Brusel prověřuje obcházení protiruských sankcí, chce zlepšit jejich vymáhání

Události: Jak na ruský majetek (zdroj: ČT24)

Evropská unie chce zamezit obcházení sankcí proti Rusku a zlepšit jejich vymáhání. V Bruselu to po jednání ministrů financí řekl Zbyněk Stanjura (ODS) s tím, že další sankce zatím nejsou na pořadu dne. Unie doteď schválila šest sankčních balíčků. Aktuální omezení mají vést k zastavení většiny dodávek ropy z Ruska do zemí sedmadvacítky.

Sankční seznam EU zatím dopadl na 1100 lidí spojených s Putinovým režimem. Brusel teď chce prověřit, jak se sankce dodržují. „Ti, kteří je nechtějí respektovat, využívají slabých míst,“ míní Stanjura. Kontrola má tyto subjekty či jedince identifikovat a potlačit.

Možné obcházení sankcí řeší i české úřady. Finanční analytický úřad prověřuje společnost MSA z Dolního Benešova – významného výrobce armatur. Podle registru je skutečným majitelem firmy sankcionovaný Dmitrij Pumpjanskij. Firma ale tvrdí, že s ním už nemá nic společného.

„Došlo ke změně vlastníka, nicméně selským rozumem je odvoditelné, že se jedná o nějakého bratra nebo jiného příbuzného, takže nejspíš jde o obcházení sankcí,“ konstatoval náměstek ministra pro místní rozvoj Ondřej Profant (Piráti).

Kontrola obcházení sankcí už vyvolala roztržku na hranicích Litvy a ruského Kaliningradu. Litva odmítá pouštět na své území ruské kamiony se sankcionovaným zbožím. Na místě se tvoří fronty.  

„Ruská média mluví o nějaké blokádě Kaliningradu, ale chci zmínit, že jde o pouhé jedno procento převáženého zboží,“ prohlásila litevská premiérka Ingrida Šimonyteová. 

Nejnovější šestý sankční balíček se týká dovozu surovin z Ruska, včetně ropy. Česko si vyjednalo dočasnou výjimku. „Asi by bylo potřeba si to lépe rozmyslet a použít takové sankce, které budou postihovat Rusko a nebudou dělat problémy nám,“ myslí si poslanec SPD Jaroslav Bašta.

„Pokud mají být sankce účinné, tak to má zpětné dopady na ty, kdo ty sankce uvalují,“ podotkl Stanjura.

Čeští poslanci by měli tento týden také projednat novelu zákona, která by měla uplatňování sankcí zrychlit a zamezit jejich obcházení. Evropská unie už ve snaze zabránit obcházení sankcí ztížila Rusku přístup k obchodování s kryptoměnami a zakázala finanční poradenství pro ruské firmy.