Česko vyjádřilo solidaritu Francii, kvůli vyhoštění jejího velvyslance z Mali

Česká republika vyjádřila solidaritu Francii, jejíž velvyslanec Joël Meyer byl v pondělí vyhoštěn z Mali. V úterý to po zasedání Bezpečnostní rady státu oznámil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Kvůli české vojenské přítomnosti v africkém Sahelu o situaci informovala radu i ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Důvodem vyhoštění jsou údajně nepřátelské výroky francouzských vládních představitelů o vojenské vládě v Mali. Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian v pátek totiž pronesl, že vláda je mimo kontrolu a není legitimní.

Lipavský řekl, že Francie má v otázce vyhoštění velvyslance plnou českou solidaritu. „Situaci průběžně vyhodnocujeme a sledujeme a přistupujeme k tomu velmi odpovědně. Je to i téma, které se probírá velmi důsledně na půdě EU,“ doplnil. Unie podle něj připravuje společné prohlášení.

obrázek
Zdroj: ČT24

Sedmadvacítka podle agentury Reuters odsouhlasila sankce vůči pěti členům malijské junty. Vojenští velitelé nebudou moci cestovat a zmrazí se jim majetek. Opatření vstoupí v platnost v únoru.

Francie a její spojenci včetně Česka mají v zemi několik tisíc vojáků, jejichž úkolem je cvičit malijské vojsko v boji proti islamistickým skupinám, které v oblasti působí. Francouzská ministryně obrany Florence Parlyová v sobotu uvedla, že Paříž chce nadále bojovat proti radikálům. Vojáky však v zemi nenechá za každou cenu.

Černochová poznamenala, že situace v Sahelu není ideální. V regionu slouží zhruba 150 českých vojáků ve třech misích. Jednou z nich je operace Takuba. „Znepokojilo nás, jak malijská vláda velmi rychle vyhostila francouzského velvyslance,“ řekla ministryně.

Zhoršení vztahů je dlouhodobé

Vztahy mezi Mali a Francií se postupně zhoršují od srpna 2020, kdy malijští vojáci v africké zemi provedli puč. Kritiku vzbudilo také odložení voleb, které měly navrátit původní demokratický systém.

Země Sahelu
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org

Francie a další evropské země kritizují i nasazení ruských žoldnéřů z Wagnerovy skupiny. Další nesouhlas minulý týden vyvolal požadavek malijské vlády, aby Dánsko odvelelo své jednotky, které také působí v rámci mise Takuba.

Sahel v poslední době zasáhla série převratů, kromě Mali získaly místní armády kontrolu i nad Čadem a Burkinou Faso. V oblasti navíc narůstá nespokojenost místních z přítomnosti i vlivu evropských vojsk, píše Reuters.