Na Sinaji havaroval ruský letoun s 224 lidmi. Nikdo nepřežil

Zprávy ve 12: Za pádem letadla mohly být technické problémy (zdroj: ČT24)

Airbus A-321 ruské společnosti Kogalymavia s 224 lidmi na palubě se zřítil v centrální části Sinajského poloostrova poté, co vzlétl z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch u Rudého moře a mířil do Ruska. Egyptští záchranáři našli zcela zničený stroj v horách, 35 km jižně od města al-Aríš na pobřeží Středozemního moře, a z jeho trosek vytáhli již přinejmenším polovinu mrtvých těl včetně všech 17 dětí na palubě. Egyptské úřady oznámily, že nehodu nepřežil žádný z pasažérů. Vyšetřující orgány zároveň potvrdily nález černé skříňky.

Po prvotním ohledání místa neštěstí dospěli vyšetřovatelé k závěru, že letadlo havarovalo kvůli technické poruše. Podle jejich verze se zřítilo na zem ve výrazně svislé poloze, což mělo za následek rozlomení stroje na dvě části. Ta menší, v zadní části letadla, shořela, ta větší narazila do skály. „Leží tu na zemi mnoho mrtvých. Mnoho jich ale také zůstalo v letadle, připoutáno ve svých sedačkách,“ prozradil agentuře Reuters  anonymní zdroj z egyptských bezpečnostních složek.

Islamisté se přihlásili k sestřelení ruského letadla
Zdroj: ČT24

Tuto verzi událostí nicméně odmítá místní odnož Islámského státu, která označila samu sebe za původce zničení letadla. „Bojovníci IS byli schopni sestřelit letadlo s 220 ruskými 'křižáky' na palubě. Všichni z okupantů díkybohu zahynuli,“ napsali radikálové na twitterovém účtu.

„V různých médiích se objevují rozmanité informace o tom, že ruské dopravní letadlo bylo údajně sestřeleno protiletadlovou raketou vypálenou teroristy. Tuto informaci není možné považovat za správnou,“ uvedl ruský ministr dopravy Maxim Sokolov.

Jedná se o jednu z nejhorších leteckých katastrof za posledních 15 let, která se stala vůbec nejtragičtější v historii ruské a sovětské aviatiky.

Na palubě byli pouze ruští občané a tři Ukrajinci

Podle agenturních zpráv byl postiženým strojem Airbus A-321, který provozovala ruská letecká společnost Kogalymavia. Stroj mířil do Petrohradu a pro charterový let jej měla pronajatý cestovní kancelář Brisco. 

Na palubě se nacházelo 224 lidí včetně sedmi členů posádky. Z 217 pasažérů bylo 138 žen, 62 mužů a 17 dětí. Jednalo se v drtivé většině o občany ruské národnosti. Výjimkou byli tři cestující s ukrajinským pasem. 

Příčina neštěstí není dosud známa. Podle egyptských bezpečnostních zdrojů nic nenasvědčuje sestřelení letounu.

„Letoun Airbus A-321 společnosti Kogalymavia, letící na trase Šarm aš Šajch - Petrohrad, odletěl v 06:51 moskevského času (04:51 SEČ). V 07:14 nenavázal kontakt s Larnakou (na Kypru) a zmizel z radarových monitorů,“ sdělil podle agentury TASS Sergej Izvolskij, mluvčí ruského úřadu pro kontrolu leteckého provozu Rosavia.

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil na neděli den státního smutku a nařídil, aby do Egypta byly neprodleně vyslány týmy záchranářů a vyšetřovatelů. Ruské úřady podle něj také musí poskytnout rodinám postižených maximální pomoc.

V souvislosti s pádem letadla nabídl Egyptu součinnost také Izrael. „Byl vytvořen letecký most egyptskými vojenskými letadly, která mají oběti nehody přepravovat přímo do Káhiry,“ doplnil Štěpán Macháček, zpravodaj ČRo-Radiožurnálu.

Stejné letadlo hlásilo údajně v minulém týdnu opakované poruchy s motorem

Při zkoumání možných příčin havárie se již nechali slyšet zástupci Řízení letového provozu v Šarm aš-Šajchu. „Tvrdí, že stejné letadlo, které dnes havarovalo, hlásilo už během minulého týdne opakovaně problémy s motory,“ přetlumočil Macháček podstatnou informaci.

Příbuzní ruských turistů cestujících z Šarm aš-Šajchu poté, co se na petrohradském letišti Pulkovo dozvěděli zprávu o pádu letadla
Zdroj: ČTK/AP/Dmitrij Loveckij

Agentura TASS s odvoláním na káhirské mezinárodní letiště uvedla, že posádka letounu krátce před zmizením z radarů žádala o přistání na nejbližším letišti v al-Aríši. Hlásila problémy s radiostanicí. Stroj zmizel z radarů po 23 minutách od startu. Letoun byl v té době podle egyptských dispečerů ve výšce zhruba 9000 metrů.

Interfax s odvoláním na odborný portál Flightradar24 uvedl, že letoun krátce před zmizením z radarů prudce klesl na výšku 1500 metrů.

Už v lednu 2004 se nedaleko letoviska Šarm aš-Šajch zřítilo charterové letadlo Boeing 737 egyptské soukromé letecké společnosti Flash Air. Zahynulo tehdy všech 148 lidí, z toho 134 francouzských turistů, kteří se vraceli domů z dovolené. Přesnou příčinu nehody se nepodařilo vyšetřit.

  • 200 obětí - 10. července 1985 - Havárie sovětského letadla Tupolev Tu-154 na vnitrostátním letu nedaleko uzbeckého Učkuduku si vyžádala 200 lidských životů. Příčinou byla
    chyba pilota.
  • 178 obětí - 11. října 1984 - Letadlo Tu-154 sovětské společnosti Aeroflot se zřítilo při mezipřistání v Omsku. Při neštěstí zahynulo 178 lidí, z toho čtyři na letišti.
  • 176 obětí - 13. října 1972 - Při havárii sovětského letadla Il-62 nedaleko Moskvy přišlo o život 176 lidí. Příčinu ve své době vůbec nejhoršího leteckého neštěstí se nikdy nepodařilo vyšetřit.
  • 170 obětí - 22. srpna 2006 - Na východě Ukrajiny, asi 45 kilometrů severně od Doněcku, havarovalo ruské letadlo Tu-154 společnosti Pulkovo se 170 lidmi na palubě. Neštěstí nikdo nepřežil.
  • 163 obětí - 7. července 1980 - Letoun Tu-154 se zřítil krátce po startu v tehdejší kazašské metropoli Almaty. Zahynulo 163 lidí, z toho jeden člověk na zemi.
  • 145 obětí - 3. července 2001 - Ruské letadlo Tu-154 se zřítilo u sibiřského města Irkutsku, zahynulo všech 145 osob, mezi nimi 12 Číňanů. Letadlo aerolinek Vladivostokavia dopadlo do lesnaté krajiny u vesnice Burdakovky, asi 30 km od Irkutsku.
  • 141 obětí - 29. srpna 1996 - Stroj Tu-154 ruské společnosti Vnukovo Airlines se 141 osobami na palubě havaroval nad norským souostrovím Špicberky. Neštěstí nikdo nepřežil.