Zemřel předseda Evropského parlamentu David Sassoli

Předseda Evropského parlamentu, italský politik a novinář David Sassoli v noci na úterý zemřel. Oznámil to na internetu jeho mluvčí. „David Sassoli zemřel 11. ledna v 01:15 na onkologické klinice v Avianu, kde byl hospitalizován,“ uvedl na Twitteru Roberto Cuillo. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová vyjádřila hluboký zármutek a Sassoliho označila za „velkého Evropana“.

Sassoli byl ve vlasti hospitalizován od 26. prosince. Cuillo uvedl, že hospitalizaci si vynutila „závažná komplikace způsobená špatným fungováním imunitního systému“.

Politik se potýkal se špatným zdravotním stavem už několik měsíců, přesto zůstal v práci, kde se vyznačoval energičností a lehkým úsměvem, poznamenala agentura AP. Pětašedesátiletý Sassoli už byl v nemocnici loni v září ve Štrasburku. Tehdy trpěl zápalem plic. Test na covid-19 měl negativní. 

Bývalý italský novinář Sassoli stál v čele Evropského parlamentu od roku 2019. Již dříve uvedl, že nemá zájem kandidovat do čela evropského zákonodárného sboru v druhé polovině volebního období. Zvolen byl do parlamentu třikrát v řadách středolevicové Demokratické strany.

Politik podlehl těžké nemoci týden před schůzí, na níž budou kolegové vybírat jeho nástupce. Za hlavní favoritku je už delší dobu považována maltská pravicová europoslankyně Roberta Metsolaová.

Podle agentury ANSA se Sassoliho pohřeb uskuteční v pátek v poledne v Římě. Už ve čtvrtek si jej bude veřejnost moci připomenout na římské radnici.

Ztráta velkého Evropana, vzkázala Leyenová

„Jsem hluboce zarmoucena strašlivou ztrátou velkého Evropana a hrdého Itala,“ reagovala na Sassoliho úmrtí na Twitteru předsedkyně Evropské komise von der Leyenová. „David Sassoli byl soucitný novinář, vynikající předseda Evropského parlamentu, a především drahý přítel,“ poznamenala.

V Sassoliho domovské Itálii ocenil současný ministerský předseda Mario Draghi a prezident Sergio Mattarella. Bývalý předseda italské vlády Enrico Letta označil Sassoliho na Twitteru za „muže, který měl vizi i pevné principy“. Letta podle agentury ANSA pronese v pondělí na plenární schůzi Evropského parlamentu oficiální smuteční řeč.

„Budu na Davida Sassoliho vzpomínat jako na člověka s vášní, přesvědčeného Evropana, služebníka institucí,“ napsal expremiér Matteo Renzi. „Budu si vždy pamatovat jeho vůdcovské schopnosti, jeho vášeň i velkorysé přátelství,“ uvedl další bývalý premiér Paolo Gentiloni, který Renziho v čele vlády nahradil.

„Jeho smrt je obrovskou ztrátou pro celou Itálii a pro všechny, kdo stejně jako on věří ve společný evropský domov a zasazují se o něj,“ napsal expremiér Giuseppe Conte, který italskou vládu vedl mezi lety 2018 a 2021.

Ohlasy zahraničních politiků

„Evropa ztratila angažovaného předsedu parlamentu, Itálie moudrého politika a Německo dobrého přítele. Naše myšlenky jsou s jeho rodinou,“ uvedl německý kancléř Olaf Scholz. „Naše unie ztrácí muže, který byl italským patriotem a zároveň velkým Evropanem a neúnavným humanistou,“ napsal francouzský prezident Emmanuel Macron. „Vždy se snažil spojovat, a nikoli rozdělovat,“ ocenila jej na Twitteru slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Sassoliho rodině vyjádřil soustrast i papež František a vrcholní politici a představitelé institucí ze všech koutů EU včetně rakouského kancléře Karla Nehammera, rumunského prezidenta Klause Iohannise, polského premiéra Mateusze Morawieckého či prezidentky Evropské centrální banky Christine Lagardeové.

Vyjádření českých politiků

K úmrtí Sassoliho se vyjádřili i čeští politici. Premiér Petr Fiala (ODS) napsal na Twitteru, že ho velmi rozesmutnilo. Evropská unie ztratila důležitého lídra, uvedl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Podle předsedkyně sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) zemřel zastánce sjednocené Evropy. Předsedové vlády a obou parlamentních komor i další politici vyjádřili upřímnou soustrast Sassoliho rodině i blízkým. 

Vicepremiér a předseda Pirátů Ivan Bartoš uvedl, že ho zpráva o Sassoliho úmrtí velmi zasáhla. „Měl jsem možnost ho poznat osobně a diskutovat s ním o budoucnosti Europy,“ napsal na Twitteru.

„S úmrtím Davida Sassoliho ztrácí Evropa skvělého člověka, respektovaného lídra a inspirativního politika. Vždy jsem oceňoval jeho pozitivní přístup, kolegialitu a upřímnou snahu posouvat věci dopředu,“ uvedl europoslanec Stanislav Polčák (STAN).

Nejhlubší soustrast vyjádřila na Twitteru také ČSSD.

„Byla čest ho poznat a pracovat s ním. Bude nám chybět,“ napsala česká liberální místopředsedkyně EP Dita Charanzová. „Evropa dnes ztratila politika velkého formátu. Smířlivého lídra i člověka se smyslem pro humor. V předsednictvu jsem s ním rád spolupracoval,“ uvedl druhý z českých místopředsedů EP Marcel Kolaja (Piráti).