedla, že její muž si před odletem stěžoval na technický stav stroje. Kromě ruských expertů míří na místo neštěstí na severu Sinaje také letečtí vyšetřovatelé z Německa a Francie.
31. 10. 2015Aktualizováno31. 10. 2015, 23:52|
Zřícení letadla na Sinaji

Na Sinaji havaroval ruský letoun s 224 lidmi. Nikdo nepřežil

Airbus A-321 ruské společnosti Kogalymavia s 224 lidmi na palubě se zřítil v centrální části Sinajského poloostrova poté, co vzlétl z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch u Rudého moře a mířil do Ruska. Egyptští záchranáři našli zcela zničený stroj v horách, 35 km jižně od města al-Aríš na pobřeží Středozemního moře, a z jeho trosek vytáhli již přinejmenším polovinu mrtvých těl včetně všech 17 dětí na palubě. Egyptské úřady oznámily, že nehodu nepřežil žádný z pasažérů. Vyšetřující orgány zároveň potvrdily nález černé skříňky.
31. 10. 2015Aktualizováno31. 10. 2015, 15:23|