Aeroflot výrazně omezí lety za hranice, od Ruska se odvracejí další světové firmy. Putin ztrhal sankce

Události: Rusko opouštějí další zahraniční firmy, Aeroflot omezí lety (zdroj: ČT24)

Ruské aerolinky Aeroflot zruší od 8. března všechny lety do zahraničních destinací kromě Běloruska, oznámila firma podle agentury TASS. Rozhodnutí vejde v platnost od pondělních 22:00 SEČ a vedly k němu „okolnosti, které brání provozování letů“, uvedla největší ruská letecká společnost, podle níž vnitrostátní spoje zůstanou zachovány. Zároveň další zahraniční firmy oznámily, že pozastavují v Ruské federaci své služby – nově se to týká například platební platformy PayPal nebo módních značek Zara, Bershka, Puma a Prada. Visa podle agentury Reuters uvedla, že pozastavuje operace v Rusku. Mastercard už nebude podporovat platební karty vydané ruskými bankami.

Ruská federální agentura pro leteckou dopravu Rosaviacija v sobotu doporučila všem ruským leteckým společnostem, které si pronajímají stroje od zahraničních firem, aby od neděle pozastavily lety mimo Rusko a od 8. března i ze zahraničí do Ruska. Kvůli sankcím podle ní hrozí zabavování letadel v cizích zemích.

Sankce Západu v sobotu velmi ostře odsoudil ruský prezident Vladimir Putin, když podle agentury Reuters řekl, že jsou „podobné vyhlášení války“. Zároveň ale dodal, že nevidí důvod pro vyhlášení stanného práva.

Zády se k Rusku v sobotu otočil i jihokorejský Samsung, který je přitom podle Reuters v zemi jedničkou v segmentu mobilních telefonů. „Vzhledem k současnému geopolitickému vývoji byly dodávky do Ruska pozastaveny. Nadále budeme aktivně sledovat tuto složitou situaci, abychom určili naše další kroky,“ informovala společnost Samsung.

Uvedla, že hodlá podporovat humanitární aktivity v oblasti konfliktu, včetně pomoci uprchlíkům. „Za tímto účelem darujeme šest milionů dolarů (141 milionů Kč), včetně jednoho milionu dolarů v produktech spotřební elektroniky. Svými dobrovolnými dary rovněž pomáhají naši zaměstnanci,“ dodala.

Inditex chce ochránit pracovní místa „svých“ Rusů

Španělská skupina Inditex, pod kterou spadají módní značky Zara či Bershka, přeruší své obchodní aktivity v Rusku. Skupina to oznámila španělskému burzovnímu regulátorovi. 

Inditex má v zemi přes 500 obchodů a více než 9 tisíc zaměstnanců. Podle některých finančních ukazatelů bylo Rusko pro španělský koncern jedním z nejvýznamnějších evropských trhů.

Inditex regulátorovi oznámil, že za stávající situace nemůže zaručit „pokračování svých obchodních aktivit“ v Rusku. Skupina tak dočasně přerušuje své prodeje v kamenných obchodech i na internetu. Skupina také uvedla, že její prioritou je ochránit pracovní místa 9 tisíc zaměstnanců, které má v zemi.

Aktuálně své služby v Rusku pozastavila i americká společnost PayPal Holdings, která provozuje stejnojmennou platební platformu. Generální ředitel společnosti Dan Schulman v tiskovém prohlášení uvedl, že PayPal je na straně mezinárodního společenství a odsuzuje ruskou vojenskou agresi na Ukrajině. PayPal se tak přidal k řadě finančních a technologických společností, které po ruské invazi na Ukrajinu pozastavily svou činnost v Rusku, připomněla agentura Reuters.

Mluvčí společnosti sdělil, že PayPal bude v Rusku ještě po určitou dobu umožňovat výběry a zajistí, aby byly zůstatky na účtech převedeny v souladu s platnými zákony a předpisy. Už ve středu PayPal přestala v Rusku přijímat nové klienty. Pozastavení aktivit PayPal v Rusku se týká i její mezinárodní platební služby Xoom.

Visa a Mastercard v Rusku končí

Také společnost Visa v sobotu uvedla, že kvůli invazi na Ukrajinu pozastavuje operace v Rusku a že v příštích dnech bude spolupracovat se svými klienty a partnery na zastavení všech transakcí v zemi. Karty Visa vydané finančními institucemi mimo Rusko tam již nebudou v fungovat, uvedla společnost podle agentury Reuters v prohlášení.

Obdobně společnost Mastercard podle téže agentury sdělila, že karty vydané ruskými bankami již nebudou sítí podporovány a že jakákoli karta společnosti vydaná mimo Rusko nebude fungovat u tamních obchodníků nebo bankomatů. Firma už 1. března uvedla, že vyřadila ze svého platebního systému několik finančních institucí.

Největší ruská banka Sberbank podle agentury TASS uvedla, že rozhodnutí společností Visa a Mastercard neovlivní fungování karet vydaných tímto finančním ústavem uvnitř Ruska. „Všechny karty zákazníků Sberbanky budou fungovat, bude možné s nimi uskutečňovat operace na území Ruska – vybírat hotovost, převádět peníze podle čísla karty i platit jak v kamenných, tak v ruských internetových obchodech,“ oznámila banka.

Nejde přitom o první zahraniční společnosti, které po ruské agresi ukončily nebo přerušily svou činnost na území Ruské federace. Už dříve v tomto týdnu se k takovému kroku rozhodla například i mladoboleslavská automobilka Škoda Auto, softwarový gigant Microsoft nebo luxusní značky Louis Vuitton, Chanel a Cartier.

Varování Mezinárodního měnového fondu

Ruský útok na Ukrajinu má již nyní velmi vážné dopady na světovou ekonomiku a v případě eskalace tohoto konfliktu budou hospodářské důsledky ještě ničivější. Uvedl to Mezinárodní měnový fond (MMF) v aktuální zprávě o ekonomických dopadech války na Ukrajině. Oznámil rovněž, že jeho vedení by mohlo již příští týden posoudit žádost Ukrajiny o nouzové financování v objemu 1,4 miliardy dolarů (zhruba 33 miliard Kč).

„Na Ukrajině již kromě lidských ztrát vznikly také značné ekonomické škody. Námořní přístavy a letiště jsou uzavřené a poškozené a řada silnic a mostů je poškozená či zničená. Ačkoli je v této fázi velmi obtížené přesně posoudit finanční potřeby, je již nyní jasné, že Ukrajina čelí značným nákladům na obnovu a rekonstrukci,“ uvedl MMF.