Rusko vydalo zatykač na spolupracovnici Navalného Sobolovou

Ruské úřady vydaly zatykač na Ljubov Sobolovou, blízkou spolupracovnici vězněného opozičního politika Alexeje Navalného. Sobolová v srpnu opustila Rusko poté, co jí soud omezil svobodu. Kreml také ve čtvrtek prohlásil, že udělení Sacharovovy ceny Navalnému devalvuje význam ocenění.

V databázi ministerstva vnitra se objevila strohá informace, že „Ljubov Sobolová, narozená 13. září 1987, je hledaná na základě článku trestního zákoníku Ruské federace“. Žádné jiné podrobnosti sdělení neobsahuje.

Soud v Moskvě 3. srpna Sobolové vyměřil trest 18 měsíců omezení svobody za porušení hygienických norem. Pět dní nato spolupracovnice Navalného zemi opustila. Provinění se dopustila účastí na lednové nepovolené demonstraci za Navalného osvobození. Rozsudek jí například zakázal opouštět byt v nočních hodinách, účastnit se masových akcí či vycestovat za hranice města, kde má bydliště.

Sobolová nicméně po vynesení verdiktu v rozhovoru s nezávislou rozhlasovou stanicí Echo Moskvy poukázala na to, že rozsudek ještě nevstoupil v platnost. „V zásadě to můžete interpretovat jako možnost opustit zemi,“ dodala.

Sobolová působila jako právnička Navalného Fondu boje proti korupci, který ruské úřady zakázaly jako extremistickou organizaci. Podobně úřady zakročily i vůči dalším opozičním spolkům a nezávislým médiím. Pozorovatelé tyto zásahy dávali do souvislosti se zářijovými parlamentními volbami, nicméně podobné kroky úřadů zaměřené na potlačení opozice pokračují dál.

Moskva ve čtvrtek okomentovala ocenění opozičníka Alexeje Navalného Sacharovovou cenou. Získal ji za odvahu v boji za svobodu, demokracii a lidská práva. „Rozhodnutí Evropského parlamentu určitě podstatně znehodnocuje význam těchto slov,“ prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, podle nějž Rusko nemůže nikdo přinutit, aby respektovalo podobné kroky.

Navalnyj si nyní odpykává trest odnětí svobody v délce zhruba 2,5 roku kvůli porušení podmínky staršího rozsudku, který se týkal obvinění ze zpronevěry. Evropský soud pro lidská práva považuje jeho proces za nespravedlivý.