V Izraeli zatkli za špionáž muže zaměstnaného v domě ministra obrany Gantze

Izraelská kontrarozvědka Šin Bet zatkla za špionáž muže zaměstnaného v domácnosti ministra obrany Bennyho Gantze. Omri Goren podle informací izraelských médií nabídl spolupráci skupině hackerů napojených na Írán. Sedmatřicetiletý Goren pracoval v domě jako uklízeč a byl zadržen po svém kontaktu s člověkem napojeným na Írán.

Podle listu The Jerusalem Post byl dotyčný spojen s hackerskou skupinou Black Shadow. K tajným informacím se podle listu Goren nedostal.

Goren nabídl, že může využít svou možnost dostat se do Gantzova domu. „Aby dokázal, že to myslí vážně, vyfotografoval několik objektů v ministrově domě a poslal snímky (svému kontaktu). Byly mezi nimi i fotografie ministrova počítače,“ informovala Šin Bet.

Prokurátor proti Gorenovi vznesl obvinění ze špionáže, za niž v případě usvědčení hrozí trest od deseti do patnácti let vězení.

The Jerusalem Post napsal, že Goren kontaktoval Black Shadow po zveřejnění informace, že se tato skupina pokusila o hackerské útoky na cíle v Izraeli. Spojil se s ní přes službu Telegram, použil nepravé jméno a nabídl spolupráci za peníze. Policie nyní přehodnocuje bezpečnostní opatření pro vstup zaměstnanců do domácností ministrů.

Turecko propustilo izraelskou dvojici podezřelou ze špionáže

Turecko propustilo izraelskou dvojici podezřelou ze špionáže poté, co si minulý týden fotografovala prezidentský palác v Istanbulu. Izraelský premiér Naftali Bennett a ministr zahraničí Jair Lapid ve společném prohlášení za propuštění poděkovali tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipu Erdoganovi a turecké vládě. Mordi a Natalie Okninovi jsou podle izraelské vlády na cestě do vlasti.

Turecké úřady pár zatkly 12. listopadu pro podezření ze špionáže, protože Izraelci si fotografovali prezidentovu rezidenci z telekomunikační věže, psala agentura Anadolu.

Bennett obvinění ze špionáže odmítl a ujistil, že Okinovi nepracují pro žádnou izraelskou tajnou službu. Izraelská vláda do Turecka vyslala emisara, který měl pomoci v úsilí o propuštění dvojice. Podle Izraele šlo o turisty, kteří pracují jako řidiči autobusu.

„Po společném úsilí s Tureckem byli Mordi a Natali Okninovi propuštěni z vězení a jsou na cestě do Izraele,“ uvedli Bennett a Lapid. „Děkujeme prezidentovi Turecka a jeho vládě za spolupráci a těšíme se, až dvojici přivítáme doma,“ stojí dále v prohlášení.