Novým rakouským kancléřem bude dosavadní ministr vnitra Karl Nehammer

Novým rakouským kancléřem se stane dosavadní ministr vnitra Karl Nehammer. Ve funkci nahradí Alexandera Schallenberga, který přitom v čele rakouské koaliční vlády stanul teprve v říjnu. Devětačtyřicetiletý Nehammer bude nově šéfovat také lidovcům, které dosud vedl exkancléř Sebastian Kurz.

Na tiskové konferenci ve Vídni o tom informoval sám Nehammer, který představil i několik dalších změn ve vládě lidovců a Zelených.

Kaskádu rošád v nejvyšších patrech rakouské politiky spustil 9. října Kurz, vyšetřovaný pro podezření z korupce, když oznámil odchod z čela vlády. O dva dny později ho ve vedení kabinetu vystřídal tehdejší ministr zahraničí Schallenberg.

I on však dal tento čtvrtek svou funkci k dispozici. Dvaapadesátiletý politik, jehož působení v úřadu kancléře bude v Rakousku nejkratší od druhé světové války, tak reagoval na Kurzovo překvapivé oznámení, že odchází z čela lidovců a úplně se stahuje z politiky.

Z řad rakouských lidovců se od té chvíle ozývalo, že nový šéf Rakouské lidové strany (ÖVP) by měl stanout také v čele kabinetu. V pátek se strana usnesla na tom, že oba posty obsadí právě ministr vnitra a bývalý voják Nehammer.

Ministerské výměny

V příštích dnech ho čeká hodně práce nejen s napravováním pošramocené pověsti vlády, ale také s obsazením některých klíčových postů. V první řadě jde o funkci ministra financí, v níž, jak ve čtvrtek oznámil, končí lidovec Gernot Blümel.

Nehammer by ho rád nahradil Magnusem Brunnerem, který zatím působí jako státní tajemník na ministerstvu životního prostředí a zároveň je šéfem rakouského tenisového svazu.

Na ministra vnitra Nehammer navrhne poslance dolnorakouského parlamentu Gerharda Karnera. Do čela diplomacie se má vrátit Schallenberg. Koaliční Zelení se změnami na lidoveckých ministerstvech souhlasí.

Kurzova aféra

Problémy rakouské vlády do velké míry souvisejí s policejním vyšetřováním, kterému čelí Kurz. Státní zastupitelství ho i několik nejbližších kolegů vyšetřuje pro podezření, že v roce 2016 nechali za více než milion eur (přes 25 milionů korun) z peněz daňových poplatníků vypracovat průzkumy veřejného míněni zfalšované v Kurzův prospěch. To mělo zajistit postup mladého politika do čela strany i vlády.

Právě s vyšetřováním dal ve čtvrtek pětatřicetiletý Kurz, který se cítí být nevinen, svůj politický konec do bezprostřední souvislosti.

Nehammer, který je členem vládních lidovců (ÖVP), zastával ve vládě lidovců a Zelených od ledna 2020 funkci ministra vnitra. Ve funkci kancléře nahradil Alexandera Schallenberga a předsedá také lidovcům, které před ním vedl exkancléř Sebastian Kurz.

Nehammer byl v letech 2016 až 2018 generálním tajemníkem lidoveckého svazu zaměstnanců a zaměstnavatelů ÖAAB, od roku 2018 do 2020 generálním tajemníkem ÖVP, v letech 2017 až 2020 byl poslancem Národní rady, dolní komory rakouského parlamentu.

Nehammer se před nedávnem v Rakousku dostal pod palbu kritiky a čelil výzvám některých opozičních politiků k odstoupení hlavně kvůli tomu, že rakouská kontrarozvědka nenahlásila neúspěšný pokus o nákup munice na Slovensku příslušným justičním orgánům.

Po útoku v listopadu 2020 ve Vídni, kde dvacetiletý Vídeňan s albánskými kořeny zastřelil čtyři lidi, Nehammer slíbil lepší koordinaci a sdílení informací tajných služeb a úřadů v boji s terorismem. Pachatel, který patřil mezi příznivce teroristické organizace Islámský stát, byl již v roce 2019 odsouzen kvůli teroristickému spolčení, ale byl brzy předčasně propuštěn. Nehammer prohlásil, že útočník dokázal ošálit justici předstíranou snahou o deradikalizaci, díky čemuž byl osvobozen, a ministr vnitra také přiznal další chyby, kterých se dopustily rakouské úřady před atentátem.

Vystudoval politickou komunikaci na univerzitě v Kremži. Nehammer, který dosáhl vojenské hodnosti poručíka, pracoval mimo jiné jako instruktážní školitel pro informační důstojníky na ministerstvu obrany a jako školitel pro strategickou komunikaci pro různé instituce.

Narodil se 18. října 1972 ve Vídni. Je ženatý, manželka Katharina byla v roce 2020 mluvčí rakouského ministerstva obrany. Má dvě děti.

Rakouský ministr vnitra Karl Nehammer
Zdroj: ČTK/image stock&people