Minimální mzda se zvýší o tisícovku. Nastupující kabinet respektuje rozhodnutí svých předchůdců

Události: Budoucí vláda respektuje růst minimální mzdy (zdroj: ČT24)

Minimální mzda definitivně vzroste od ledna o tisíc korun. Nastupující vláda Petra Fialy (ODS) totiž bude respektovat listopadové rozhodnutí odcházejícího kabinetu, který schválil růst minimální mzdy z 15 200 na 16 200 korun. České televizi to řekl budoucí ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Měnit by se neměl ani chystaný růst platů učitelů. Naopak u ostatních státních zaměstnanců se nastupující pětikoalice chystá přehodnotit rozhodnutí předchozí vlády.

Jurečka potvrdil, že nová vláda nebude chtít revokovat listopadové rozhodnutí svých předchůdců. Spolu s minimální mzdou vzroste zhruba o šest a půl procenta i takzvaná zaručená mzda, kterou dostávají zaměstnanci podle odbornosti nebo odpovědnosti. „Předpokládám, že budoucí vládní koalice nebude mít ambici toto měnit,“ řekl Jurečka.

Ministryně práce a sociálních věcí v demisi Jana Maláčová (ČSSD) k tomu řekla, že pokud by pravicová vláda chtěla minimální mzdu měnit, patřili bychom na Východ, nikoliv na Západ.

Kdo pobírá minimální mzdu

Minimální mzdu pobírají například lidé uklízející ulice, šičky v textilních továrnách, pracovníci vykonávající jednodušší práce v průmyslových podnicích nebo lidé zaměstnaní v potravinářství. Dostává ji zhruba 140 tisíc lidí, většina jich uvádí, že se současnou minimální mzdou 15 200 korun hrubého je těžké vyjít.

„Musela jsem se uskromnit. Se vším. Když platím exekuce, tak mám hrozně málo. Méně jídla a takových těch věcí,“ řekla k tomu například Jaroslava Matějíčková, pracovnice pobírající minimální mzdu. 

Koalice tedy chystaný růst o tisícovku měnit nebude. Není možné přijít do vlády a začít všechno rušit, protože to by způsobilo jenom zmatek u zaměstnavatelů a zaměstnanců, uvedl designovaný premiér Petr Fiala (ODS).

„Připomínám, že růst minimální mzdy pomáhá růstu platů a mezd úplně všech. Od prodavaček, řidičů, dělníků, řemeslníků, skladníků, ošetřovatelek, pečovatelek, zdravotních sester…,“ řekla k tomu Maláčová. 

Zřejmě dojde ke změně u růstu platů státních zaměstnanců

Budoucí vláda naopak plánuje podle informací ČT přehodnotit rozhodnutí odcházejícího kabinetu zvýšit plošně platy státních zaměstnanců o 1400 korun měsíčně. To by se mohlo dotknout úředníků, policistů, hasičů nebo pracovníků v sociálních službách. Konkrétní plán ale zatím pětikoalice tají.

Podle Zbyňka Stanjury (ODS), kandidáta na ministra financí, by se měl celkový objem platů snížit nebo zafixovat. „Určitě jsme proti plošnému přidání všem stejně,“ dodal. 

Schillerová poukazuje na vzestup platů ústavních činitelů

Odcházející vláda s tím nesouhlasí. Ministryně financí v demisi Alena Schillerová (ANO) řekla ČT, že platy státních zaměstnanců může stát zvýšit i v případě, že bude v Česku od ledna rozpočtové provizorium. Až donedávna přitom mluvila o opaku.

„Debatovat o přidání 1400 korun, když inflace v příštím roce podle ministerstva financí bude přes šest procent, a nechat si zvýšené platy ústavních činitelů o šest procent, což budou desetitisíce korun, považuji za nehorázné,“ řekla Schillerová.

Růst platů zaměstnanců ve veřejné sféře schválený odcházející vládou má veřejné rozpočty vyjít v příštím roce celkem na 16 miliard korun. Vládní koalice by ráda část těchto peněz v rámci úspor seškrtala.

U učitelů se nic nemění. Jsou prioritou

Růst platů učitelů o 3,5 procenta, který v listopadu také schválila končící vláda Andreje Babiše (ANO), plánuje nastupující kabinet Petra Fialy ponechat. „Rozhodně jsme deklarovali, že učitelé patří mezi naše priority, tam nechceme nějakým způsobem tyto věci revokovat,“ řekl Jurečka. 

Pokud prezident jmenuje novou vládu v příštím týdnu, mohla by o platech ve veřejné sféře jednat ještě před Vánoci.