Libanon uvedl, že izraelský úder usmrtil v jižní části země čtyři lidi

Agentura AFP uvedla s odkazem na libanonská státní média, že při izraelském útoku na jedoucí automobil v jižním Libanonu byli zabiti čtyři členové rodiny libanonského novináře, včetně tří dětí. Ve válečné situaci není možné tyto informace nezávisle prověřit. Libanon podá stížnost k OSN.

Podle oficiální libanonské tiskové agentury Ani jsou mezi oběťmi sestra novináře a zpravodaje místní rozhlasové stanice Sámira Ajúba a její tři vnoučata ve věku čtrnáct, dvanáct a deset let. Novinář, který seděl za volantem vozu, byl zraněn. Členové jeho rodiny jeli za ním v druhém autě, uvedla AFP.

Úřadující libanonský premiér Nadžíb Míkátí událost označil za „odporný zločin“. Ministr zahraničí Abdalláh Bou Habib agentuře Reuters řekl, že Libanon shromažďuje informace a fotografie k útoku a pravděpodobně v pondělí podá stížnost k OSN. Libanonský poslanec za Hizballáh Hasan Fadlalláh označil útok za „nebezpečný vývoj“, za nějž Izrael zaplatí.

Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari k izraelskému úderu na automobil neposkytl konkrétní informace. Novinářům pouze řekl, že armáda operuje na základě zpravodajských informací a důkladně prošetří každou událost, k níž v Libanonu dojde. Izrael však podle něj nepoleví v útocích na kohokoli, kdo jej ohrožuje.

Místní libanonské úřady v neděli ještě předtím uvedly, že izraelský dron zasáhl dvě sanitky, které jely pro zraněné z nočních úderů v jižním Libanonu, a čtyři zdravotníky zranil. Izraelská armáda oznámila, že podnikla údery na „teroristickou buňku“, která se pokoušela vypálit rakety směrem na Izrael, a že zdravotnické vozy nezaměřila záměrně.

Islamistické hnutí Hizballáh, které působí v Libanonu, pohrozilo Izraeli následky a jeho ozbrojenci později ohlásili vypálení několika raket na sever Izraele, uvedla agentura Reuters. 

Izraelská armáda již dříve uvedla, že jeden její voják byl při nedělních přeshraničních útocích Hizballáhu zabit.

Tvrzení obou stran konfliktu nelze rychle nezávisle ověřit.