Čínská letecká společnost stáhla z provozu typ Boeingu, který se v pondělí zřítil na jihu země

Záchranáři zatím nenašli žádné přeživší v troskách letadla společnosti China Eastern Airlines, které v pondělí havarovalo se 132 lidmi na palubě v horách na jihu Číny. S odvoláním na čínská státní média o tom v úterý informovala agentura AP. Čínské ministerstvo zahraničí uvedlo, že v letadle nebyli žádní cizinci. Podle tamních úřadů vyšetřování příčiny nehody komplikují rozsáhlé škody na havarovaném stroji. Aerolinka všechny letadla stejného typu stáhla z provozu.

„Dosud jsme nenašli žádné přeživší,“ potvrdil v úterý odpoledne šéf bezpečnosti Čínského úřadu pro civilní letectví (CAAC). Zopakoval také, že úspěšné dosud nebylo ani pátrání po černé skříňce, ani určení příčiny neštěstí. Záchranáři na místě našli ohořelé zbytky průkazů totožnosti, kabelek a peněženek.

Šest let starý Boeing 737-800 havaroval v Čuangské autonomní oblasti Kuang-si. Letadlo směřovalo z města Kchun-ming do Kantonu. Stroj, který odstartoval v pondělí 13:11 místního času (6:11 SEČ), po 14:20 místního času (7:20 SEČ) ztrácel rychlost a následně začal prudce klesat. Nad městem Wu-čou se kontakt s letadlem ztratil.

Na místo se vydali záchranáři a také asi šest set vojáků, policistů a hasičů. Nehoda způsobila na horském svahu velký požár, který byl vidět i na satelitních snímcích NASA. Trosky jsou podle AP rozptýleny na velké ploše, některé na zelených polích, další v sežehnutých částech lesa.

Na záběrech z kamery automobilu zveřejněných v čínských médiích lze vidět stroj, který se pod velkým úhlem rychle blíží k zemi. Jiná bezpečnostní kamera podle zahraničních médií zachytila zřejmě stejné letadlo padající střemhlav. Pravost záběrů nelze ověřit.

Záchranáři se snaží nalézt také černé skříňky, v nichž jsou uloženy letové údaje a hlasové záznamy z pilotní kabiny, důležité pro vyšetřování havárie. K pátrání využijí i drony. Záchranné práce podle státních médií ztěžuje hornatý terén s hustou vegetací. Na místo nehody vede pouze jedna nezpevněná cesta pro pěší či motocykly. V úterý navíc v oblasti začalo pršet.

Policie přístup na místo omezuje a kontroluje každé vozidlo přijíždějící do nejbližší vesnice Mo-lan-ku. Příbuzní cestujících se mezitím shromažďují na letištích v Kchun-mingu a v Kantonu a s obavami čekají na zprávy o svých blízkých.

Letecká společnost stáhla všechny Boeingy 737-800 z provozu

Příčina nehody zůstává neznámá. Státní média informovala, že společnost China Eastern Airlines dočasně stáhla všechny Boeingy typu 737-800 z provozu. Podle leteckých expertů jde o neobvyklý krok, pokud se neprokáže, že s modelem je nějaký problém. Čína má více letounů 737-800 než kterákoli jiná země. Vlastní jich téměř 1200. Pokud by ke stejnému kroku přistoupily i další čínské aerolinky, mohlo by to narušit domácí lety.

Čína patří v posledních letech v bezpečnosti letecké dopravy k nejlepším na světě, napsala agentura Reuters. Poslední smrtelná nehoda civilního tryskového letadla se v zemi stala v roce 2010, kdy za špatné viditelnosti havarovalo letadlo společnosti Henan Airlines, když se blížilo k letišti v I-čchunu. Z 96 lidí na palubě 44 zahynulo.