Rusko úspěšně otestovalo novou superzbraň. Hyperzvuková střela skončila na Kamčatce

Rusko úspěšně vyzkoušelo raketu Avangard, jejíž okřídlená bojová část dosahuje hyperzvukové rychlosti. Střela, která dokáže měnit směr i výšku, zasáhla cíl na Kamčatce. Informovala o tom agentura TASS s odkazem na vyjádření Kremlu. Zkoušce osobně přihlížel ruský prezident Vladimir Putin jako vrchní velitel.

„Putin dorazil do řídicího střediska a vydal rozkaz přistoupit ke zkouškám. Raketu odpálila jednotka raketových vojsk strategického určení ze základny Dombarovskij na cíl na polygonu Kura v Kamčatském kraji. Během letu hyperzvukovou rychlostí okřídlená část uskutečnila vertikální a horizontální manévry a v určené době zasáhla cíl,“ uvedl Kreml podle agentury TASS.

Protivzdušná obrana bude proti Avangardu bezmocná

Program letových zkoušek tím byl splněn. Putin prohlásil, že ruské ozbrojené síly začnou novou raketu dostávat od příštího roku. „Je to velký okamžik v životě ozbrojených sil a v životě země. Rusko získalo nový typ strategické zbraně,“ prohlásil podle agentury Reuters.

Raketa, která může nést jaderné zbraně, má podle Putina mezikontinentální dosah a dokáže letět v atmosféře dvacetinásobně rychleji než zvuk. Během letu k cíli umí měnit směr i výšku, čímž je „naprosto nezranitelná“ jakýmikoli prostředky protivzdušné obrany, včetně raketových systémů.

Avangard je navíc navržen s využitím nových kompozitních materiálů, takže vydrží teploty dosahující až 2000 stupňů Celsia, jež mohou vzniknout při průletu atmosférou hypersonickou rychlostí, vylíčil ruský prezident letos v létě.

Základna Dombarovskij v Orenburgské oblasti, z níž byla raketa odpálena, bývá také označována jako kosmodrom Jasnyj.

  • Je označení pro zbraň, jež je schopna pohybovat se rychlostí alespoň pětinásobně vyšší, než je rychlost zvuku. Tyto zbraně vyvíjí Rusko, USA, Čína i další světové velmoci. Existuje několik typů vyvíjených střel a bezpilotních letounů, z nichž některé již byly úspěšně testovány. Proti této skupině zbraní v současnosti pravděpodobně neexistuje účinná obrana.
  • Zdroj: Wikipedie