Vražda JFK stále obestřena tajemstvím

Dallas - I když výsledky jeho tříletého působení v nejvyšším americkém úřadě nebyly nijak oslnivé, zapsal se John Fitzgerald Kennedy do 20. století nejen jako nejmladší zvolený americký prezident (ve svých 43 letech), ale i jako americký prezident nejoblíbenější. Byl šarmantní a vtipný, navíc měl úspěch u žen, čehož dokázal dokonale využít. Přátelům se dokonce kdysi svěřil, že ho z nedostatku sexu rozbolí hlava. Vybíral si vyhlášené krasavice a Jackie o většině z nich věděla. Ke zrození legendy JFK však značně přispěla i jeho tragická smrt, která ho zastihla 22. listopadu 1963 v americkém Dallasu.

Svého šarmu naplno využíval i v politice, nelze zapomenout na následující větu. „Neptejte se, co pro vás může udělat vaše země. Ptejte se, co můžete vy udělat pro ni.“

Američané jeho patetické projevy nadšeně přijímali a odpustili mu i politické chyby jako například vylodění v kubánské Zátoce sviní či rostoucí angažmá ve Vietnamu nebo slabé vystoupení při jednání z Nikitou Chruščovem. Sovětský svaz si začal troufat a ponížil Ameriku výstavbou Berlínské zdi. Kennedy jen přihlížel a hluboce tak zklamal západní Berlíňany, než si jejich srdce znovu a natrvalo získal jedinou větou: „Ich bin ein Berliner.“

Kennedy mnohokrát předpověděl svou smrt. Udělal o tom celý film, který natáčel oficiální fotograf Bílého domu. V letadle do Dallasu pak měl říct Jackie: „Pokud me někdo zastřelí puškou z okna, nic s tím nenadělám. Tak proč se bát?“

Nejmladší zvolený a nejmladší, který zemřel, sotva oslavil 1 000 dní v úřadu. Cesta do Dallasu byla neoficiálním začátkem kampaně za jeho znovuzvolení o rok později.

  • 11:37 - Po půl dvanácté dosedá Air Force One v Dallasu. První pár Ameriky vítají nadšené davy. Prezident se zdraví s uvítací komisí. Jeho manželka Jacqueline dostává pugét červených růží.
  • 11:45 - Prezidentská kolona se vydává na 16kilometrovou cestu směrem do centra. Cíl – obchodní centrum, kde má prezident vystoupit. JFK si ještě ráno zjišťoval předpověď počasí a sám se rozhodl, že limuzína zůstane bez střechy.
  • 12:30 - Čtyři kilometry před cílem a necelou hodinu po příletu auto vjíždí na otevřené prostranství. Z šestého patra rohové budovy někdo třikrát vystřelí. Jedna kulka prezidenta míjí – druhá mu proletí krkem. Třetí zásah je do hlavy. Prezident padá na manželku a auto bleskově míří do 6 km vzdálené nemocnice. Když ho přijímají, ještě žije.
  • Nepotvrzená zpráva je, že byl prezident zasažen do hlavy. Jeho žena Jackie není zraněná. Do nemocnice šla vedle nosítek, na kterých byl její muž.
  • 13:00 - Půl hodiny po střelbě lékaři oznamují – prezident nepřežil. Před nemocnicí se scházejí lidé a pugét první dámy, který před 90 minutami dostala, zůstává na zadním sedadle limuzíny.
  • 14:00 - O hodinu později vynášejí z nemocnice prezidentovo tělo v bronzové rakvi. Z manželky Jackie je vdova.
  • 14:15 - V té době o pár kilometrů dál zatýkají v kině čtyřiadvacetiletého bývalého mariňáka. Lee Harvey Oswald měl kromě prezidenta zastřelit i policistu. Následují hodiny výslechů.
  • 14:38 - Rakev s prezidentem a jeho ženou odlétá. Ještě na palubě Air Force One a poprvé v historii v letadle skládá viceprezident Lyndon Johnson přísahu. Poprvé a zatím naposled mu prezidentský slib předříkává žena – federální soudkyně Sarah Hughesová.  
  • 18:00 - Večer přilétá letadlo na vojenskou základnu u Washingtonu. Prezidentovo tělo míří na pitvu. 

Ani dnes není zcela jasné, kdo a proč nechal Johna Kennedyho zabít. Kennedy vládl v krizových letech studené války, kdy se svět na podzim 1962 ocitl na pokraji jaderného konfliktu. Jeho vláda také v rámci boje s komunismem masivně zvýšila počet amerických vojáků v jižním Vietnamu, kde zuřila vietnamská válka, a uvalila, dodnes platné, obchodní embargo na Kubu, kde se rok předtím neúspěšně pokusila svrhnout Fidela Castra.

A právě kubánská stopa bývá nejčastěji zmiňována mezi četnými konspiračními teoriemi o motivu Kennedyho vraždy. Podle některých názorů šlo o pomstu kubánských emigrantů z Miami, kteří Kennedymu nemohli zapomenout, že se jim v dubnu 1961 při vylodění v Zátoce sviní nedostalo očekávané podpory amerického letectva a nevyšel jim proto pokus o svržení Castrova režimu. Podle jiné z verzí nechala Kennedyho zavraždit kubánská tajná služba v odplatě za pokus CIA zavraždit Fidela Castra.

Kubánské emigranty zapojil do své teorie i režisér Oliver Stone, který ve velkofilmu JFK z roku 1991 prezentoval atentát na Kennedyho jako vládní spiknutí CIA a ministerstva obrany USA. Příběh právníka Jima Garrisona (v podání Kevina Costnera), který dodnes jako jediný přivedl tuto vraždu k soudu (v únoru 1969 byl zproštěn obžaloby obchodník Clay Shaw), rozvířil veřejné mínění natolik, že v roce 1992 Kongres schválil postupné odtajňování všech záznamů o vyšetřování Kennedyho vraždy do roku 2017, původně měly být související dokumenty zpřístupněny až v roce 2029. Ani to však zatím vyjasnění nepřineslo.

Přitom údajný Kennedyho vrah, tehdy čtyřiadvacetiletý Lee Harvey Oswald, byl zatčen pár hodin po atentátu. Jenže dva dny nato ho při převozu do jiné věznice zastřelil majitel dallaského nočního klubu Jack Ruby. První vyšetřující komise, kterou v prosinci 1963 ustavil Kennedyho nástupce Lyndon Johnson, dospěla v září 1964 k závěru, že Oswald byl jediným střelcem a jednal na vlastní pěst, stejně jako Ruby, který zemřel v lednu 1967 krátce před obnovením svého procesu. 

Veřejnost se ale se závěry Warrenovy komise nespokojila, takže v polovině 70. let byla ustavena vyšetřující komise Sněmovny reprezentantů, která v roce 1979 připustila verzi více střelců, čímž podpořila teorie o spiknutí. Nakonec ale možnost druhého střelce nepotvrdila a v roce 1988 bylo vyšetřování uzavřeno se stejným závěrem jako v roce 1964.

JFK se narodil 29. května 1917 v Brookline (Massachusetts). Po absolvování Harvardovy univerzity v roce 1940 sloužil v Tichomoří, kde byl těžce raněn. Po válce pracoval jako novinář. V roce 1947 usedl za Demokratickou stranu ve Sněmovně reprezentantů. V roce 1953 se stal senátorem a oženil se s Jacqueline Bouvierovou, s níž měl tři děti (dnes žije už jen nejstarší dcera Caroline, JFK junior se zabil v letadle a druhý syn zemřel krátce po porodu).