Biden přivítal Bennetta. Ujistil ho, že s Íránem chce jednat, ale počítá i s jinými možnostmi

Události: Izraelský premiér na návštěvě v USA (zdroj: ČT24)

Joe Biden se v Bílém domě poprvé setkal s Naftalim Bennettem. Hovořili mimo jiné o vztazích s Íránem a situaci kolem jeho jaderného programu. Americký prezident sdělil izraelskému premiérovi, že preferuje diplomatický přístup, ale je připraven přistoupit i k jiným možnostem. Ty blíže nespecifikoval.

„Potěšila mne vaše jasná slova, že Írán nikdy nebude schopen získat jadernou zbraň,“ obrátil se na Bidena nový izraelský premiér, který je považován za silně pravicového. Očekávalo se, že bude tlačit na tvrdý americký přístup.

Šéf Bílého domu se snaží oživit dohodu o íránském jaderném programu, kterou s teokratickým režimem v Teheránu uzavřel jeho předchůdce Barack Obama. Biden byl tehdy viceprezidentem. Mezi nimi však jedno období funkci hlavy státu vykonával Donald Trump, který od dohody jednostranně odstoupil a uvalil na Írán sankce.

Bennett na návštěvě zdůraznil, že Izrael přijal komplexní strategii, která zamezí Teheránu získat atomovou zbraň a zastaví jeho „regionální agresi“. Poděkoval Američanům za masivní vojenskou pomoc, avšak zdůraznil, že židovský stát svou bezpečnost vždy bude schopen zajistit sám.

Oba politici se téměř vyhnuli tématu Palestiny, na které mají odlišný pohled. Biden jen zmínil, že chce debatovat o posílení míru, bezpečnosti a prosperity Izraelců i Palestinců. Bennett je dlouhodobým zastáncem budování židovských osad na okupovaných palestinských územích, což Biden kritizuje.

Jak šel čas mezi USA a Izraelem

Spojenectví USA a Izraele má dlouhou tradici, minimálně od 60. let minulého století. Ale mívalo studenější i vřelejší období.

Když vláda George Bushe staršího roku 1990 cítila frustraci z neochoty tehdejší izraelské vlády Jicchaka Šamira začít jednání s Palestinci, dal to šéf americké diplomacie veřejně najevo. „Naše telefonní ústředna má linku 1-202-456-1414. Až to budete myslet vážně s mírem, zavolejte nám,“ řekl v červnu 1990 James Baker.

Naopak Bill Clinton a Jicchak Rabin vytvořili v 90. letech blízké duo. Takřka idylické bylo i spojenectví Donalda Trumpa a Benjamina Netanjahua. 

Joe Biden měl coby viceprezident Baracka Obamy s Netanjahuem komplikovanější vztahy. Včetně jednoho diplomatického skandálu před 11 lety při jeho návštěvě v Jeruzalémě. „Rozhodnutí izraelské vlády posunout stavební plány na výstavbu ve Východním Jeruzalémě podkopává důvěru,“ řekl v březnu 2010 Biden. 

Stejně jako za Netanjahua i za Benneta jsou osady trnem v oku demokratickému prezidentovi. Na mimořádně blízkých vztazích včetně každoroční americké vojenské pomoci ve výši 3,8 miliard dolarů to ale zatím nic nemění.