Při sérii útoků zemřelo v Kanadě nejméně deset lidí, osmnáct je zraněných

Události: Kanada pátrá po útočnících (zdroj: ČT24)

V kanadské provincii Saskatchewan při sérii nedělních útoků bodnou zbraní zemřelo nejméně deset lidí, osmnáct osob je zraněných. Policie pátrá po dvou podezřelých, kteří jsou stále na útěku. Podle ní jsou ozbrojení a nebezpeční. Podezřelí byli mezitím v pondělí obviněni z vraždy.

Policie vyhlásila po 31letém Damienu Sandersonovi a 30letém Mylesu Sandersonovi rozsáhlé pátrání. Muži podle obvinění zaútočili bodnou zbraní na 13 různých místech ve venkovské oblasti severovýchodně od města Saskatoon v kanadské provincii Saskatchewan. Kromě deseti mrtvých si útok vyžádal dalších nejméně 18 zraněných.

Na vyšetřování se podílejí stovky policistů i dalších osob.

Obvinění byli naposledy spatřeni v neděli, jak jedou v černém Nissanu Rogue ve městě Regina, které se nachází asi 320 kilometrů jižně od místa útoků v James Smith Cree Nation a ve vesnici Weldon, doplnila policie. „Jsme si jistí, že existuje někdo, kdo ví o tom, kde se tito dva muži nacházejí, a má k dispozici informace, které budou pro policii velmi cenné. Vyzýváme vás, abyste kontaktovali místní policii,“ uvedl policejní velitel ve městě Regina Evan Bray.

Nelegální drogy ničí domorodé komunity

Útoky patří k netragičtějším v novodobé kanadské historii. Jejich motiv není znám, nicméně představitelé domorodých komunit hovoří o „souvislosti s drogami“. „Tohle je ničivý následek toho, když škodlivé nelegální drogy naruší naše komunity,“ uvedla Federace suverénních domorodých národů, která sdružuje 74 domorodých komunit v Saskatchewanu. Podle policie si pachatelé některé z obětí vybrali cíleně, jiné zřejmě náhodou.

Velitelka Královské kanadské jízdní policie v provincii Saskatchewan Rhonda Blackmoreová na nedělní tiskové konferenci uvedla, že mrtví a zranění se našli celkem na třinácti různých místech ve venkovské oblasti severovýchodně od města Saskatoon. Podle ní útočníci na některé lidi cílili záměrně, jiní se zřejmě stali náhodnými oběťmi. 

„To, co se v naší provincii stalo, je hrůzostrašné,“ řekla Blackmoreová, podle které jsou mrtví ve vesnici Weldon a v nedaleké rezervaci James Smith Cree Nation, kde žije asi 3400 lidí živících se převážně zemědělstvím, rybařením a lovem. Weldon má zhruba dvě stovky obyvatel.

Spatřeni v Regině

„Podezřelí jsou na útěku, rozhodli jsme o rozšíření varování i na (provincie) Manitoba a Alberta,“ konstatovala policie v prohlášení. Varovala zejména obyvatele měst, kde se podle svědků útočníci pohybovali. Dvojice mužů byla spatřena na útěku v černém osobním autě Nissan Rouge v Regině zhruba 320 kilometrů jižně od Weldonu.

„Pokud jste v oblasti Reginy, buďte opatrní a myslete na případný úkryt. Neopouštějte bezpečná místa. Nepřibližujte se k podezřelým osobám. Neberte stopaře,“ apelovala policie na Twitteru. Zveřejnila i fotografie podezřelých –Damiena Sandersona a Mylese Sandersona. Není jasné, zda jde o příbuzné.

Zdravotní úřad v Saskatchewanu sdělil, že zraněné po ohlášení prvních obětí v neděli ráno místního času (odpoledne SELČ) přijalo několik nemocnic. Pro některé letěly vrtulníky.

„Dnešní (nedělní) útoky v Saskatchewanu jsou strašlivé a srdcervoucí. Myslím na ty, kteří přišli o své blízké, i na zraněné,“ prohlásil kanadský premiér Justin Trudeau. „Neexistují slova, kterými by se dala popsat bolest a ztráta, již způsobilo toto nesmyslné násilí,“ nechal se slyšet guvernér provincie Saskatchewan Scott Moe.

„Je hrozné, jak pobyt ve vězení, alkohol a drogy zničí tolik životů,“ řekl kanadské televizi APTN Michael Brett Burns, jehož partnerka a matka dvou dětí je jednou z obětí útoku.