Experti začali zkoumat černé skříňky airbusu. Rozpadl se už ve vzduchu

Události: Vyšetřování pádu airbusu bude trvat měsíce (zdroj: ČT24)

Ruské letadlo s 224 lidmi na palubě, které se v sobotu zřítilo v Egyptě, se rozpadlo ještě ve vzduchu. Řekl to šéf ruské federální agentury pro leteckou dopravu Alexandr Něradko. Ruský ministr dopravy Maxim Sokolov ovšem upozornil, že ke stanovení příčin tragédie je ještě daleko. Letecká společnost Kogalymavia, které zřícený airbus patřil, musela z rozhodnutí úřadů zrušit všechny lety.

„Všechny znaky svědčí o faktu, že destrukce letounu nastala ve vzduchu a ve velké výšce," uvedl Něradko. Rozpad letounu ve vzduchu naznačuje mimo jiné i to, že trosky jsou rozesety na velké ploše.

Letadlo mířící z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch do Petrohradu se do problémů dostalo krátce po startu ve výšce přes 9144 metrů. Spekuluje se o možné technické závadě, vyšetřovatelé nevyloučili ani možnou explozi bomby na palubě.

„Není možné správně odpovědět na otázku o příčinách havárie, shromážděno je zatím málo informací,“ upozornil ministr Sokolov, který dorazil na místo havárie.

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí zdůraznil, že vyšetřování může trvat měsíce, a současně vyzval, aby se nespekulovalo o možných příčinách. Na zkoumání černých skříněk se vedle ruských a egyptských expertů podílejí i Francouzi. Zatím není známo, kdy budou výsledky.

Trosky ruského airbusu
Zdroj: Mohamed Abd El Ghany/Reuters

K pádu letadla se již v sobotu přihlásilo teroristické hnutí Islámský stát, které ale neuvedlo, jakým způsobem zkázu způsobilo. Moskva a Káhira tvrzení islamistů odmítly. Podle expertů teroristé v oblasti nemají k dispozici zbraně, kterými by letadlo v takové výšce mohli sestřelit. Vyšetřovatelé nicméně nevylučují možnost pumového útoku.

Posádka byla zkušená a palivo v pořádku

Trestní vyšetřování začalo v rusku prakticky okamžitě po katastrofě. Vyšetřovatelé se zaměřili na výslechy pozemního personálu, který letadlo před osudným letem připravoval či přišel do kontaktu s jeho posádkou. Odebrali také vzorky paliva v ruské Samaře, kde havarovaný stroj naposledy tankoval. Prověrka ale ukázala, že palivo odpovídalo normám.

Problémy neměli ani piloti stroje. „Posádka prošla před odletem do Šarm aš-Šajchu lékařskou prohlídkou a byla uznána schopnou k letu,“ potvrdila mluvčí prokuratury Maja Ivanovová.

Oblast dopadu trosek hlídá egyptská armáda
Zdroj: Mohamed Abd El Ghany/Reuters

Úřad pro kontrolu leteckého provozu Rostransnadzor podle ruských agentur nařídil zastavit lety všech letounů Airbus A321 aerolinek Kogalymavia. Představitelé společnosti ale podle RIA Novosti uvedli, že zatím žádné takové nařízení nedostali.

Kogalymavia rovněž uvedla, že letadlo mělo všechny potřebné certifikáty. Manželka kopilota letadla ale podle ruské státní televize NTV uvedla, že její muž si před odletem stěžoval na technický stav stroje. TASS s odvoláním na káhirské letiště zase informoval, že piloti krátce před zmizením letounu z radarů žádali kvůli závadě na komunikačním zařízení o přistání na nejbližším letišti.

Rusko truchlí nad oběťmi letecké havárie (zdroj: ČT24)

Památku obětí uctili i někteří Kyjevané

Těla obětí letecké katastrofy budou v neděli večer a v pondělí ráno postupně přepravena do Petrohradu. Cestující pocházeli z devíti oblastí Ruské federace. Nejvíce jich bylo z Petrohradu, celkem 127.

Prezidenta republiky Miloše Zemana hluboce zasáhla zpráva o letecké katastrofě na Sinaji, při které zahynulo přes dvě stě občanů Ruské federace, včetně dětí. Prezident republiky vyslovuje upřímnou soustrast ruskému lidu. V mysli je s blízkými obětí katastrofy, kterým přeje hodně vnitřní síly v těchto mimořádně těžkých okamžicích.
Jiří Ovčáček
mluvčí prezidenta ČR

Do Petrohradu se sjíždějí příbuzní zemřelých, od nichž chtějí úřady získat vzorky DNA kvůli identifikaci obětí. V celém Rusku platí z rozhodnutí prezidenta Vladimira Putina státní smutek a vlajky jsou spuštěny na půl žerdi.

Květiny a svíčky před ruským velvyslanectvím v Kyjevě
Zdroj: Valentyn Ogirenko/Reuters

Památku obětí neštěstí ruského letounu v Egyptě se podle agentury AFP rozhodli uctít i někteří Kyjevané. Na palubě letadla byli tři nebo čtyři občané ukrajinské národnosti. Před ruským velvyslanectvím položilo několik rodin květiny, zapálené svíčky a plyšová zvířátka. Při havárii zahynulo i 17 dětí, nejmladšímu bylo deset měsíců.

Jde o nezvyklý projev sympatií vzhledem k napjatým vztahům mezi Moskvou a Kyjevem kvůli konfliktu na východě Ukrajiny.

Egyptští záchranáři organizují převoz těl obětí leteckého neštěstí na Sinaji
Zdroj: ČTK/AP/Amr Nabil

V místě dopadu airbusu záchranáři obnovili pátrání po zbylých 61 tělech. Ostatních 163 nalezených těl již záchranné týmy odvezly do márnic. Cestující byli podle ruských zdrojů ve věku od deseti měsíců do 77 let. Oblast pátrání se rozšířila na 15 kilometrů kolem místa dopadu letadla. „Našli jsme jednu tříletou dívku osm kilometrů od místa, kam se zřítila většina trosek letounu,“ řekl AFP jeden ze záchranářů.