Rok od výbuchu letadla nad Sinají: Rusko zvažuje, že obnoví lety do Egypta

Rusko a Egypt si připomínají výročí tragédie Airbusu A321 (zdroj: ČT24)

Před rokem se na egyptském Sinajském poloostrově zřítilo charterové letadlo Airbus A321 ruské společnosti Kogalymavia s 224 lidmi na palubě. Tragédii, ke které se přihlásili tamní džihádisté napojení na Islámský stát, nikdo nepřežil. Památku mrtvých už v neděli uctili lidé v Egyptě i Rusku. Rusko od katastrofy do Egypta nelétá. Nyní se začíná mluvit o obnovení letů do Káhiry.

Airbus A321 vzlétl v sobotu 31. října 2015 z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch. Mířil do Petrohradu. Asi 23 minut od startu zmizel z radarů. Zřítil se na Sinajském poloostrově, pád letadla nikdo nepřežil.

„Ruská tajná služba poměrně rychle oznámila, že za tragédií letu byl teroristický útok. Podle ruských vyšetřovatelů kdosi z pozemního personálu na letišti do stroje propašoval přibližně kilogram výbušniny. Letadlo se po její iniciaci rozpadlo ve výšce přes devět kilometrů. Nikdo z 224 lidí na palubě neměl šanci přežít,“ uvedl zpravodaj ČT David Miřejovský.

Studio 6 k pádu letadla ruských aerolinek na Sinaji (zdroj: ČT24)

Většina obětí byli Rusové, na palubě jich zemřelo celkem 219. Truchlící se v neděli sešli v Petrohradu. Památku mrtvých bude připomínat základní kámen, na kterém do roka vyroste památník, a 224 vysazených stromů.

Káhira zvýšila bezpečnostní standardy letiště

Rusko zastavilo po katastrofě lety do Egypta, dokud se nezlepší bezpečností opatření. K jejich obnovení ještě nedošlo. Egypt krok Ruska značně ekonomicky zasáhl, uvedl zpravodaj ČT Miřejovský. Ruští turisté tvořili velkou část klientely místních resortů.

„Egyptská vláda dlouho nechtěla připustit teroristický útok, protože jí bylo jasné, k jakým důsledkům to povede. Prezident Sísí to přiznal až letos v únoru,“ uvedl komentátor ČRo Plus Libor Dvořák.

obrázek
Zdroj: ČT24

„V současné chvíli se mluví o obnovení letů, protože Káhira už údajně zajistila bezpečnostní opatření, která Rusko požaduje. Téměř dokončen je například nový terminál letiště v egyptském hlavním městě, který bezpečnostní standardy splňuje a kam by mohly aerolinky z Ruska začít létat,“ uvedl Miřejovský.

V Rusku se dnes především mluví o boji proti terorismu. „Rámy a kontroly jsou v metru, na nádražích, ale třeba i v nákupních centrech. Tajné služby tvrdí, že za poslední měsíce překazily desítky teroristických útoků na území Ruska,“ uvedl Miřejovský.