Ruská armáda oznámila úspěšné testy hyperzvukových raket Cirkon vypálených ponorkou

Ruské vojenské námořnictvo provedlo další dva testy nových hypersonických střel Cirkon (Zirkon), tentokrát poprvé odpálených z ponorky. Jedna střela byla vypálena z vynořeného plavidla, druhá z hlubiny. Podle ruských agentur to oznámilo ministerstvo obrany, které zkoušky označilo za úspěšné.

Ministerstvo nejprve informovalo, že raketa byla vypuštěna z vynořené jaderné ponorky Severodvinsk a zasáhla stanovený cíl na vodě v Barentsově moři. „Podle objektivních kontrolních údajů let rakety odpovídal zadaným parametrům a střela zasáhla určený cíl,“ citovala agentura TASS sdělení ministerstva. Bližší údaje o zkoušce ale ministerstvo neuvedlo.

Později resort obrany sdělil, že byl proveden i druhý test Cirkonu, při němž Severodvinsk raketu vystřelil z hloubky čtyřicet metrů pod hladinou. I tento test byl podle ministerstva úspěšný, když střela vypálená z oblasti Bílého moře zasáhla cíl v Barentsově moři.

Raketa Cirkon je podle údajů uváděných ruskou armádou schopná dosáhnout až devítinásobku rychlosti zvuku a při doletu až tisíc kilometrů může zasahovat námořní i pozemní cíle. Patří k nové generaci ruských zbraní, které podle prezidenta Vladimira Putina mohou zasáhnout jakýkoliv cíl na Zemi a proniknout americkou protiraketovou obranou.

V červenci ruské vojenské námořnictvo otestovalo Cirkon odpálením z paluby fregaty Admiral Gorškov plující v Bílém moři. Raketa zasáhla 350 kilometrů vzdálený pozemní cíl na pobřeží Barentsova moře, přitom podle ministerstva obrany letěla rychlostí přibližně sedminásobku rychlosti zvuku.