TÉMA

Islámský stát

Mladí Rusové se obávají mobilizace. Do zahraničí odešly statisíce mužů

Další vlnu mobilizace očekává v příštích měsících skoro polovina Rusů. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění Nezávislého centra Levada v Moskvě. A to i přes ujišťování Kremlu, že nové povinné odvody do armády nejsou potřeba. Počet dobrovolníků podle ruských úřadů od začátku roku překonal 100 tisíc.
13. 4. 2024|

Komplic útočníka na štrasburské vánoční trhy dostal třicet let vězení

V souvislosti s útokem na vánoční trhy ve Štrasburku v roce 2018, při kterém zemřelo pět lidí, udělil soud v Paříži třicetiletý trest vězení. Dostal ho muž, který podle obžaloby útočníkovi pomohl obstarat si zbraň, píše agentura AFP. Samotného pachatele zastřelila po dvou dnech od útoku policie.
4. 4. 2024|

V Tádžikistánu zadrželi v souvislosti s teroristickým útokem u Moskvy devět lidí

Tádžické bezpečnostní složky tento týden zadržely devět lidí, kteří podle nich mají vazby na podezřelé z teroristického útoku v koncertní síni u Moskvy a na Islámský stát-Chorásán, tedy afghánskou odnož tohoto teroristického uskupení. S odvoláním na bezpečnostní zdroj z této středoasijské země to v pátek napsala agentura Reuters.
29. 3. 2024|

Za nesmysl označil Bílý dům ruská tvrzení o vazbách Ukrajiny na teroristy

Ruský vyšetřovací výbor tvrdí, že získal důkazy o vazbě mezi Ukrajinou a pachateli nedávného teroristického útoku v Krasnogorsku u Moskvy. Podle vyjádření výboru útočníkům poskytli hotovost a finance v kryptoměně „ukrajinští nacionalisté“, napsala ruská státní agentura RIA Novosti. K útoku se nicméně opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát, naposledy ve čtvrtek. Kyjev jakékoliv vazby důrazně popřel. Spojené státy americké opakovaně varovaly Moskvu před teroristickou hrozbou, na aktuální ruské tvrzení reagují, že jde o nesmysl.
28. 3. 2024Aktualizováno28. 3. 2024, 19:30|

Francie zpřísnila bezpečnostní opatření na nejvyšší míru a povolala do měst další čtyři tisíce vojáků

Po pátečním teroristickém útoku v Rusku zvyšuje bezpečnostní opatření řada států, například Slovensko, Norsko, Německo či Francie. Ta je zpřísnila na nejvyšší stupeň. Ke třem tisícům vojáků, kteří hlídkují ve městech, přibyli další. Paříž, ale i ostatní města jsou před blížícími se velikonočními svátky v pohotovosti.
26. 3. 2024Aktualizováno26. 3. 2024, 21:01|

Bezpečnostní situace je podle Koudelky nejvážnější od druhé světové války. Role BIS je zásadní, prohlásil Pavel

Současná bezpečnostní situace je podle ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky nejvážnější od druhé světové války. To, co dělají ruští vojáci na Ukrajině, nebo to, co palestinští teroristé provedli v Izraeli, by bez milosti udělali také u nás, řekl novinářům po jednání s prezidentem v pražském sídle kontrarozvědky. Žádné konkrétní informace o přímém ohrožení bezpečnosti Česka momentálně tajné služby nemají. Podle Petra Pavla je v současnosti role BIS zásadní.
26. 3. 2024Aktualizováno26. 3. 2024, 20:47|

Rusko vsadilo do vazby dalšího muže v souvislosti s teroristickým útokem v Moskvě

Moskevský soud v úterý uvalil vazbu na Ališera Kasimova. Jde již o osmého muže středoasijského původu, obviněného v rámci vyšetřování teroristického útoku v koncertní síni v Krasnogorsku na předměstí Moskvy. Ruští vyšetřovatelé vyslechli v Tádžikistánu rodiny čtyř obviněných.
26. 3. 2024|

Mladý šatnář před terorem v Moskvě zachránil přes sto lidí. Podezřelí se u soudu objevili zbití a zkrvavení

Tisícům návštěvníků koncertu pomohla včasná reakce záchranných složek i jeden odvážný čin. Během pátečního teroristického útoku v ruském Krasnogorsku se podařilo z tamní koncertní haly evakuovat přes pět tisíc lidí. Více než stovku lidí vyvedl zadním vchodem patnáctiletý šatnář Islam Chalilov. Útok spáchali islamisté, prohlásil ruský lídr Vladimir Putin. Stále ale hledá spojení s Kyjevem.
25. 3. 2024Aktualizováno25. 3. 2024, 21:49|

Rusko je dle IS v protimuslimské koalici, za útokem u Moskvy zřejmě stojí afghánská odnož

Za pátečním útokem v koncertní hale u Moskvy stojí podle dosavadních informací takzvaný Islámský stát (IS), konkrétně afghánská větev Islámského státu – Chorásán. IS se k masakru sám opakovaně přihlásil, a i když jsou z minulosti známé případy, kdy se takové tvrzení neprokázalo, v tomto případě potvrzují účast IS i americké zpravodajské služby, které uvedly, že nemají žádný důvod o odpovědnosti této organizace pochybovat. Spáchání útoku teroristy z IS navíc dává s ohledem na protiruské zaměření teroristické organizace smysl. Podle nové bilance, již oznámil šéf ruské kriminální ústředny Alexandr Bastrykin, zahynulo nejméně 139 lidí a dalších 182 utrpělo zranění.
25. 3. 2024Aktualizováno25. 3. 2024, 17:19|

Rusko drží státní smutek za oběti střelby na předměstí Moskvy, soud obvinil čtyři lidi z terorismu

Čtyři muže, které označily ruské úřady za podezřelé z podílu na útoku v Krasnogorsku na západním okraji Moskvy, obvinil moskevský soud z teroristického činu spáchaného skupinou a poslal je do vazby. Úřady informovaly o zatčení jedenácti lidí, které s terorismem v Krasnogorsku spojují, včetně čtyř útočníků. Rusové v neděli drží celostátní smutek na památku obětí pátečního teroristického útoku v krasnogorské koncertní síni, který si vyžádal podle aktualizovaných informací ruských úřadů nejméně 137 mrtvých. Jsou mezi nimi i tři děti. Počet raněných se zvýšil na 152 včetně pěti dětí, upřesnilo ruské ministerstvo pro mimořádné situace. V nemocnicích zůstává 107 pacientů, z nichž je podle ruských médií šestnáct v kritickém stavu. Tamní bezpečnostní složky mezitím pokračují ve vyšetřování útoku.
24. 3. 2024Aktualizováno24. 3. 2024, 23:36|

Útok v Moskvě je součástí války s protimuslimskými zeměmi, uvedl Islámský stát. Obětí je přes sto

Počet obětí pátečního teroristického útoku v Krasnogorsku na okraji Moskvy vzrostl na 133. Střelba skupiny ozbrojenců do návštěvníků koncertu si navíc vyžádala 147 zraněných, řada z nich je zraněna těžce, píší agentury TASS a Reuters. V sobotu se k útoku opět přihlásil Islámský stát (IS), který večer na sociální síti zveřejnil video, o němž tvrdí, že se jedná o záběry z útoku. Podle ředitele ruské tajné služby FSB Alexandra Bortnikova bylo zadrženo jedenáct lidí, uvedla agentura TASS s odvoláním na Kreml. Ruský lídr Vladimir Putin oznámil, že oběti útoku uctí nedělní celostátní smutek.
23. 3. 2024Aktualizováno23. 3. 2024, 23:36|

Světoví lídři odsuzují páteční útok v Moskvě. Popisují jej jako „odporný a strašlivý“

Světoví státníci odsuzují páteční teroristický útok v Krasnogorsku na okraji Moskvy. Ten si podle ruských vyšetřovatelů, na něž odkazuje ruský nezávislý deník Kommersant, vyžádal 133 lidských životů. Střelba skupiny ozbrojenců do návštěvníků koncertu si navíc vyžádala 145 zraněných, řada z nich je zraněna těžce, píší agentury TASS a Reuters. K útoku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát.
23. 3. 2024|

Střelci v koncertní síni u Moskvy zabili desítky lidí, k útoku se přihlásil Islámský stát

V koncertní síni v Krasnogorsku na západním okraji Moskvy došlo v pátek večer ke střelbě a explozím. Počet obětí stoupl podle ruského portálu Baza na 62. Ruská bezpečnostní služba FSB po osmé hodině večer informovala o nejméně čtyřiceti mrtvých a stovce raněných. K zodpovědnosti za útok se na sociální síti přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Národní garda pátrá po pachatelích, kteří jsou podle agentury RIA Novosti zřejmě na útěku.
22. 3. 2024Aktualizováno23. 3. 2024, 00:17|

Islámský stát rychle vzestoupil i padl. Jeho krutosti a návratu se v Rakká bojí dodnes

Teroristická organizace Islámský stát vešla do širokého mezinárodního povědomí dobytím měst v Sýrii a Iráku před dekádou. V těchto dnech je to pět let, co byla poražena na posledním zbytku svého území na východě Sýrie. Takzvaný Islámský stát ale dokáže dál udržovat ve strachu obyvatelstvo i ze stínů.
21. 3. 2024|

Před třinácti lety začaly protesty proti Asadovi. Dnes humanitární pomoc potřebují tři čtvrtiny obyvatel

Před třinácti lety vyšli do ulic Syřané, aby protestovali proti režimu Bašára Asada. Začala vleklá a krvavá občanská válka. Humanitární pomoc dnes potřebuje vůbec nejvíc Syřanů od začátku konfliktu. Mnozí již také emigrovali do zahraničí, zejména do Evropy.
16. 3. 2024|

Zóna ČT24: Ukrajina slavila úspěch na moři, u Avdijivky ustupovala

Ukrajina na začátku týdne oslavovala potopení další velké ruské lodi Cezar Kunikov, šlo o několikátý výrazný úspěch v Černém moři. Naproti tomu na zemi se dařilo méně. Po několika měsících bojů s mnohonásobnou ruskou přesilou ukrajinské síly přišly o Avdijivku, stažení zbylých obránců Kyjev oznámil o víkendu. Vojenská pomoc bránící se zemi se od pátku probírala za přítomnosti politických a vojenských špiček na Mnichovské bezpečnostní konferenci.
18. 2. 2024|

Pákistán pozastavil se začátkem voleb fungování mobilních sítí, při útocích zemřelo několik policistů

V Pákistánu se konají parlamentní volby, které jsou poznamenány násilím. Při třech útocích na příslušníky bezpečnostních sil zahynulo nejméně osm lidí a další utrpěli zranění. Krátce před začátkem hlasování pákistánská vláda pozastavila fungování mobilních sítí v celé zemi. Důvěryhodnost hlasování je zpochybňována kvůli zákrokům úřadů vůči expremiérovi Imranu Chánovi a jeho straně.
8. 2. 2024Aktualizováno8. 2. 2024, 12:01|

Íránské revoluční gardy zaútočily v Iráku a v Sýrii. Tvrdí, že cílily na zpravodajce a teroristy

Íránské revoluční gardy uvedly, že zaútočily balistickými raketami na „špionážní centra a shromáždění protiíránských teroristických skupin“ u iráckého Irbílu a v Sýrii zaútočily raketami na „pachatele teroristických operací“ v Íránu. Podle agentury Reuters o tom informovala íránská státní média. Letiště v metropoli iráckého Kurdistánu zastavilo provoz poté, co byly nad městem slyšet exploze, sdělily Reuters irácké bezpečnostní zdroje.
15. 1. 2024Aktualizováno16. 1. 2024, 00:06|

Exploze u Solejmáního hrobu v Íránu si vyžádaly nejméně 95 mrtvých. Úřady mluví o terorismu

Nejméně 95 lidí ve středu zahynulo a dalších 211 jich bylo zraněno při dvou explozích nedaleko hřbitova v íránském městě Kermán, kde je pochován generál Kásim Solejmání, uvedl tamní ministr zdravotnictví Bahrám Ejnolláhí. Oznámil to poté, co státní média hovořila o 103 mrtvých. Podle ministra však byla některá jména obětí započítána dvakrát. K atentátu, který je podle agentury DPA nejhorší ve zhruba 45letých dějinách islámské republiky, se dosud nikdo nepřihlásil. Podle zástupce guvernéra provincie Kermán šlo o terorismus. Polooficiální web Nournews uvedl, že na silnici vedoucí ke hřbitovu explodovalo několik plynových lahví.
3. 1. 2024Aktualizováno3. 1. 2024, 22:22|

Francouzské úřady sledují tisíce podezřelých z radikalismu. Úplnému dohledu brání nedostatek peněz

Francouzská policie sleduje dvacet tisíc lidí, kteří mohou představovat bezpečnostní riziko. Pod dohledem je podle francouzského ministra vnitra Géralda Darmanina zároveň více než pět tisíc podezřelých z radikalismu s označením S. Třetina z nich je na francouzském území v rozporu se zákonem, a to bez povolení k pobytu. Deportovat se daří jen šest procent z těch, kteří by měli zemi opustit, úřady totiž na sledování všech nebezpečných radikálů nemají dostatek financí.
13. 12. 2023|

Spojené státy udeřily na pozice odnože Hizballáhu v Iráku

Americká armáda hlásí dva vzdušné údery na pozice Íránem podporovaných šíitských ozbrojenců v Iráku. Jedná se o první americký zásah proti irácké odnoži teroristické organizace Hizballáh po nedávné vlně útoků na americké jednotky v regionu. Spojené státy se dosud zdráhaly udeřit v Iráku kvůli tamní choulostivé politické situaci a kvůli obavám z rozpoutání širšího konfliktu s Íránem. V minulých týdnech ale americké letectvo zasahovalo proti militantním skupinám v sousední Sýrii.
22. 11. 2023Aktualizováno22. 11. 2023, 13:41|

Část Afghánců zůstává tajně v Pákistánu. Potichu a potmě se skrývají před úřady

Rozhodnutí Pákistánu vyhostit všechny přistěhovalce bez dokumentů se týká hlavně statisíců Afghánců. Vyhlídky na přijatelný život v původní vlasti jsou ale velmi malé, a tak část uprchlíků v zemi zůstává tajně a riskuje zatčení. Afghánci se bojí vyjít ven nebo rozsvítit světla, aby je úřady nenašly. Další skončili v Afghánistánu v nuzných podmínkách v táborech ovládaných islamisty.
10. 11. 2023|

Největší hrozbou je Rusko, Čína dál buduje kontakty, stojí ve výroční zprávě BIS

Rusko je největší bezpečnostní hrozbou pro Česko, uvádí ve výroční zprávě za rok 2022 Bezpečnostní informační služba (BIS). Dodává, že kyberšpionážní aktivity ruských aktérů v tuzemsku ale loni mírně poklesly. V budování kontaktů s politiky pokračovali příslušníci čínských zpravodajských služeb, píše dále kontrarozvědka. Nízká podle ní zůstala v minulém roce hrozba islamistického terorismu.
26. 10. 2023Aktualizováno26. 10. 2023, 21:08|

Koalice válčící s Islámským státem by měla bojovat i s Hamásem, vyzval Macron z Izraele

Francouzský prezident Emmanuel Macron při své úterní návštěvě Izraele navrhl, aby současná koalice proti takzvanému Islámskému státu (IS) v Sýrii a Iráku rozšířila působnost i na boj proti Hamásu. Učinil tak v reakci na útok teroristického hnutí, který si vyžádal na 1400 mrtvých. Macron v Izraeli zopakoval, že je pro humanitární příměří a také pro vytvoření palestinského státu. Odpoledne jednal i se šéfem palestinské samosprávy.
24. 10. 2023Aktualizováno24. 10. 2023, 19:55|