NATO posílí svou přítomnost v Kosovu. Protesty před radnicemi pokračují

Události: Nepokoje v Kosovu (zdroj: ČT24)

Desítky členů mezinárodních jednotek KFOR opět hlídají radnice na severu Kosova. V pondělí zde byly při střetech srbských demonstrantů s místní policií zraněny tři desítky členů jednotek KFOR a padesát protestujících Srbů. NATO, pod které mise KFOR spadá, podle agentury DPA oznámilo, že jednotky posílí o přibližně sedm set vojáků. Násilí proti jednotkám KFOR označil šéf unijní diplomacie Josep Borrell za zcela nepřijatelné. Vyzval k okamžité deeskalaci v oblasti, a to jak představitele Kosova, tak srbské demonstranty.

Před radnicemi na severu Kosova i v úterý pokračují protesty proti zvolení starostů z řad etnických Albánců; kosovští Srbové dubnové volby bojkotovali. V pondělí ve většinově srbském Zvečanu někteří Srbové házeli na policisty a vojáky KFOR slzné granáty a podle agentury ANSA i Molotovovy koktejly. Mezi třicítkou zraněných členů mezinárodních jednotek NATO je jedenáct Italů a devatenáct Maďarů. Větší zranění utrpěli tři maďarští vojáci, jejich život ale není ohrožen.

Srbové vyšli protestovat i ve městě Leposavić na severu Kosova, kde podle místních médií více než 24 hodin bránili starostovi, etnickému Albánci, opustit budovu. Zaútočili na dvě auta kosovských novinářů a rozbili jim okna. Nikdo při tomto incidentu nebyl zraněn. 

V reakci na pondělní dění Borrell řekl, že události na severu Kosova byly „šokující“. Vyzval kosovské orgány a demonstranty, aby „okamžitě a bezpodmínečně deeskalovali situaci“. Strany konfliktu podle něj mají jednat zodpovědně a najít politické řešení prostřednictvím dialogu. „V Evropě máme už beztak příliš mnoho násilí, nemůžeme si dovolit další konflikt,“ vzkázal Borrell.

Kosovský premiér i srbský prezident ruší účast na Globsecu

Srbský prezident Aleksandar Vučić v reakci na dění v pondělí zvýšil bojovou pohotovost své země na nejvyšší stupeň. Armádu uvedl do bojové pohotovosti už minulý týden.

Kvůli nepokojům se jak Vučić, tak i kosovský premiér Albin Kurti rozhodli nejet na mezinárodní konferenci Globsec v Bratislavě.

Vučić se v úterý setkal s velvyslanci USA, Británie, Francie, Itálie a Německa a šéfem mise Evropské unie v Prištině. Podle prohlášení prezidentské kanceláře „dal najevo velkou nespokojenost kvůli tomu, že část mezinárodního společenství nadále toleruje jednostranné kroky Prištiny, které vedou k násilí proti srbské komunitě“. Tím se snižuje šance na trvalý mír a stabilitu v regionu, uvedl Bělehrad. Posléze Vučić jednal také s velvyslanci Ruska a Číny.

Srbové, kteří tvoří většinu obyvatel na severu Kosova, nikdy nepřijali vyhlášení kosovské nezávislosti na Srbsku v roce 2008 a stále považují Bělehrad za své hlavní město, podotýká Reuters. Etničtí Albánci tvoří v celém Kosovu více než devadesát procent obyvatel.